Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišová vytáhla dýni a lebky, Foldyna „otroky“. Na Dušičky vzpomněly Čaputová i Schillerová

Aktualizováno -
2. listopadu 2019
19:18
Autor: simao - 
2. listopadu 2019
18:38

Na sobotu 2. listopadu připadla vzpomínka na všechny zesnulé - Dušičky. Připomněli si je i čeští politici. A také manželka premiéra Babiše Monika - dýní s černými lebkami na instagramu.

„Dušičky. Památka na zesnulé, kteří už nejsou mezi námi, ale nosíme je v našich srdcích. Den, který nás nutká ke vzpomínání. Tento svátek mi vždy připomene, jak jsou naše denní sváry malicherné,“ uvedla na facebooku vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). A přidala jednu ze svých dalších fotek, tentokrát notně potemnělou.

„Hezký dušičkový den,“ popřála na instagramu pro změnu manželka premiéra Andreje Babiše Monika.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Hezký dušičkový den🎃💀

Příspěvek sdílený Mona (@monikababisova),

Těhotná a dosluhující hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) k Dušičkám uvedla: „Lidé vzpomínají a rozsvěcují světlo těm, kteří už tu s námi nejsou. I já dnes vzpomenu na mnohé, kteří prošli mým životem a zapálím za ně svíčku. Ráda bych vás poprosila o to, abychom se u této příležitosti alespoň na malou chvíli zamysleli nad tím, jestli se snažíme dávat světlo do života především těm, kteří tu ještě s námi jsou a zaslouží si to od nás.“ 

Herman: Každý z nás jednou odejde

Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) připomněl, že smrt čeká jednoho dne každého z nás. „To, že každý z nás jednou odejde z tohoto světa, je jisté. Je to jedna z nemnoha spravedlností. Je dobré si na to občas vzpomenout a uvědomit si to. Památka zesnulých je k tomu dobrou příležitostí. Ať všichni naši drazí zesnulí odpočívají v pokoji,“ napsal rovněž na sociální síti.

Foldyna u rudoarmějců

A dnešní den si připomněl i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Památka zesnulých (nebo taky Dušičky) je den, kdy vzpomínáme na všechny, kteří už bohužel nejsou mezi námi. Navštěvujeme hřbitovy, pokládáme věnce a zapalujeme svíčky. Zastavme se, zavzpomínejme,“ vyzval šéf sociálních demokratů.

Za ty se do Sněmovny dostal i ústecký ranař a svéráz Jaroslav Foldyna, který přežil i hlasování vyloučení. I k Dušičkám přistoupil po svém. „Dnes 2. listopadu, kdy si připomínáme památku zesnulých - Dušičky, jsme zapálili svíčku u hrobů padlých rudoarmějců. Vzpomněli jsme si na ty, kteří tisíce kilometrů od svých domovů položili svůj život pro to, abychom my mohli žít,“ uvedl Foldyna.

A zaprovokoval si. „Nebýt jejich obětí, tak jsme zcela jistě byli národem otroků, tak jak to měli Němci s námi Slovany v plánu. Proto, zejména dnes, kdy se bagatelizují oběti, které v boji s Němci ve službách nacizmu položili vojáci Rudé armády, jsme s pokorou, ale hrdě, na ty miliony rudoarmějců vzpomněli. To, že tam již hořelo několik desítek svíček, svědčí o tom, že národ má paměť,“ vzkázal Foldyna.

Jaroslav Foldyna (ČSSD) uctil na Dušičky památku rudoarmějců. Jaroslav Foldyna (ČSSD) uctil na Dušičky památku rudoarmějců. | Facebook

Svíčky a hroby vs. vydlabané dýně

Kromě něj si Dušičky připomněl třeba i předseda Trikolóry Václav Klaus ml. či bývalý šéf Svobodných Petr Mach, který s klausovci spolupracuje. „Dneska jsou Dušičky - Památka zesnulých, den, kdy vzpomínáme na své blízké a zapalujeme na hrobech svíčky. Nebojím se, že by americký (nebo keltský?) zvyk vydlabávání strašidelných oranžových dýní vytlačoval naše tradice,“ podotýká Mach.

Čaputová: Spočiňme chvíli v tichu

K Dušičkám se vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. A to taktéž na instagramu.

„Dnes vzpomínáme na své blízké. Chvíle připomenutí, jací byli, vzpomínky na jejich smích, slzy. Ti, bez kterých bychom tu nebyli, ti, kteří nás milovali, inspirovali. Spočiňme chvíli v tichu, při nich. Chybí nám... Klidné svátky přeji,“ vzkázala.

Video  Luděk Procházka dokáže z dýně vytvořit rozkvetlou zahradu, je mistrem v oboru zvaném carving.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

jameson ( 3. listopadu 2019 02:00 )

To je banda kreatur.
Babišová, Čaputová, Foldyna, Schillerová..
Už aby vám hráli taky, vy šmejdi!!!

parizanka ( 2. listopadu 2019 22:45 )

No moc vkusu babišová nemá

Manowar ( 2. listopadu 2019 22:18 )

Ty nikomu,nesveprávné osoby nesmí pracovat s otevřeným ohněm.

vagin-analev ( 2. listopadu 2019 20:19 )

Doufám že babišová vytáhla lebku agenta STB Bureše. To by se slušným lidem ulevilo.

kralovna-vsech-mori ( 2. listopadu 2019 20:05 )

Myslíte Kalouska s Pospíšilem a nebo s Frim?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa