Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová se Schillerovou bojovaly 5 hodin o 11 miliard navíc. Rozešly se bez výsledku

Aktualizováno -
20. srpna 2019
14:45
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
20. srpna 2019
05:50

Jednání ministryň práce Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerové (za ANO) o podobě rozpočtu resortu práce na příští rok skončila v úterý bez výsledku. Vyjednávání, které dnes mělo trvat původně hodinu, se protáhlo na pět hodin. Pokračovat bude v dalších dnech. Maláčová požadovala o 11,7 miliardy korun víc, než navrhlo ministerstvo financí. U strážkyně státní kasy se přitom točí ministři jak na kolotoči.

V kanceláři šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) probíhá v těchto dnech boj o podobu rozpočtu na příští rok. Najdou se i ministři, kteří odcházejí spokojení, třeba takový vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po pondělní schůzce přidal Schillerové k úsměvu i polibky.

Vicepremiérka pro Blesk Zprávy před dalším úterním „přídělem“ návštěvníků říkala, že jednání jdou zatím hladce. Záhy se však potvrdilo, že nejtěžší schůzku měla před sebou. A to se šéfkou resortu práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), která požaduje o 11 miliard navíc.

5 hodin jednání soupeřících ministryň

Schillerová a Maláčová jsou přitom na vládě častými soupeřkami, shodu hledají v řadě případů obtížně. 

Ani dnes k ní nedospěly. „Jednání ministryň bylo přerušeno z časových důvodů. Trvalo víc než pět hodin. Bude pokračovat v následujících dnech. Prozatím se pozdržíme komentářů,“ řekla mluvčí mluvčí ministerstva práce Barbora Hanousek Eckhardová. Podobně se vyjádřil i mluvčí resortu financí Michal Žurovec. „Jednání jsou blízko dohodě, budou pokračovat v následujících dnech,“ uvedl.

Maláčová odešla bočním vchodem

Ani jedna z ministryň se k výsledkům dnešní schůzky nevyjádřila. Jednání začalo v 08:00 a mělo trvat hodinu. Maláčová si na 9:30 svolala do svého úřadu novináře, po 13:00 pak své vystoupení bez omluvy zrušila. Z ministerstva financí odjela bočním vchodem. Už dopoledne škrtla svůj odpolední program s návštěvou v centru sociálních služeb Tloskov.

Schillerová měla mít od 11:00 schůzku s další členkou kabinetu, ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO). Ta na ministerstvo financí dorazila v 11:30 a na jednání tam čekala.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček novinářům řekl, že by považoval za zklamání, kdyby dnešní jednání skončilo bez výsledku po půl hodině. „To, že tam byly několik hodin, tak ukazuje, že hledají cestu k dohodě. Myslím si, že to probíhá v dělné atmosféře a věřím, že zítra (ve středu) dojde k závěru, který bude akceptovatelný,“ uvedl.

Podle navrhovaného rozpočtu má mít ministerstvo práce příští rok na výdaje o 49,03 miliardy korun víc než loni. Celkem pro něj ministerstvo financí vyčlenilo 676,47 miliardy.

Přes 11 miliard navíc

Maláčová chtěla téměř o 11,7 miliardy víc, a to na sociální služby, investice do počítačových systémů či na sociální práci. Příjmy resortu mají podle návrhu rozpočtu činit 564,1 miliardy korun.

Částku přes 11 miliard již dříve strážkyně kasy Schillerová označila za nesmyslnou, pouze by to podle ní „torpédovalo“ rozpočet. Od Maláčové proto Schillerová požaduje „do koruny“ přesný přehled, aby požadované peníze navíc dokázala obhájit. Vicepremiérka prozradila, že s ostatními ministry postupovala podobně. A až do schůzky s Maláčovou si směr jednání pochvalovala.

„S jednotlivými ministry jednáme věcně, procházíme položku po položce, včetně nespotřebovaných výdajů a mohu říci, že jsme dosud vždy nalezli shodu. Díky tomu, že ministři, s nimiž jsem dosud jednala, si plně uvědomují, že státní rozpočet není nafukovací a jeho priority jsou otázkou celé vlády, nikoliv vůle či nevůle ministryně financí, se podařilo dohodnout vzájemně akceptovatelné kompromisy,“ zhodnotila dosavadní postup pro Blesk Zprávy Schillerová.

Schillerová: V rozpočtu jsou všechny priority vládního prohlášení

„Do návrhu rozpočtu jsou zapracovány všechny priority, které si současná vláda ANO a ČSSD dala do svého vládního prohlášení. Tedy zejména zvýšení průměrného starobního důchodu od příštího roku o 900 korun na 14 358 korun, zvýšení rodičovského příspěvků na 300 tisíc a zrušení karenční doby,“ upozornila ministryně.

Schillerová tak reagovala na slova koaličních ministrů z ČSSD, kteří krátce po uveřejnění návrhu rozpočtu uvedli, že je stávající návrh rozpočtem likvidačním.

„Bitka“ o rozpočet: Maláčové chybí 11 miliard, ČSSD návrh Schillerové nepodpořila. „Bitka“ o rozpočet: Maláčové chybí 11 miliard, ČSSD návrh Schillerové nepodpořila. | Archiv Blesku

Před jednáním Maláčová zdůraznila, že jen v oblasti sociální služby postrádá 3,3 miliardy korun. Schillerová v pondělí před schůzkou se svou kolegyní zopakovala, že takové částky jsou přehnané a nereálné, je ale otevřena kompromisům. 

Právě jednání o rozpočtu bude podle odborníků hrát důležitou roli v tom, jestli se ČSSD rozhodne odejít z vlády, nebo zde zůstat. Politoložka Vladimíra Dvořáková zmínila, že je v návrhu vidět jistá neochota poskytnout oranžovým peníze navíc. Finance na hlavní body programu, zvýšené důchody a mateřskou, ale v rozpočtu jsou.

Schillerová přidala Hamáčkovi 1,3 miliardy

Vicepremiér a předseda ČSSD Hamáček má ale za to, že návrh rozpočtu s koaliční dohodou nesouhlasí. On sám jakožto ministr vnitra vyjednal v pondělí u ministryně 1,3 miliardy korun navíc. Nejvíce si z částky ukrojí policie.

Právě policejním a záchranným sborům by předchozí návrh uškodil podle ministra vnitra nejvíce. „Jenom 300 milionů navíc je potřeba k fungování Hasičského záchranného sboru. Nejde jenom o techniku, ale i o budovy. Je tam obrovský dluh a není možné, aby se neinvestovalo,“ zlobil se Hamáček. 

Z pondělního jednáním se Schillerovou ale Hamáček odcházel spokojen a s ministryní se loučil polibky. Rád by přitom ještě vyjednal více peněz na digitalizaci. „Za finance navíc pořídíme celkem 850 osobních automobilů v policejním provedení a 300 užitkových vozů,“ zaradoval se Hamáček.

Také Schillerová si setkání s kolegou vicepremiérem pochvalovala. „Bezpečnost občanů je prioritou naší vlády. Takže i jednání s kolegou Janem Hamáčkem dnes šlo jako po másle,“ uvedla po jednání na sociální síti.

Ministři za ČSSD, chybí jen ministr zemědělství Miroslav Toman. Ministři za ČSSD, chybí jen ministr zemědělství Miroslav Toman. | Blesk:Daniel Cernovsky

Miliarda navíc na sucho a kůrovce

Miroslav Toman si pro zemědělství vyboxoval o jednu miliardu navíc pro boj se suchem a kůrovcem. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se zase spokojil s 253 miliony navíc. 

„Tyto peníze půjdou hlavně na zahraniční rozvojovou spolupráci a na pomoc v severní Africe a v Sýrii, abychom omezili příliv nelegálních migrantů. Je totiž potřeba pomáhat přímo v místech, odkud k nám migranti proudí,“ řekla Blesk Zprávám ministryně financí. Peníze by měly pokrýt i otevření Babišem žádané ambasády v Singapuru.

Ekonomický náměstek René Schreier, který dočasně vede resort kultury, byl s rozpočtem své kapitoly spokojený také. „Na kulturu půjde dalších 440 milionů korun. Více peněz půjde na opravy a obnovu kulturních památek a na podporu dlouhodobých investičních projektů,“ doplnila Blesku Schillerová.

Schillerová: S ANO to šlo hladce

Více ze státní kasy dala Schillerová také ministru školství Robertu Plagovi (ANO) . V pondělí se dohodli na navýšení o jednu miliardu na plat pro učitele, dále o dalších 30 milionů na soukromé a církevní školy a o dalších několik milionů na školní obědy. Školství by mohlo v příštím roce hospodařit s příjmy 223,9 miliardy korun, a to včetně evropských dotací. Letos má zhruba 205,8 miliardy Kč.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nepožadoval zvýšení žádné. V pondělí tak šel na jednání s ministryní pouze proto, aby si navzájem podali ruce na souhlas. Havlíčkův resort má oproti loňsku zhruba o miliardu korun navíc. Uvedl, že by rád nakoupil televize do domova důchodců. Havlíček má navíc spíše důvod slavit. Na vědu a výzkum padne rekordních 37 miliard korun.

Pět miliard navíc na dopravní infrastrukturu

Nejvíc ministryně financí přidávala zatím resortu dopravy. Nový ministr Vladimír Kremlík (za ANO) Schillerovou přesvědčil, aby mu přidala dalších pět miliard do Státního fondu dopravní infrastruktury. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si zase vyžádal 20 milionů na dotační programy. Celkově se s ministryní napevno dohodl, že v příštím roce půjde na platby za státní pojištěnce o tři a půl miliardy víc než letos, tedy 76,8 miliardy korun.

Resort spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) podle informací Blesk Zpráv rovněž neprotestoval a zbývající ministři dorazí k Schillerové v tomto týdnu. Vláda musí schválený návrh rozpočtu do konce září poslat do Sněmovny.

Schillerové chybí přijmout kromě Maláčové už jen ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), která na ministerstvo financí dorazí v úterý, tedy stejně jako Maláčová. V pátek přijde i Richard Brabec (ANO) orodovat za resort životního prostředí. „Jsem optimistkou a věřím, že pragmatickou shodu v klíčových oblastech nalezneme,“ uzavřela téma Schillerová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 21. srpna 2019 17:27 )

JEN TROLLI MOHOU DNES "DISKUTOVAT" !!! CENZURA!

jajas ( 20. srpna 2019 15:46 )

To nikdo nečekal....!

Evka4 ( 20. srpna 2019 15:27 )

Maláčová mě hrozně leze na nervy-zadlužovat se a nesplácet.

marmat ( 20. srpna 2019 10:23 )

Dostala sice pusu, ale nedostane "kolegu" Šmardu....a TOLIK se na sebe těšili

Ben-Hur ( 20. srpna 2019 09:37 )

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa