Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový hrdina: „Jánošík“ Matovič vypráskal Fica a jedná o vládě i s Kiskou. Na tahu Čaputová

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2020
14:00
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK, Darina Jíchová - 
28. února 2020
17:15

Slovensko má nového politického lídra. A končí éra Roberta Fica (Směr-SD). Po sobotních volbách se totiž z jasného volebního vítězství raduje hnutí OLaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) podnikatele a milionáře Igora Matoviče, kterého někteří označují za Jánošíčka 21. století, jiní za politického šílence či populistu. Průběh voleb poznamenala i dvě úmrtí – členky volební komise a 79letého voliče, kteří dnes zkolabovali a oživovací pokusy byly bohužel neúspěšné. Volby na Slovensku jsme sledovali na Blesk.cz online.

• Volby na Slovensku probíhaly od sobotních 7:00 nakonec až do 23:00. O hodinu je prodloužila dvě dramata ve volebních místnostech - úmrtí členky volební komise a 79letého voliče.

• Vyhráli Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Slovenský Jánošík 21. století připomněl i smrt Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny, která dle něj ukázala pravou tvář Slovenska a vládu mafiánů.

• Směr-SD jde po dlouhých letech vlády do opozice, jeho volební lídr premiér Peter Pellegrini jej dovedl na 2. místo. Předsedou strany je Robert Fico.

• Exprezident Andrej Kiska vedl do voleb hnutí Za lidi, do Sněmovny těsně prošel. Velká pozornost byla spojená i s obavami ohledně extremistů Mariana Kotleby.

• Prezidentka Zuzana Čaputová volila v doprovodu svých dcer Emmy a Ley a lidi aktivně vyzývala, aby šli volit. Zájem o slovenské volby byl přitom velký. Výsledky voleb můžete sledovat ZDE

Volby na Slovensku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
13:30
1. 3. 2020

Zuzana Čaputová podle svého mluvčího své kroky ohledně utváření vlády oznámí v pondělí. Další dění po slovenských volbách budeme sledovat v již běžném zpravodajství. Děkujeme Vám za pozornost u našeho online přenosu.

Video  
Video se připravuje ...
13:05
1. 3. 2020

Případná vláda pod vedením slovenského hnutí OLaNO nezavede registrovaná partnerství ani adopce dětí homosexuály, vyplývá z vyjádření politiků.

12:56
1. 3. 2020

"Situace vyžadovala změnu, evidentně k ní dochází a je potřeba dát šanci těm, kdo vyhráli volby,"

prohlásil zpěvák Igor Timko, frontman skupiny No name. Vyjadřují se i další umělci.

Fero Fenič, filmový režisér, scenárista a organizátor festivalu Febiofest, však negativně vnímá skutečnost, že se do parlamentu nedostala koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, která loni vyhrála na Slovensku volby do Evropského parlamentu.

Feniče potěšilo, že výsledky voleb vedou k odstavení vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. "Ale negativně vnímám fakt, že strana Mariána Kotleby (LSNS) si stále drží nemalý podíl a neoslabila tak výrazně, jak se doufalo. Negativně také vnímám to, že se do parlamentu nedostala strana Spolu, která významně rozhýbala společnost v době po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky a jehož kandidátka Zuzana Čaputová se stala slovenskou prezidentkou," uvedl režisér.

Režisér Fero Fenič ve studiu Blesku
12:50
1. 3. 2020

Matovič letos obvinil šéfa slovenské Sněmovny Andreje Danka, že je opilý. Vytáhl během jednání cedulku s nápisem "On je ožratý" a ukázal s ní směrem k Dankovi. Matovič však nebyl z poslanců jediný, kdo Danka vyzýval, aby podstoupil zkoušku na alkohol.

"Jsem rád, že je konec volebního období, a tohoto šílence už neuvidím. To, co jste napsal, je neskutečná drzost," reagoval Danko, jehož Slovenská národní strana získala pouhých 3,16 procenta hlasů a ve volbách tak propadla.

Igor Matovič o šéfovi slovenské sněmovny Dankovi v Národní radě prohlásil, že je opilý
12:43
1. 3. 2020

Matoviče, který zbohatl na vydávání regionálních inzertních novin, média či političtí soupeři kvůli svéráznému stylu politiky dříve označovali za nepředvídatelného politika, šaška a poloblázna. Krátce před volbami, kdy průzkumy zaznamenaly výrazný růst popularity OLaNO, Matovič začal vystupovat na veřejnosti rozvážněji. V minulosti často používal populistická a jednoduchá hesla.

Matovič listu Pravda řekl, že patrně zůstane tím šaškem, který vždy říká pravdu. "Když jsem mluvil o šaškovi, mluvil jsem v tom duchu, že šašek měl vždy výhodu jako jediný králi na hradě říkat pravdu. Snažil jsem se tu pravdu vždy v politice říkat komukoliv bez ohledu na následky. Z tohoto pohledu ano, šaškem jsem se vždy cítil a zřejmě jím i zůstanu, protože vždy budu chtít tu pravdu hájit," řekl Matovič.

Igor Matovič s předělaným slovenským státním znakem - s gorilou a banánem Potestní akce Igora Matoviče s budíčkem a poslankyní Erikou Jurinovou
12:30
1. 3. 2020

Spíše než hnutím s pevnými stranickými strukturami je OLaNO společenstvím nezávislých osobností. V uplynulém čtyřletém volebním období poslanecký klub OLaNO opustilo 9 z původních 19 členů. Nyní OLaNO obsadí ve 150členné sněmovně přes 50 křesel.

"Pokud někdo od nás z klubu i odešel, tak stále zůstal na dobré straně. Neobávám se, že bychom měli lidi, kteří by začali hlasovat se Směrem nebo s Kotlebou," řekl v televizní diskusi Matovič, který vstoupil do politiky v roce 2010 na kandidátce SaS.

12:12
1. 3. 2020

Vítězství proevropského hnutí OLaNO ve slovenských volbách vnímá sociolog Fedor Gál jako nástup generační obměny, na němž se podílel občanský sektor.

11:58
1. 3. 2020

"Bohužel, zdravíčko nevydrželo a Mária skončila ve Vojenské nemocnici v Ružomberoku,"

uvedl před volbami Matovič o pedagožce a občanské aktivistce ze Spišské Nové Vsi Márii Šofanko, která byla jedničkou OLaNO, ovšem před volbami se stáhla do ústraní a kampaň táhl - nikoli nečekaně - hlavně sám Matovič.

Matovič ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů - 498 740. Kandidoval ze 150. místa a předstihl tak i jedničku Směr-SD Petera Pellegriniho (413 555 preferenčních hlasů). Fico byl třetí (243 463 úreferenčních hlasů), čtvrtý Boris Kollár (171 377), pátý Marian Kotleba (170 006), šestý další člen Směr-SD Richard Raši (154 722) a sedmá první žena na pásce Denisa Saková (144 100), ministryně vnitra z vládního Směr-SD.

Mária Šofranko se ziskem 95 683 preferenčních hlasů skončila na 14. místě - hned za exprezidentem Andrejem Kiskou (100 081). Dvojkou kandidátky OLaNO pak byl bezpečnostní analytik Jaroslav Naď.  Šofranko v preferenčních hlasech předskočil (101 819).

Igor Matovič s jedničkou kandidátky OLaNO Máriou Šofranko Igor Matovič s jedničkou kandidátky OLaNO Máriou Šofranko Jaroslav Naď, dvojka na kandidátce OLaNO ve slovenských volbách 2020
11:43
1. 3. 2020

Přes všechny změny, které je možné čekat, počítají německá média s tím, že jedno zůstane stejné - a sice slovenský postoj k přerozdělování uprchlíků.

"Na tom by se nemělo změnit nic ani pod možným premiérem Matovičem," podotýká DPA, která připomíná, že o tom slovenský podnikatel Matovič v televizních debatách ujišťoval voliče.

11:41
1. 3. 2020

Slovensko podle německých médií zažívá politický přelom. Sobotní parlamentní volby podle nich přinesly vítězství "protestní strany" Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a zároveň jasnou porážku léta vládnoucího Směru-SD, kterou dávají do souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky před dvěma lety.

"Unijní Slovensko zažívá politický přelom. Zdá se, že letitá vláda sociálních demokratů skončila," píše server veřejnoprávní televize ARD. "Slovensko čeká změna vlády," konstatuje zase web listu Süddeutsche Zeitung, podle něhož by OLaNO skutečně mohlo s trojicí liberálních a konzervativních stran sestavit středopravicovou koalici, která by v parlamentu měla pohodlnou většinu. "Pozorovatelé očekávají zdlouhavá koaliční vyjednávání, protože protestního politika (Igora) Matoviče řada z nich považuje za nevypočitatelného," varuje však ARD.

"Byly to první parlamentní volby po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové přesně před dvěma lety. Krvavý čin vedl k rozsáhlým demonstracím proti špinavé politice a korupci," připomíná server deníku Die Welt.

11:39
1. 3. 2020

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že slovenští voliči překreslili politickou mapu ve své zemi. "Nezabodoval Kotlebův extremismus, jak některé průzkumy naznačovaly," řekl Hamáček k výsledku Kotlebovců. "Blahopřeji vítězům a přeji Slovensku stabilní a demokratickou vládu, která bude pokračovat v nadstandardních vztazích mezi našimi zeměmi," uvedl Hamáček.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru uvedl, že česko-slovenské vztahy jsou mimořádně vřelé. "Proto jsem pečlivě sledoval volební kampaň a průběh voleb na Slovensku, kde voliči projevili touhu po změnách. Držím Slovákům, kteří jsou našimi zásadními spojenci v EU, V4 i středoevropském prostoru, palce," konstatoval.

Šéf slovenských sociálních demokratů Směr-SD Robert Fico přitom nechyběl na sjezdech ČSSD v letech 2018 ani 2017.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
11:35
1. 3. 2020
!

Důležitou roli v procesu formování nového kabinetu bude mít prezidentka Zuzana Čaputová, která v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra a předtím podle tradice patrně pověří Matoviče sestavením nové vlády.

Dosluhující kabinet Petera Pellegriniho podá demisi po ustavující schůzi nového parlamentu, která se uskuteční do 30 dnů od vyhlášení výsledků voleb.

Volební účast byla tentokrát vysoká a dosáhla 65,8 procenta. Byla nejvyšší od voleb v roce 2002. Sečteno je pak 100 procent odevzdaných hlasů.

Výsledky voleb na Slovensku: Vyhrálo OLaNO bývalého mediálního podnikatele a politika Igora Matoviče
11:30
1. 3. 2020

Matovič chce nyní jednat o rychlé dohodě na podobě příští slovenské vlády. Vyjednávat o koalici hodlá se třemi dalšími stranami, které spolu s OLaNO vymezovaly vůči Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Matovič to dnes řekl v debatě televize Markíza, které se zúčastnil spolu se zástupci dalších stran zvolených do sněmovny.

"Není třeba čekat. Čím dříve tím lépe. Je třeba udělat dobré dohody, dobré dohody dělají dobré přátele," odpověděl Matovič na dotaz ohledně sestavování vlády.

Šéfové stran Svoboda a solidarita (Richard Sulík), Jsme rodina (Boris Kollár) a Za lidi (Andrej Kiska) v debatě potvrdili zájem na jednání s Matovičem. Tyto strany spolu OLaNO podle předběžných výsledků obsadí ve 150členné sněmovně více než tři pětiny křesel, měly by tak dostatek hlasů i na změnu ústavy. Koaliční jednání se Směrem-SD Matovič vyloučil.

10:45
1. 3. 2020

Matovič v Národní radě vysypal v roce 2012 injekční stříkačky na hlavu poslance Martina Poliačika (SaS). Poliačik předtím přiznal užívání tvrdých drog a čistý heroin prezentoval jako neškodný.

"Navrhuji, abychom uvolnili poslance Poliačika na dlouhodobé neplacené volno, aby se mohl věnovat drogově závislým dětem... Když bude ještě jednou nabádat k užívání heroinu, i když na něho bude zákon krátký, moje ruka na něho bude dostatečně douhá," říkal na plénu.

Poliačik mu následně vzkázal, že by měl Matovič vyhledat odbornou pomoc. "Jeho závislost na poutání pozornosti už překročila jakoukoli zdravou mez," vytkl mu.

Igor Matovič v Národní radě vysypal v roce 2012 na hlavu poslance Poliačeka injekční stříkačky Igor Matovič tvrdí, že vláda Směr-SD pomohla vytunelovat zdravotnictví a podporpovala "zbohatlíky na Bahamách"
10:30
1. 3. 2020

Matovič má za sebou z minulosti řadu kuriozních až bizarních politických protestů. Do Fica šil, že "daroval Slovensko zbohatlíkům", jindy přišel v tričku "Fico chrání zloděje", nebo přivedl Ficovi před úřad osla.

Šéf hnutí OLaNO, který se staví do role bojovníka proti korupci, dokázal strhnout hodně pozornosti i dalšími provokačními akcemi, mezi které patřila také cesta do francouzského Cannes k vile bývalého ministra financí za Směr Jána Počiatka, na jejíž bránu nalepil nápisy "Majetek Slovenské republiky".

Igor Matovič a další protest: Osel pro Roberta Fica „Daroval Slovensko zbohatlíkům.“ To vyčítá Igor Matovi Ficovi a Směru-SD Igor Matovič v Národní radě: Přišel s tričkem ůFico chrání zloděje"
09:55
1. 3. 2020

Sečteno je 99,98 % hlasů. Změny jsou již pouze kosmetické. Volební zisk OLaNO je nyní 25,2 % hlasů - 721 028 voličů si vybralo právě Matovičovo hnutí. Zbývá přičtení hlasů z poslední z 5998 okrskových komisí.

Koalice Progresivní Slovensko / Spolu se zasekla na 6,96 %. Právě z nyní neúspěšné PS vzešla současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ani to však koalici do Národní rady nepomohlo.

08:32
1. 3. 2020

Miloš Zeman gratuluje vítězi slovenských voleb Matovičovi a přeje brzké sestavení akceschopné vlády, uvedl hradní mluvčí Ovčáček.

"Pan prezident gratuluje vítězi voleb na Slovensku a přeje brzké sestavení akceschopné vlády. Pan prezident věří, že se budou nadále rozvíjet nadstandardní vztahy mezi ČR a SR a také úzká spolupráce v rámci V4. Oceňuje, že navzdory předpokladům ve volbách neuspěli extremisté," napsal Ovčáček na twitteru.

08:05
1. 3. 2020

Jak zbohatl „obyčejný“ milionář Matovič? Firmu převedl na manželku a probudil „spícího draka“. Čtěte ZDE

Lídr hnutí OLaNO Igor Marovič. Vítězem voleb na Slovensku 2020 se stal Igor Matovič (OLaNO)
07:33
1. 3. 2020
!

A takhle volili lidé v jednotlivých částech Slovenska. Fialová "tsunami" dokládá úspěch OLaNO, červená jsou místa, kde uspěl Směr-SD. Oranžová pak ta, kde se radovala Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť, která má však v součtu 3,92 % a zůstala za branami Národní rady.

Volby 2020: Mapa Slovenska při sečtených 99,63 procentech hlasů. Fialové je Matovičovo OLaNO, červený Směr-SD, oranžová Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť
07:24
1. 3. 2020
!

Celkem je nyní sečteno 99,63 procent hlasů. OLaNO vede se ziskem 25,03 %, druhý Směr-SD má 18,29 %, třetí Sme Rodina 8,24 % a čtvrtí Kotlebovci 7,97 %.

Koalice Progresivní Slovensko / Spolu bude mít skutečně smůlu. Dosáhla na 6,95 %, potřebovala pokořit sedmiprocentní hranici. Sulíkova Svoboda a Solidarita (6,2 %) a Kiskova strana Za lidi (5,76 %) naopak ve slovenské sněmovně chybět nebude, jim stačilo překonat pět procent.

07:17
1. 3. 2020
!

Premiér Babiš pogratuloval Igoru Matovičovi a hnutí OLaNO k vítězství ve slovenských volbách. Dodal, že se těší na spolupráci bilaterálně, ve V4 i EU.

"Gratuluji Igoru Matovičovi a hnutí OĽaNO k vítězství ve slovenských parlamentních volbách! Skvělá kampaň, díky které si dokázal získat obrovskou důvěru lidí. Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU," napsal Babiš na twitteru.

07:00
1. 3. 2020

"Gratuluji vítězi slovenských parlamentních voleb Igoru Matovičovi. Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná. Věřím, že nová vláda povede Slovensko správnym směrem," uvedl šéf ODS Petr Fiala.

06:51
1. 3. 2020

"Extremismus jsme skutečně potlačili a dostal nižší procenta, než jsme se všichni obávali, že by mohl získat,"

prohlásil bývalý prezident Andrej Kiska na necelých osm procent Kotlebovců. Kiska předtím uvedl i to, že na Slovensku skončila "vláda zla". Jednání o nové vládě exprezident očekává v příštích hodinách a dnech, už dnes se má ale sejít s dalšími politickými předáky v povolebních televizních debatách.

06:49
1. 3. 2020

Rezignace neúspěšných

Již odhady ukázaly, že poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude mít zastoupení ve slovenské sněmovně početná maďarská menšina. To dosud potvrzují i dílčí výsledky. Odstoupení již ohlásil jeden z předáků maďarské menšiny Béla Bugár, jehož strana Most-Híd dosud patřila ke koaličním partnerům Směru-SD. Rezignaci avizoval i předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Alojz Hlina, jehož KDH také zůstává mimo parlament.

6:46
1. 3. 2020

Gratulaci k výhře už Igor Matovič obržel i od britského velvyslance na Slovensku Andyho Gartha.

6:30
1. 3. 2020

V rozhovoru pro slovenský list Dennik N se Matovič nechal slyšet, že je pro něj a jeho hnutí klíčový resort ministerstva vnitra. „Chceme složit koalici s ústavní většinou. Bereme to jako výzvu, pojďme to udělat,“ prohlásil.

Vítězem voleb na Slovensku 2020 se stal Igor Matovič (OLaNO)
5:47
1. 3. 2020
!

Odhady exit-pollů se potvrdily

V současnosti je sečteno 98,11 procent okrsků a výsledky ukazují, že ve slovenských volbách jasně zvítězilo hnutí Igora Matoviče OLaNO, a ukončilo tak vládu Ficova Směru-SD. Vítězné hnutí získalo 24,96 procent hlasů, Směr pouze 18,38 procent.

Třetí skončila strana Jsme rodina s 8,26 procenty a čtvrtá LSNS s 8,01 procenty. Na prahu potřebných 7 procent je koalice PS/SPOLU, k tomu, aby se dostala do parlamentu, by potřebovala ještě 0,14 procent. Mezi úspěšnými jsou i strany SaS a Za lidi.

5:29
1. 3. 2020

Slova Roberta Fica, předsedy Směru-SD a někdejšího premiéra, se naplnila. Fico v roce 2007 prohlásil, že jeho „stranu může stáhnout ke dnu jen vlastní špína a korupce“.

5:17
1. 3. 2020

Volební noc ukončila oficiálně i strana Jsme rodina. „Když to dopadne, jak je to teď, skončíme třetí. To je, myslím, fantastický úspěch. Mnozí nás podceňovali, zatracovali a odsuzovali, ale lidé jim vystavili vysvědčení,“ sdělil tisku Peter Pčolinský.

5:04
1. 3. 2020

Intelektuál Martin M. Šimečka je z výsledků voleb skeptický. „Nevěřím mu ani slovo, ale chápu, proč ho lidi volili,“ řekl o vítězi voleb Igoru Matovičovi. Zapochyboval také o koalici se Jsme rodina, SaS a Za lidi. „Je na místě položit si otázku, zda Igor Matovič myslí vážně, že jako prvního osloví Borise Kollára,“ prohlásil.

4:48
1. 3. 2020
!

Matovič ještě neví, zda bude premiér. Poznamenal však, že jiné jméno uvnitř hnutí nepřipadá v úvahu. Na závěrečné tiskové konferenci však ještě nechtěl nic potvrzovat, nebo vyvracet. Nejdřív chce jednat s lídry opozice.

Video  
Video se připravuje ...
4:27
1. 3. 2020
!

Svou vítěznou řeč už pronesl lídr hnutí OLaNO Igor Matovič. „Je to naše společné vítězství. Budeme budovat Slovensko, kde je nulová tolerance pro korupci, kde jsme si všichni rovni,“ prohlásil Matovič. „Je před námi těžké období, období těžkých rozhodnutí,“ Matovič naznačil i spolupráci s ostatními stranami, aby získal ústavní většinu. Naopak naprosto odmítl spolupráci se Směrem-SD. „S mafií se nevyjednává.“

Matovič je přesvědčený o tom, že vláda, kterou sestaví, bude ta nejlepší v historii Slovenska. Vyjádřil lítost nad tím, že se do parlamentu pravděpodobně nedostane koalice PS/SPOLU. Matovič svým projevem oficiálně ukončil volební noc ve štábu OLaNO.

4:19
1. 3. 2020

Sčítání hlasů pomalu finišuje, už chybí jen necelých 9 procent okrsků. Vede jednoznačně OLaNO s 24,94 procenty, druhý zůstává Směr-SD s 18,58 procenty, třetí pak Jsme rodina s 8,37 procenty, čtvrtí jsou Kotlebovci-LSNS s 8,17 procenty. Do parlamentu se dostane i Kiskova strana Za lidi a SaS. Sčítání bude do poslední chvíle s napětím sledovat koalice PS/SPOLU, té do kýžených 7 procent chybí 0,48 procenta. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ďakujeme 💚✌️

Příspěvek sdílený OĽANO (@obycajniludia),

4:00
1. 3. 2020

„Slovensko v čase voleb dalo signál světu, že tu po 12 letech skončila vláda zla a že byl potlačen extremismus. Víc než 5 procent hlasů pro stranu Za lidi je po jejím půlročním fungování a po tom, co se stala terčem protikampaně, úžasné číslo,“ prohlásil exprezident Andrej Kiska.

Exprezident Andrej Kiska a lídr strany Za lidi.
3:56
1. 3. 2020

Ve štábu koalice PS/SPOLU končí volební noc, představitelé stran se rozloučili se svými fanoušky. „Ať to dopadne jakkoliv, nekončíme,“ ujistil předseda PS Michal Truban. K tomu, aby se koalice dostala do parlamentu, chybí v tomto okamžiku více než půl procenta hlasů. Sečteno bylo již 87,24 procenta okrsků.

3:38
1. 3. 2020

Lídr hnutí KDH Alojz Hlina s ohledem na výsledky voleb oznámil, že se v pondělí vzdá postu předsedy hnutí, dočasně zastupovat ho bude dlouholetý člen KDH Pavol Zajac. „Moc vám děkuju, bylo mi ctí s vámi spolupracovat,“ poděkoval hostům v sále volebního štábu.

3:34
1. 3. 2020

Ve štábu koalice PS/SPOLU vládne skepse, už téměř nikdo nevěří, že se jim podaří získat nutných 7 procent, aby se dostali do parlamentu. Nikdo z oficiálních představitelů stran nechce situaci komentovat.

Lídři koalice PS/SPOLU Miroslav Beblavý, Michal Truban.
3:25
1. 3. 2020

Před novináře se poprvé postavil také Marian Kotleba, lídr LSNS, a hned zkritizoval předsedu SNS Andreje Danka. „Za svoji protinárodní politiku dostala SNS jasné vysvědčení,“ prohlásil Kotleba, průběžné výsledky považuje za velmi pozitivní. Pogratuloval rovněž Igoru Matovičovi, předsedovi hnutí OLaNO. Kotleba se rovněž vyjádřil k výběru novinářů, kterým byl povolen vstup do štábu. „Ti novináři, kteří tu být měli, tu jsou,“ uvedl stroze.

3:13
1. 3. 2020

Byly sečteny už hlasy ve tři čtvrtině okrsků, vede jednoznačně hnutí OLaNO s 24,75 procenty, Směr-SD oslabuje, stále ale s 18,9 procenty drží druhou pozici. Třetí je Jsme rodina s 8,39 procenty a čtvrtá je LSNS s 8,37 procenty. Postupně sílí i koalice PS/SPOLU, ta má nyní 6,19 procenta, potřebuje ale nejméně 7 procent hlasů.

3:11
1. 3. 2020
!

Lídr strany Most-Híd Béla Bugár oznámil, že rezignuje na funkci předsedy. Stranu neopustí, chce jí dál pomáhat. „Vedli jsme pozitivní kampaň, na nikoho jsme neútočili. Po 30 letech nebudou mít menšiny zastoupení v parlamentu, bude to velká výzva pro strany, které se do parlamentu nakonec dostanou,“ uvedl Bugár.

Již odhady ukázaly, že poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude mít zastoupení ve slovenské sněmovně početná maďarská menšina. To dosud potvrzují i dílčí výsledky. Pro Most-Híd jsou volby naprostým debaklem, strana získala jen 2,17 procenta hlasů.

2:58
1. 3. 2020

Igor Matovič se dočkal gratulace k průběžnému vedení i od premiéra Petera Pellegriniho, který je přesvědčený, že si Směr-SD udrží druhou pozici. „Vítěz je jasný. Slovenští voliči odmítli nové projekty, nové i mladé politiky,“ uvedl Pellegrini, který očekává, že Směr skončí v opozici.

„Gratuluji vítězi voleb, přeju mu hodně zdraví a štěstí,“ vzkázal Pellegrini Matovičovi.

2:53
1. 3. 2020

Jisté napětí je cítit ve štábu koalice PS/SPOLU, která potřebuje získat 7 procent hlasů, aby se dostala do vlády. Zatím má pouze 5,9 procenta. Předseda PS Michal Truban je optimistický a uklidňuje lidi v centrále, že „to dopadne dobře“. Lídr SPOLU Miroslav Beblavý slíbil, že ve štábu zůstane až do konce sčítání. „Mohli jsme sem pořídit polní postele,“ žertoval, také on zůstává optimistický.

Volební štáb koalice PS/SPOLU, (01.03.2020). Michal Truban, lídr hnutí Progresivní Slovensko (PS).
2:40
1. 3. 2020

Exprezident Kiska už se konečně dovolal předsedovi hnutí OLaNo, s Matovičem se sejde zítra.

2:35
1. 3. 2020

Slovenské volby sleduje i zahraniční tisk, například zpravodajský server BBC oslavuje průběžné vedení hnutí OLaNO jako „výhru protikorupční strany“.

2:30
1. 3. 2020

„Doufám, že s boží pomocí to zvládneme a bude to dobré,“ sdělila slovenskému tisku manželka lídra OLaNO Pavlína Matovičová. Svěřila se s tím, že manžela požádala, aby si jednou za měsíc vyhradil volný víkend pro rodinu. Dodala, že není ještě úplně připravená na situaci, že se její muž stane premiérem.

Lídr hnutí OLaNO Igor Matovič, (01.03.2020).
2:25
1. 3. 2020

„Neseme historickou zátěž. Byli jsme (v kampani) pod obrovským tlakem. A dostali jsme účet za některé věci,“ vysvětloval průběžný i odhadovaný výsledek lídr nejsilnější vládní strany Směr-SD Peter Pellegrini, který se dostal do funkce premiéra poté, co jeho předchůdce a stranický šéf Robert Fico byl donucen v politické krizi po zavraždění novináře a jeho snoubenky k odstoupení z čela vlády.

Přislíbil, že pokud odhady potvrdí definitivní výsledky voleb, na nejbližším sněmu strany nabídne svou funkci místopředsedy Směru-SD. Dodal, že při vnitrostranickém vyhodnocení voleb bude důležité, kolik preferenčních hlasů ten který kandidát obdržel.

Tisková konference strany Směr-SD: zleva premiér a místopředseda strany Peter Pellegrini a místopředsedové Richard Raši a Juraj Blanár, (01.03.2020).
2:14
1. 3. 2020

Sčítání hlasů je v polovině a na předních místech se nic nemění, vede hnutí OLaNO s 24 procenty, druhý je Ficův Směr-SD s 19 procenty, třetí LSNS s 8,58 procenty a Jsme rodina s 8,53 procenty. Rozdíl mezi prvním a druhým místem se prohlubuje.

2:06
1. 3. 2020

Lídr hnutí OLaNO Matovič už telefonoval s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Sejde se s ní počátkem příštího týdne, ještě předtím by se rád sešel s partnery z opozice.

2:04
1. 3. 2020

Místopředseda SNS Anton Hrnko byl jediný, kdo si v centrále strany troufl odpovídat na otázky novinářů. Kritikou zasypal také lídra strany Danka. „Neprofiloval se jako reprezentant svých voličů, ale jako reprezentant sebe samého,“ prohlásil Hrnko. SNS zatím dosáhla jen na 3,4 procenta hlasů.

1:58
1. 3. 2020

V centrále OLaNO je neuvěřitelný zájem o „selfíčka“ s lídrem hnutí Igorem Matovičem. Fanoušci ho odchytávají před vstupem do VIP zóny, on ochotně pózuje a k focení vyzývá i své kolegy.

Předseda hnutí OLaNO Igor Matovič, (1.03.2020).

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

muriQ ( 1. března 2020 15:39 )

Sledujete tiskovku Fica?

hadisko ( 1. března 2020 14:59 )

co je na ***i sprostého tuneláři,zloději nevadí!

hadisko ( 1. března 2020 14:58 )

zloděj­,pod­vodník­,tune­lář,kř­ivák vystřída zlodě­je,pod­vodní­ka,tu­nelá­ře,kři­váka!! demokracie dostáva na *** jako když jsem byl malý!!

Belqhegor ( 1. března 2020 14:09 )

Zavři hubu!

slovan1954 ( 1. března 2020 13:43 )

Delixíku ,ty jako vemeno mi můžeš jedině tak kloktat průjem!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa