Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový hrdina: „Jánošík“ Matovič vypráskal Fica a jedná o vládě i s Kiskou. Na tahu Čaputová

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2020
14:00
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK, Darina Jíchová - 
28. února 2020
17:15

Slovensko má nového politického lídra. A končí éra Roberta Fica (Směr-SD). Po sobotních volbách se totiž z jasného volebního vítězství raduje hnutí OLaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) podnikatele a milionáře Igora Matoviče, kterého někteří označují za Jánošíčka 21. století, jiní za politického šílence či populistu. Průběh voleb poznamenala i dvě úmrtí – členky volební komise a 79letého voliče, kteří dnes zkolabovali a oživovací pokusy byly bohužel neúspěšné. Volby na Slovensku jsme sledovali na Blesk.cz online.

• Volby na Slovensku probíhaly od sobotních 7:00 nakonec až do 23:00. O hodinu je prodloužila dvě dramata ve volebních místnostech - úmrtí členky volební komise a 79letého voliče.

• Vyhráli Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Slovenský Jánošík 21. století připomněl i smrt Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny, která dle něj ukázala pravou tvář Slovenska a vládu mafiánů.

• Směr-SD jde po dlouhých letech vlády do opozice, jeho volební lídr premiér Peter Pellegrini jej dovedl na 2. místo. Předsedou strany je Robert Fico.

• Exprezident Andrej Kiska vedl do voleb hnutí Za lidi, do Sněmovny těsně prošel. Velká pozornost byla spojená i s obavami ohledně extremistů Mariana Kotleby.

• Prezidentka Zuzana Čaputová volila v doprovodu svých dcer Emmy a Ley a lidi aktivně vyzývala, aby šli volit. Zájem o slovenské volby byl přitom velký. Výsledky voleb můžete sledovat ZDE

Volby na Slovensku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
13:25
29. 2. 2020

Slovenská prezidentka si před volební místností v budově mateřské školy v Pezinoku nedaleko Bratislavy vystála frontu. "Poprvé jsem při volbách čekala ve frontě. Buď je to dobou, kterou jsem zvolila, nebo to může signalizovat vyšší účast. Byla bych velmi ráda, kdyby to druhé byla pravda," řekla slovenská prezidentka.

13:19
29. 2. 2020

"Už 100 let symbolicky mohou volit i ženy a mohou být i volené do Národní rady anebo do jiných orgánů. I to si je třeba připomenout, že ne vždy to bylo úplně automatické, že ženy měly volební právo," podotkl Pellegrini před novináři. Premiér zmínil, že o volby na Slovensku je velký zájem. "Já osobně si jen velmi přeju, aby promluvily všechny regiony Slovenska, aby zájem o volby nebyl jen v některých částech země," doplnil.

13:15
29. 2. 2020
!

Slovenský premiér Peter Pellegrini zdůraznil, že voliči by se v dnešních parlamentních volbách měli rozhodovat podle výsledků a činů, a ne podle volebních kampaní. "Lidé by se neměli rozhodovat jen podle dvou týdnů volební kampaně, ale podle toho, jak se jim žije, jak jsou spokojeni," řekl novinářům poté, co sám hlasoval ve městě Banská Bystrica, metropoli středního Slovenska.

Pellegrini také prohlásil, že předvolební boj byl tvrdý a jeho strana byla pod palbou ze všech stran. "Udělal jsem, co jsem mohl," řekl s tím, že je připraven přijmout jakékoliv rozhodnutí voličů.

Peter Pellegrini, volební lídr Směr-SD, u slovenských voleb (29.2.2020) Peter Pellegrini, volební lídr Směr-SD, u slovenských voleb (29.2.2020) Peter Pellegrini, volební lídr Směr-SD, u slovenských voleb (29.2.2020) Peter Pellegrini, volební lídr Směr-SD, u slovenských voleb (29.2.2020)
13:11
29. 2. 2020

Čaputová dnes opět vybídla Slováky k účasti na hlasování. "Každé volby jsou velkou příležitostí a ty dnešní neméně důležitou. Právě dnes je sté výročí schválení první demokratické ústavy na našem území, která zaručovala obecná volební práva včetně volebního práva žen. Budu ráda, když co nejvíce lidí ovlivní budoucnost naší země," řekla Čaputová, která před zvolením hlavou státu v loňské přímé volbě zastávala funkci místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko (PS).

13:04
29. 2. 2020

Parlamentní volby na Slovensku podle centrální volební komise skončí nakonec o hodinu později, tedy ve 23:00. Důvodem je právě úmrtí v lokální komisi.

12:53
29. 2. 2020
!

V Banské Bystrici zemřel důchodce přímo ve volební místnosti, uvedla TV JOJ. Muži bylo 79 let a udělalo se mu zle poté, co mu předali volební lístky. "Zavolali mu záchranku, zachránit se ho však už nepodařilo," uvedla Mária Faltánio, banskobystrická krajská mluvčí. 

"K tragédii ve volební místnosti došlo těsně před příchodem jednoho z volebním lídrů, v místnosti tak nastal mírný chaos," podotkla redaktorka TV JOJ Katarína Kováčiková. Zesnulého přenesli do odlehlé místnosti, kde čekají na příjezd pohřební služby. Volby se v tomto okrsku vlivem komplikace budou konat až do 22:30, tedy o půl hodiny déle.

12:40
29. 2. 2020

Selfie ve volební místnosti si udělal 52letý Richard Sulík (Sloboda a Solidarita). Jeho rodiče v minulosti emigrovali do západního Německa, vystudoval proto fyziku a ekonomii na mnichovské univerzitě. Na Slovensko se vrátil v roce 1991. Působil i jako poradce ministrů financí Ivana Mikloše a Jána Počiatka.

Slovenské volby: Selfie ve volební místnosti si udělal Richard Sulík
12:35
29. 2. 2020

Svůj hlas odevzdal i exprezident Rudolf Schuster. "Nikdy nevynechám volby, takže jsem přišel. I já chci to lepší pro občany Slovenska, tak uvidíme, co nám připraví ti noví, kteří budou zvolení," řekl novinářům a dodal, že agresivní kampaň, která na Slovensku probíhala, se dala očekávat.

12:24
29. 2. 2020

S rodinou odvolil i Boris Kollár, otec celkem 10 dětí, které má s 9 ženami.

Slovenské volby: S rodinou odvolil i Boris Kollár. Dětí má celkem 10. S devíti různými ženami (29.2.2020)
12:09
29. 2. 2020
!

O tom, zda vítěz parlamentních voleb na Slovensku bude pověřen sestavením vlády, rozhodne jeho koaliční potenciál, řekla prezidentka Čaputová. "Je nesmírně důležitý krok dát svou názorovou pečeť na to, jak se bude Slovensko dál vyvíjet," poznamenala.

"Velmi to závisí na jeho koaličním potenciálu," odpověděla Čaputová na novinářský dotaz, zda počítá s tím, že vítěze voleb pověří sestavením vlády. Dodala, že bude k dispozici k co nejrychlejší schůzce se zástupcem vítězného uskupení.

Volby na Slovensku: prezidentka Zuzana Čaputová
11:31
29. 2. 2020
!

Odvoleno už má slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. K uvolbám vyrazila spolu s dcerami Leou a Emmou ve slovenském Pezinku.

Volby na Slovensku: prezidentka Zuzana Čaputová Volby na Slovensku: prezidentka Zuzana Čaputová Volby na Slovensku: prezidentka Zuzana Čaputová
11:09
29. 2. 2020

Podle Matoviče navzdory průzkumům, které zaznamenaly v uplynulých týdnech výrazný růst popularity OLaNO, není dopředu rozhodnuto. "Je třeba, aby lidé přišli masivně volit a abychom té zkorumpované hydře odsekli pověstnou poslední hlavu. Dnes jsou lidé nejvyšším soudcem. Třeba vyčkat na definitivní rozsudek, vůči němu nebude žádného odvolání," řekl šestačtyřicetiletý Matovič, který zbohatl na vydávání regionálních inzertních novin.

Matovičova manželka doplnila, že zatím neví, zda by si sebe dokázala představit v roli ženy premiéra. "Život stále přináší nové věci. Nebyla jsem zvyklá, že budu matkou, a zvykla jsem si," uvedla.

Volby na Slovensku: Igor Matovič (OLaNO) s manželkou Rebekou a dcerou Pavlínou (29.2.2020)
11:00
29. 2. 2020

Slováci mají v rukou pomyslný ovladač, kterým mohou rozhodnout o Slovensku jako o zemi pro poctivé lidi, uvedl šéf OLaNO Igor Matovič. "Lidé dnes jako by měli ovladač od televizoru s názvem Slovensko a z toho filmu, který se jmenuje ´zlý sen´, mohou přepnout na druhý film, kterým bude Slovensko skutečně pro všechny poctivé lidi, nejen pro pár vyvolených," řekl Matovič, který se voleb zúčastnil spolu s chotí v rodné Trnavě na západě země.

Volby na Slovensku: Igor Matovič (OLaNO) Volby na Slovensku: Igor Matovič (OLaNO)
10:00
29. 2. 2020

Ve Velké Krtíši zemřela členka volební komise. "Stalo se to ještě během přípravy místnosti na volby. Členka komise, starší paní, šla na toaletu, přičemž zkolabovala. Přivolaný lékař už jen konstatoval smrt," řekl slovenskému Denníku N Marián Siekela.

08:22
29. 2. 2020

"Je to naše jediná šance odmítnout klan s mafiánskými praktikami a fašisty nabité nenávistí, která se jednou obrátí proti všem, kdo se od nich liší,"

napsal o dnešních volbách deník Sme, aniž jmenoval konkrétní strany. Sme, které dříve často kritizovalo nyní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie či krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, na titulní stránce otisklo turistický rozcestník se šipkami s nápisy "Mafiánský stát," "Korupce", "Slušný stát", "Fašismus" a "Demokracie".

Podle Sme Slováci již v minulosti odmítli zneužívání moci a korupce povýšené na princip fungování státu. "Zdá se, že budovatelé mafiánského státu velmi ochotně zapomněli na to naše ´ne´," uvedl list.

07:29
29. 2. 2020

Podle ministerstva vnitra žádné z měst či vesnic nevyužily možnost otevřít volební místnosti dříve než v obvyklých 7:00. Hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. Dvě televize pak zveřejní odhady výsledků shromážděné na základě dotazování u volebních místností. Statistický úřad bude výsledky postupně zveřejňovat již v noci na neděli. Konečné výsledky by měla volební komise vyhlásit v průběhu neděle.

07:07
29. 2. 2020
!

Slováci vybírají poslance

Na Slovensku začaly volby, ve kterých Slováci rozhodují o novém složení parlamentu. Sázkové kanceláře a poslední předvolební průzkum favorizovaly na volební vítězství opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Zhruba 4,4 milionu oprávněných voličů si může vybrat z více než dvou desítek stran, hnutí a koalic. Šanci získat křesla ve 150členné sněmovně má sedm až devět uskupení. Mezi nimi také vládní Směr-SD expremiéra Roberta Fica, krajně pravicoví Kotlebovci či strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.

23:55
28. 2. 2020

„Slovensko čelí několika zásadním výzvám: nedokonalé demokracii provázené selháním právního státu, nedůvěrou vůči justici, policii a prokuratuře, nízkou úrovní politické kultury a vysokou mírou korupce,“ 

vypočítává před volbami pro slovenský Denník N expremiérka Iveta Radičová. „Demografická krize vyžaduje zásadní odpověď jak v rodinné politice, tak v penzijním systému,“ podotýká a dodává: „Svůj hlas dám programu a odbornému týmu politické strany Za lidi, která nabízí konkrétní schůdné kroky k řešení uvedených výzev.“

Dnešní online zpravodajství ke slovenským volbám končí. Těšíme se na vás zase zítra. Urny se budou otevírat v sedm ráno a Blesk Zprávy budou u toho. 

Iveta Radičová během oslav 17. listopadu v roce 2013. Na snímku s Karlem Schwarzenbergem. Iveta Radičová s Václavem Havlem v roce 2012.
23:41
28. 2. 2020

V politice na Slovensku je aktivní i Daniel Strapák, bratr slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. A šéf buňky Progresivního Slovenska v Pezinoku, kde Čaputová bydlí. Na kandidátce do Národní rady ale nakonec chybí. Lídrem koalice Progresivní Slovensko / Spolu je 36letý Michal Truban.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
23:32
28. 2. 2020

Ve středu se vládní koalici nepodařilo prosadit ve sněmovně celý navrhovaný sociální balíček v hodnotě přes 800 milionů eur (více než 20 miliard korun) ročně.

Jednání v Národní radě provázely kuriozní situace. Již minulý týden jej poznamenal protest skupinky nezařazených poslanců, kteří po dva dny blokovali řečnický pult v jednacím sále.

23:20
28. 2. 2020

Třináctá penze, kterou Směr-SD sliboval už před deseti lety, nahradí stávající vánoční příspěvek důchodcům, jehož výše je závislá na pobíraném důchodu.

Dodatečná penze bude vyšší než zmíněný příspěvek, jehož nejvyšší suma loni vystoupila na 200 eur (přes 5050 Kč), což byl dvojnásobek předchozí částky. Podle Fica stát najde peníze na 13. penze „s prstem v nose“. Podle ekonomů opatření naopak ještě více ovlivní beztak nereálné rozpočtové cíle dosluhující vlády.

23:15
28. 2. 2020

Zavedení 13. důchodu schválila slovenská sněmovna v úterý 25. února. Tedy pouhé čtyři dny před parlamentními volbami.

Opatření prosadily dvě ze tří koaličních stran s pomocí hlasů některých opozičních či nezařazených poslanců. Schválený zákon o dodatečné penzi ještě posoudí prezidentka Zuzana Čaputová, která ho může vetovat.

Jednu penzi ročně navíc ve výši průměrného důchodu pro daný typ pobírané penze by poprvé mělo podle zákona už letos dostat na pětimilionovém Slovensku asi 1,4 milionu lidí. Kromě starobních důchodců získají dodatečnou penzi také například invalidé či příjemci vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Stát to v tomto roce přijde na více než 442 milionů eur (11,1 miliardy Kč).

22:59
28. 2. 2020

Do voleb jde i Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), tradiční strana křesťanů, jejím současným předsedou je Alojz Hlina. V letech 1990 - 1992, 1994 a 1998 - 2006 byla zastoupena ve vládě. Postupně z ní odešly silné osobnosti, které se do ní snažily vnést dynamičtějšího ducha. Je silná v rurálním prostředí, hlavně v severní části Slovenska, na Liptově, Oravě nebo na Spiši.

22:52
28. 2. 2020

Otazník visí i nad úspěchem či neúspěchem hnutí Svoboda a solidarita (SaS). Liberální strana se stala překvapením minulých voleb, kdy získala 12,1 procent hlasů oproti 5,9 procenta ve volbách předchozích. Vede ji Richard Sulík, europoslanec v letech 2014 až 2019.

Richard Sulík ze Slobody a Solidarity (SAS) s fanoušky Richard Sulík
22:40
28. 2. 2020

Hnutí Za lidi v čele s Andrejem Kiskou bylo založeno loni v září. A taktéž se ostře vymezuje proti praktikám vládní strany Směr-SD. Jeho programovými prioritami jsou zdravotnictví, spravedlnost, školství nebo životní prostředí.

„Vždy jsem se snažil upřímně a otevřeně chválit nebo pojmenovat chyby a zlo, které se v naší zemi šíří. Kdybych mohl, zastavil jsem ho za každou cenu. Vždy jsem si stála za svými hodnotami. Často mi moje slova a kroky nepřinesly žádné politické body, naopak jsem čelil velkému tlaku,“ tvrdí nyní Kiska. Stranu pro lidi založil prý hlavně proto, aby pomohl demokratické opozici prorazit ve volbách a zabránit vládě s kotlebovci. Sobotní volby považuje za „klíčové“.

Andrej Kiska s manželkou u eurovoleb Andrej Kiska s prezidentkou Zuzanou Čaputovou Andrej Kiska a připomínka Jána Kuciaka a jeho snoubenky
22:24
28. 2. 2020

Peter Pellegrini nastoupil do čela slovenské vlády v březnu 2018, kdy vrcholila krize kolem vraždy novináře Kuciaka. Tehdejší prezident Kiska jej pověřil sestavením nového kabinetu poté, co přijal demisi třetí vlády Roberta Fica.

Pellegrini si podle slovenských médií zakládá na bezchybné image, ke svým příznivcům často promlouvá na facebooku. „Vždy jsem měl a mám velkou pokoru před lidmi a vyslovováním jejich názoru. V demokratické zemi nelze nikomu upírat právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ tvrdí původně nenápadný člen strany Směr-SD, který se z poslaneckého asistenta v roce 2002 stal premiérem.

Rozruch však vyvolal cenzurní zásah do rozhovoru Týdeníku Plus 7 s Pellegrinim. Vydavatel týdeníku odmítl otisknout pasáž, týkající se Pellegriniho sexuální orientace, o které se již delší dobu spekuluje. Respondent podle vydavatele vyjádřil nesouhlas s otištěním. Šéfredaktorka týdeníku posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuálům, musí zvládnout otázky na sexuální orientaci. Strana Směr-SD se mimo jiné postavila proti registrovanému partnerství.

21:58
28. 2. 2020

Internetová společnost Google před volbami zablokovala asi tři desítky předvolebních reklam slovenské vládní strany Směr-SD a také dvě její videa na platformě YouTube. Uvedl to zpravodajský server Aktuality.sk.

Podle serveru Google například zakázal šíření videa, v němž Směr-SD útočí na exprezidenta Andreje Kisku a tvrdí, že politik by po volbách prosadil přijetí tisíců migrantů. Za totéž video už v lednu přestal portál YouTube vyplácet jeho autorům odměnu z reklam za počet zhlédnutí s odůvodněním, že podněcuje nenávist.

21:25
28. 2. 2020
!

2. výročí vraždy Jána Kuciaka si Slovensko připomínalo 21. února. „Chtěl bych požádat, abyste se zúčastnili voleb a rozhodovali se srdcem a hlavou. Každý hlas je platný,“ říkal tehdy v Bratislavě z pódia na shromáždění opozice Kuciakův otec Jozef. Sám dříve prohlásil, že v minulosti volil Ficovu stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD), protože se cítil být sociálním demokratem a věřil jejich „blábolům“.

„Zapsali se svou krví do slovenských dějin. Ať se už nikomu nestane to, co jim,“ připomněla dvojnásobnou vraždu chvějícím se hlasem matka Kušnírové na shromáždění na náměstí Slovenského národního povstání (SNP) v centru Bratislavy. Na stejném místě se před dvěma roky po oznámení násilné smrti mladé dvojice konaly mohutné protivládní demonstrace.

Ján Kuciak a jeho snoubenka: Oba byli zavražděni Ján Kuciak a jeho snoubenka: Oba byli zavražděni Rodiče Jána Kuciaka na vzpomínkové akci v Bratislavě (21.2.2020) Rodiče Jána Kuciaka na vzpomínkové akci v Bratislavě (21.2.2020)
20:35
28. 2. 2020

Kotlebovci ve svém programu slibují kromě jiného nastolení „pořádku s parazity v osadách“ a ochranu lidí před „cikánským terorem“, odmítli imigranty, chtějí prosadit vystoupení Slovenska „ze zločineckého paktu NATO“ a vypsání referenda o vystoupení země z EU.

Marian Kotleba na akci propagující jeho krajně pravicovou stranu Ľudová Strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Topolčanech (12.2.2020) Marian Kotleba (vlevo), šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko
20:21
28. 2. 2020

Německý Spiegel rovněž míní, že Slovensko bylo dlouho i díky úspěšnému ekonomickému vývoji považováno za příklad povedené západní integrace. „Před dvěma lety ale fasáda vzorové země dostala první trhliny, když nájemný vrah zastřelil novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku,“ poznamenává Spiegel.

Vražda podle něj odhalila skutečné poměry na Slovensku. „Vedoucí členové levicově populistické strany Směr zjevně za dobu u vlády spletli dohromady široce rozvětvený korupční systém,“ píše magazín, podle něhož sestával z politiků, byznysmenů a lidí pohybujících se na hraně zákona. Spiegel připomíná, že v důsledku rozsáhlých protestů musel z funkce odejít premiér Robert Fico, který tento systém zosobňoval jako nikdo jiný.

Video  
Video se připravuje ...
19:49
28. 2. 2020

Demokracií na Slovensku by mohl otřást úspěch krajně pravicových Kotlebovců v nadcházejících volbách, varuje německý magazín Der Spiegel. Liberální opozice je rozhádaná a nejednotná, a tak ze situace podle Spiegelu profituje především extrémní pravice vedená Marianem Kotlebou.

„Svým voličům servíruje o sociální tématiku obohacený nacionalismus, s nímž bodují i jiné konzervativní strany v Evropě, jen radikálněji,“ míní německý magazín. „Kotlebův pohled na svět je utvářen antisemitismem a xenofobií, nadává na ‚asociální‘ Romy a chce zabránit údajně hrozící ‚invazi migrantů‘,“ podotýká dále.

Kotlebova strana, která je podle Spiegelu tak radikální, že vedle ní vládní uskupení v Maďarsku a Polsku vypadají úplně jako občanská, má nyní šanci skončit druhá ve volbách. „Pokud pravice ve volbách příští týden dopadne tak dobře, jak předpovídají průzkumy, mohla by se po Polsku a Maďarsku otřást i demokracie na Slovensku,“ obává se magazín.

19:30
28. 2. 2020

Právě poslanec Boris Kollár, který v minulosti vedle svých 10 dětí zaujal například heslem „Můžete mi věřit, nejsem politik“, na facebooku odpovídal přes půl hodiny na dotazy diváků. Kritizoval tam „šaškárnu a cirkus“ ze strany Roberta Fica hledně přídavků na děti a 13. důchodů. Označil to za „převolební korupci“.

 „Kdyby to chtěl Fico schválit, ten 13. důchod a přídavky na děti, tak na to měl 10 roků. Kdyby to chtěl udělat, mohl to udělat klidně v průběhu tohoto čtyřletého volebního období. Kdyby to opravdu chtěli udělat pro lidi, tak by to udělali, když jsme to jako hnutí Jsme rodina předložili. A my jsme 13. důchod předložili v minulém roce dvakrát. Dva tři týdny před volbami zjistili, že je nějaká politická strana předbíhá, teče jim do bot a mohou skončit možná i jako sousedé vedle Kočnera, tak rychle řeknou: Máme tu 13. důchody, rychle to pojďme lidem schválit,“ šil do expremiéra a Směr-SD.

18:55
28. 2. 2020
!

V březnu 2016 přitom Směr-SD získal 28,28 procent hlasů, což vystačilo na 49 mandátů. OLaNO tehdy získalo 11,02 procent a 19 křesel, o dvě více měla Svoboda a Solidarita (SaS) za 12,1 procent hlasů voličů.

Do parlamentu se dostalo i hnutí Jsme rodina-Boris Kollár, jehož ústřední postava je otec 10 dětí, které má s 9 různými ženami.

Takhle volili Slováci 5. března 2016
18:44
28. 2. 2020

Pellegrini se přitom zotavil v vysoké horečky, kvůli které byl v noci na 23. únor dokonce hospitalizován v nemocnici.

„Bohužel si všechno vybralo svou daň a od včerejšího (sobotního) večera jsem hospitalizovaný v bratislavské nemocnici,“ uvedl na facebooku. Podle úřadu vlády premiéra přijala bratislavská nemocnice sv. Michala.

Premiér Slovenska Peter Pellegrini v nemocnici v Bratislavě
18:32
28. 2. 2020

„Směr hraje o všechno, ačkoliv ta hra je podle mě dopředu prohraná. Hraje o všechno, protože pokud po těchto volbách skončí v opozici, bude to pro tuto politickou stranu poslední hřebík do rakve,“

uvedla politoložka Aneta Világi. „Strana (Směr-SD) se z pozice velmi silné strany dostala k politické straně, která má podporu srovnatelnou s dalšími stranami. Strana se štěpí na dva tábory a každý se snaží apelovat na jiný typ voliče (...) Kampaň Směru lze stěží hodnotit jako kampaň, je to absence kampaně nejsilnější strany. To, co jsme zažili, je spíše snaha o antikampaň nebo o diskreditaci opozičních stran,“ podotkla Világi.

Příběh Směru-SD podle politoložky připomíná vývoj kolem kdysi velkých stran HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara či SDKU-DS bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy, které postupně rovněž ztrácely na popularitě, až z vysoké politiky vypadly.

18:18
28. 2. 2020

„Spadla kles... Jenže Kočner je jen vrcholek ledovce, který společně musíme vytáhnout nad hladinu,“ hlásí podnikatel a milionář Matovič, který slibuje „poražení mafie“.

Igor Matovič (OLaNO) slibuje Slovákům poražení mafie
18:00
28. 2. 2020

„Chceme vyzvat Petera Pellegriniho, aby skoncovali s rabovačkou na poslední chvíli, kterou spustili,“

zuří Matovič. Podle něj se na jednotlivých ministerstvech tlačí na vedoucí představitele, aby podepisovali narychlo smlouvy na poslední chvíli. „Evidentně tito lidé mají velký strach, že po volbách nebudou moci tuto rabovačku dokončit,“ dodal a označil to za „amorální konání“.

„Je třeba počkat, jak lidé ve volbách rozhodnou. Na poslední chvíli protlačovat nějaké zlodějské smlouvy, je něco, co jsem si myslel, že jsme znali jen v minulosti. Ale bohužel Peter Pellegrini se vydal přesně v těch samých šlépějích. Ze šesti, sedmi ministerstev jsme dostali informace, že v tomto duchu se to děje,“ dodal. 

17:56
28. 2. 2020

Čaputová navštívila před volbami přeživší holokaustu Alžbětu Veselou a Lauru Špánikovou, které prošly Osvětimí. Označila to za „silný zážitek“. „Všichni tito úžasní lidé s těžkou minulostí naplno žijí příomností. Je s nimi veselo, jako mezi mladými, i když většina z nich už má po devadesátce. Skláním se před vaší silou,“ vzkázala slovenská prezidentka.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Návšteva v domove Ohel David je vždy silný zážitok. Dnes som bola pozdraviť dve dámy, Alžbetu Veselú a Lauru Špánikovú, ktoré boli deportované do koncentračného tábora v Osvienčime v prvých transportoch zo Slovenska. Ale prežili. Tak ako ďalší z tohto domova so silnými osudmi, preživší holokaustu. Všetci títo úžasní ľudia s ťažkou minulosťou naplno žijú prítomnosťou. Je s nimi veselo, ako medzi mladými, hoci väčšina z nich má už po deväťdesiatke. Skláňam sa pred vašou silou, ktorá vám pomohla prežiť. Pred vašim optimizmom, napriek všetkým ranám, ktoré ste dostali. A tiež pred vašim záujmom o súčasnosť a pred vašou angažovanosťou, hoci by ste mali dôvod na znechutenie a rezignáciu. Ďakujem vám... Ľudí, ktorí zažili fašizmus ubúda, ďalším generáciám nikto nepodá priame svedectvo. Je na nás, aby sme si minulosť pripomínali a aby sme nikdy nezabudli. #prezidentka #nasaprezidentka #mojaprezidentka #slovensko

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

17:45
28. 2. 2020

Za koalici neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu (PS/Spolu), která loni vyhrála na Slovensku volby do Evropského parlamentu, kandiduje z posledního místa bývalá veřejná ochránkyně práv Jana Dubovcová.

Nová strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky má na 150. místě své kandidátní listiny občanského aktivistu Jána Benčíka, který se stal známým tím, že se na sociálních sítích věnoval odhalování extremistů a neonacistů. Koalice PS/Spolu i strana Za lidi by se podle průzkumů měly dostat do parlamentu.

17:39
28. 2. 2020

Kotlebovci zařadili na poslední místo kandidátní listiny jednu ze svých hlavních tváří Milana Mazureka. Ten loni přišel o poslanecký mandát poté, co byl pravomocně odsouzen k peněžitému trestu za xenofobní výroky. Zaplatil pokutu a jeho odsouzení za úmyslný trestný čin bylo zahlazeno. Mazurek se proto ve volbách může znovu ucházet o přízeň voličů.

17:35
28. 2. 2020

Sám Matovič kandiduje opět z posledního 150. místa. Dosud se mu vždy podařilo „prokroužkovat“ a získat mandát poslance.

17:31
28. 2. 2020

Poslední místo kandidátek slovenským hitem

Když se v parlamentních volbách na Slovensku v roce 2010 dostal do sněmovny podnikatel Igor Matovič spolu se třemi svými kolegy z konce kandidátky, vyvolalo to v zemi pozornost a zavedlo novou tradici.

Ze zdánlivě nevolitelného posledního místa kandidátních listin se o poslanecký mandát uchází několik známých osobností i ve volbách do sněmovny.

Slovenští voliči vybírají do Národní rady konkrétní stranu či koalici. Na hlasovacím archu ale mohou zakroužkovat až čtyři kandidáty na poslance, které favorizují. Pokud kandidát tímto způsobem dostane alespoň tři procenta tzv. preferenčních hlasů z celkového počtu hlasů, které strana ve volbách získá, přednostně se na to přihlíží při přidělování mandátů. To znamená, že v konečném pořadí přeskočí své kolegy, kteří jsou na kandidátní listině před ním.

17:30
28. 2. 2020

Slovenská prokuratura stáhla obžalobu na poslance hnutí OLaNO Gábora Grendela, který s dalšími poslanci OLaNO kandiduje ve volbách z posledních míst kandidátní listiny hnutí. Obžalován byl kvůli podezření z ohrožení bankovního tajemství.

Stíhání poslance se týká osm let staré kauzy ohledně podezření z vyzrazení informací o finančních transakcích kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Toho nyní soud první instance ve čtvrtek potrestal vězením na 19 let za padělání směnek a dál čelí obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka.

Grendel dříve v tomto týdnu řekl, že policie jej obvinila v roce 2016 na základě tvrzení jedné novinářky, že dokumenty o Kočnerových transakcích dostala od něj. Podle loni uniklé komunikace z Kočnerova mobilního telefonu si zmíněná novinářka psala s podnikatelem kromě jiného o tom, že jí Kočner dá peníze na dovolenou. Právě Kočner trestní oznámení v případu podal. Prokuratura nyní uvedla, že bude muset znovu prozkoumat věrohodnost svědků.

17:23
28. 2. 2020

Premiér Pellegrini den před sobotními parlamentními volbami varoval před migrační vlnou. Reagoval tak na zprávy, že Turecko otevírá pro migranty hranice s EU. Podle Matoviče Pellegrini migranty straší v obavě ze špatného volebního výsledku své strany.

„Migrační hrozbu v žádném případě nebudeme podceňovat. Musí platit, že Slovensko bude rozhodovat, kdo na jeho území vstoupí a kdo nikoliv. S bezpečností Slovenské republiky nebudeme v žádném případě hazardovat,“ uvedl v prohlášení Pellegrini.

„Na poslední chvíli strašit lidi, (že) už jsem pochodují migranti z Turecka - ti lidé (Směr-SD) jsou zcela zoufalí. Mají k dispozici stejné průzkumy jako my. Je zřejmě, že poprvé po dlouhé době může být Směr nejen poražen, ale doslova pokořen. Budou dělat všechno pro to, aby to jakýmkoliv způsobem zvrátili,“ reagoval Matovič na Pellegriniho slova.

17:15
28. 2. 2020

„Každý hlas se počítá,“

upozorňuje slovenský exprezident Andrej Kiska. „Jsem terč, protože jsem nikdy neustoupil. Udělal jsem přitom určitě mnoho chyb. Vím to,“ říká upřímně Slovákům, ale zároveň dodává, že „vždy stál na straně dobra“.

Andrej Kiska s Milošem Zemanem Andrej Kiska s Milošem Zemanem Andrej Kiska s Milošem Zemanem Andrej Kiska s Milošem Zemanem
17:11
28. 2. 2020

Směr-SD a SNS nedokázaly prosadit v parlamentu další dvě opatření ze sociálního balíčku, a to zdvojnásobení přídavků na děti a zrušení dálničních známek.

Pellegrini v televizní debatě slíbil, že zvýšení přídavků jeho strana schválí, pokud bude i po volbách ve vládě. Matovič ohlásil, že pro případ vstupu do nového kabinetu chce v rámci prvních kroků prosadit protikorupční opatření. „Konečně po třiceti letech (je třeba) klepnout zkorumpované politiky přes prsty. Zavést hmotnou a trestní odpovědnost politiků. Čas, kdy politici okrádali vlastní voliče, musí definitivně skončit,“ řekl šestačtyřicetiletý Matovič, který ve slovenské politice působí od roku 2010.

17:05
28. 2. 2020

Ve středu zažilo Slovensko ostrou předvolební debatu, plnou slovních přestřelek. A to mezi předáky dvou nejpopulárnějších stran.

Pellegrini se dostal do křížku s lídrem opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igorem Matovičem, který je i podle sázkových kanceláří favoritem voleb. "Okradli důchodce a nyní si je chtějí koupit 13. důchodem. Uděláme všechno pro to, abychom zaplatili důchody. Pokud peníze nebudou, musíme se čestně postavit před lidi," řekl Matovič v debatě na hlavním televizním kanálu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska.

"Ať (Matovič) neříká, že jsme někoho okradli. My se důchodcům věnujeme každý rok. Když se tito lidé (z opozice a neparlamentních stran) dostanou k moci, tak zemi hrozí vážné hospodářské škody," reagoval Pellegrini, který v debatě čelil také výtkám jiného zástupce opozice, že Směr-SD sliboval zavedení 13. penze již před deseti lety a že podobný opoziční návrh poslanci Směr-SD loni ve sněmovně nepodpořili.

Schválení 13. penze obhajoval i šéf parlamentu Andrej Danko. "Tito pánové (z opozice) tomuto rozhádanému národu jenom lžou a nedokážou přijmout to, že se něco pro důchodce udělalo," řekl Danko.

Igor Matovič, lídr slovenské politické strany Obyčajní Ľudia a Nezávislé Osobnosti (OĽaNO) Volební plakát Igora Matoviče (OĽaNO)
16:58
28. 2. 2020

Předseda parlamentu Andrej Danko vsadil ve svém projevu na zdůraznění konzervativních hodnot, připomněl například rodinu jako svazek muže a ženy. "V tomto období se rozhoduje o charakteru státu. Nebuďme otroky ve vlastním státě. My jsme zde doma. Zachovejme Slovensko, jaké ho známe," řekl Danko, jehož Slovenské národní straně podle sondáží hrozí po volbách odchod ze Sněmovny.

16:55
28. 2. 2020

Podle premiéra a volebního lídra vládních sociálních demokratů (Směr-SD) Pellegriniho o složení nového parlamentu, podobě vlády i obsazení funkce premiéra nebudou rozhodovat ani média, ani hysterické výkřiky na sociálních sítích, ale pouze lidé. "Posuzujme lidi podle jejich dosavadních skutků, nejen podle slov," řekl Pellegrini, jehož strana by však po dlouhých letech mohla ve volbách přijít o pozici nejsilnější parlamentní strany.

Peter Pellegrini, lídr Smeru, Igor Matovič, lídr slovenské volební strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Marian Kotleba, lídr Ľudové Strany Naše Slovensko (ĽSNS)
16:52
28. 2. 2020

Ve slovenské společnosti chyběl dostatek spravedlnosti, hlavní příležitostí sobotních parlamentních voleb je navrácení důvěry, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v televizním projevu.

"Společnost potřebuje víru ve spravedlnost a té se nám v uplynulých letech nedostávalo v přiměřené míře. Nedokázali jsme ji chránit před jejím zneužíváním. Největší tématem a zároveň největší příležitostí těchto voleb je navrácení důvěry ve společnosti," řekla Čaputová v projevu, který odvysílal na svém hlavním televizním kanálu veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.

Čaputová vybídla Slováky k účasti na volbách. "Demokracie jako vláda lidu může fungovat jen tehdy, když samotní lidé nerezignují na své právo rozhodnout, kdo má v zemi vládnout a sloužit. Každý hlas může být rozhodující," upozorňuje prezidentka.

 

muriQ ( 1. března 2020 15:39 )

Sledujete tiskovku Fica?

hadisko ( 1. března 2020 14:59 )

co je na ***i sprostého tuneláři,zloději nevadí!

hadisko ( 1. března 2020 14:58 )

zloděj­,pod­vodník­,tune­lář,kř­ivák vystřída zlodě­je,pod­vodní­ka,tu­nelá­ře,kři­váka!! demokracie dostáva na *** jako když jsem byl malý!!

Belqhegor ( 1. března 2020 14:09 )

Zavři hubu!

slovan1954 ( 1. března 2020 13:43 )

Delixíku ,ty jako vemeno mi můžeš jedině tak kloktat průjem!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa