Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počty nakažených nejsou to hlavní, tvrdí Vojtěch. A od karantény uchrání i roušky

Aktualizováno -
14. září 2020
14:40
Autor: trm, sab - 
14. září 2020
12:15

Česko se extrémním růstem počtu nakažených v posledních týdnech propadlo na chvost evropského žebříčku. Od minulého čtvrtka museli Češi znovu nasadit roušky ve vnitřních prostorech. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou české nemocnice na nárůst pacientů připraveny a mají dostatek volných kapacit. Od úterý se změní systém karantény, automaticky do ní nepůjde každý, kdo se setkal s nakaženým.

 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má teď ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) za úkol sledovat kapacity nemocnic. „Dnešní cíl je hlavně, aby se nám povedlo maximálně limitovat nárůst nakažených, kteří v devadesáti procentech podle statistiky nemají žádné příznaky,“ řekl Babiš. Potřeba je podle něj soustředit se na domovy seniorů a chránit starší osoby.

Podle Vojtěcha nejsou v současné době důležité nárůsty případů v Česku, které v posledních týdnech lámou rekordy, ale připravenost nemocnic. V těch je teď kolem 300 lidí, podle oficiálních údajů ministerstva je v těžkém stavu 69 z nich. „Nemocnice jsou připraveny zvládnout i násobně vyšší počty onemocnění s těžkým průběhem než nyní,“ ujistil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nejvíc hospitalizovaných je prý v brněnské nemocnici. Podle Vojtěcha je volná víc než čtvrtina kapacit jednotek intenzivní péče a oddělení ARO a víc než polovina plicních ventilátorů.

Kdo nemoc prodělal, má tři měsíce klid

Od úterý se zavádí změny v umísťování lidí do karantén. „Nebudou umísťováni do karantény lidé, kteří nosí roušku nebo respirátor, pokud se setkají s člověkem, který má také roušku nebo respirátor,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kontakt nakaženého, pokud oba měli roušku, nemají hygienici posílat do karantény už od pondělí. Informaci na dotaz ČTK upřesnilo ministerstvo.

Kontakt pozitivního člověka, pokud nemá příznaky, nemusí nutně do karantény. Pokud měli oba roušky, hygienici ho pouze upozorňují, že mají 10 dnů hlídat svůj stav.

Pokud člověk v posledních 90 dnech prodělal koronavirus a potká se s nakaženým, také do karantény nepůjde. Odborníci se podle ministra Vojtěcha shodli, že tito lidé mají imunitu.

Konec zveřejňování reprodukčního čísla?

V aplikaci ministerstva zdravotnictví v minulých dnech úplně zmizel jeden zásadní údaj. Jde o důležité číslo R. Tedy za důležité ho považují ve světě a dosud se k němu upínali i čeští epidemiologové. „Číslo R je základní reprodukční číslo. U epidemií pomáhá odhadnout, jak se budou šířit. Čím vyšší je reprodukční číslo, tím se nemoc rychleji šíří,“ vysvětluje ministerstvo zdravotnictví ve svém textu z dubna tohoto roku, proč je toto číslo důležitým ukazatelem.

Jenže teď zřejmě otočilo Na dotaz odpovědělo na twitteru: „Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo, že odhad čísla R v současné době není na celou ČR, s ohledem na specifika v regionech a zejména situaci v Praze, zcela vypovídající,“ uvedl resort a dodal: „Už koncem prázdnin jsme proto zadali stažení údaje z covid karty a již zde nebude uváděno.“

Vojtěch: R přes 2 jistě není

„Já jsem nikdy neřekl, že toto číslo nebudeme chtít uvádět,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv ministr zdravotnictví Vojtěch. Reprodukční číslo se podle něj bude uvádět na tiskových konferencích, tu avizoval na středu.

V současnosti by se české číslo R mělo pohybovat okolo 1,4. Ministr připustil, že je nyní poměrně vysoké. Někteří ale hovoří, že by mohlo být až nad číslem 2, protože se o všech nakažených neví. Podle Vojtěcha ale číslo R dvojku jistě nepřekročilo.

Od příštího pondělí by měl být spuštěn elektronický formulář pro příjezdy z rizikových zemí, apelovat by na jeho vyplnění měly i letecké společnosti, tvrdí Vojtěch. V Evropské unii se to týká Španělska. 

Počet nakažených v Česku roste raketovým tempem. V sobotu přibylo rekordních 1539 případů, v neděli 972, o víkendech se ale méně testuje. V nemocnicích je bezmála 300 lidí.

jiznicechy ( 14. září 2020 17:24 )

To jsem ani nečetl, že jim počítače dodali minulý týden. Nicméně ani do té doby s programem neuměli. Vždyť to v podstatě přiznali.

xiioma ( 14. září 2020 16:23 )

Pro 9vox9 Opozice v politickém životě jsou politické strany a jejich představitelé nebo skupiny obyvatel, kteří se nepodílejí na vládě. Opozice plní důležitou úlohu kontroly a kritiky vlády. ...

Vaclav Trefil ( 14. září 2020 16:19 )

A pak muzeu na Tchaj-wanu

Vaclav Trefil ( 14. září 2020 16:17 )

opozice byla v ZOO na Tchaj-wanu. A to nelžu.

Vaclav Trefil ( 14. září 2020 16:16 )

To jsi uhodil Pražaku. U nás na vsi volíme všichni Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa