Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zruší stravenky? Schillerová navrhuje příplatek zaměstnancům a zmínila výhody

Autor: ČTK, for - 
8. srpna 2019
11:19

Ministryně financí Alena Schillerová chce firmám nabídnout vedle papírových a elektronických stravenek i stravenkový paušál. Zaměstnanci by místo stravenek dostávali peníze na účet a firmám by ubyla administrativa a náklady na provize stravenkovým firmám, uvedla ve čtvrtek MF Dnes. Schillerová upozorňuje, že by se tento benefit zároveň rozšířil na milion zaměstnanců, kteří stravenky nemají.

„Stravenky pro další milion zaměstnanců. Jednoduše, bez poplatků a zbytečné administrativy. A bez stamilionového odlivu zisků zahraničním vlastníkům stravenkářských společností,“ uvedla na twitteru strážkyně státní kasy Alena Schillerová (za ANO) k nápadu, který se ohledně stravenek nyní její resort pokusí prosadit.

Podrobnosti přidala ministryně v aktuálním rozhovoru. „Chceme benefit příspěvku na stravování zachovat a pomoci ho rozšířit na všechny zaměstnance. Dnes čtvrtina pracovníků, tedy milion lidí, stravenky ani zvýhodněné závodní stravování nemá,“ upozornila pro MfD Schillerová.

To se má změnit. Zaměstnavatelé by příspěvek mohli posílat zaměstnancům formou peněz - a to v platbě oddělené od vlastní výplaty. Definitivní zánik stravenek to ale neznamená. Firmy, které by chtěly stravenky zaměstnancům poskytovat, by tak mohly činit dál.

Restaurace a obchody, které stravenky berou, by v případě změny nemusely platit zhruba šestiprocentní provize za přeměnu poukázek zpět na peníze, uvedla MfD. Z hlediska daňových úlev by se podle deníku nic nezměnilo.

Zaměstnavatel by si náklady na stravenky nadále mohl dávat do nákladů a pro firmu i zaměstnance by byla stravenková část výplaty jako dosud osvobozena od daní a pojistného.

Varování od vydavatelů stravenek: Lidé použijí peníze jinak

Podle MfD by změna znamenala pro stravenkové firmy dramatický zvrat, k dopadům se ale nevyjádřily. Podle nich by změna negativně zasáhla restaurace. „Nyní stravenky v papírové a digitální formě přinášejí restauracím a jídelnám desítky miliard korun ročně,“ řekla listu Daniela Pedret z Edenredu.

„Pokud by zaměstnanci dostávali peníze přímo na účet formou paušálu, s největší pravděpodobností by ho nevyužívali na stravování,“ poznamenal generální ředitel firmy Sodexo Daniel Čapek.

Budou lidé méně chodit do restaurací? (ilustrační foto.) Budou lidé méně chodit do restaurací? (ilustrační foto.) | iStock.com

Stárek: Kdo je zvyklý chodit na oběd, bude tak činit dál

Zástupci pohostinství se ale odlivu strávníků podle MfD nebojí. „Kdo je zvyklý chodit na oběd, půjde na něj znovu, možná tam bude krátkodobý pokles, ale nic dramatického,“ řekl listu šéf Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Podle něj restaurace stravenky berou z donucení, protože je bere i konkurence.

Návrh podle MfD opatrně podporuje i Hospodářská komora a zástupci maloobchodu SOČR a AČTO. Naopak šéf odborů ČMKOS Josef Středula by zaběhlý systém neměnil.

 

Groove ( 14. srpna 2019 12:17 )

Paní Schillerová je zkáza Ministerstva Financí, nejdřív lobby za výrobce pokladniček (EET), aby následně zjistili to, co všichni omílají několik let, že pro neplátce DPH je to k ničemu, teď vyhrabe číslo ztráta 2 miliardy za zrušení stravenek, přičemž i dítěti na druhém stupni zš musí být jasné, že to bude plus mínus autobus 7 miliard. Počítám tak 1,7 mil zaměstnaců se stravenkami -3600 na jednoho ročně, k tomu - 180 mil Kč na daních z příjmu emitentů stravenek, -6 200 zaměstnaců, které bude muset živit stát, vážně si někdo může myslet, že rušit stravenky je dobrý nápad?

marmat ( 9. srpna 2019 21:28 )

Paní Schillerová není Žádný střelec/partyzán, jako Maláčová....pokud TOTO navrhla, tak to má podložený jako málokdo/máloCO

marmat ( 9. srpna 2019 21:26 )

Tak tohle je tak obrovskej byznys.....že pravdu neče­kejte­....­.roz­hodně ne v 1.kole

jana999 ( 8. srpna 2019 20:08 )

a taky je zaměstnanci nemusí vůbec dát a nechat si je pro sebe a platit s nimi obědy s partnery a rodinou. Stravenky zrušit, dejte lidem lítačky na dopravu, uděláte aspon něco pro čistý vzduch.

e.lesanova ( 8. srpna 2019 16:17 )

Má to "zdravou" logiku...snížit tím úplně zbytečnou administrativu na všech místech, která se "stravenkami" souvisela....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa