Kvalitní jídlo bývá tím nejlepším lékem a prevencí, potvrzují to globální studie. Expert na výživu s českými kořeny a autor knihy „Jídlo v práci“, Christopher Wanjek, se dlouhodobě zabývá tím, jak lidé jedí v pracovní době a spojenými zdravotními a výkonnostními důsledky těchto stravovacích návyků. „Nápad zkoumat tyhle souvislosti nebyl můj. V roce 2005 mě o to požádala Mezinárodní organizaci práce sídlící v Ženevě. Výsledky hovoří jasně, jídlo v podobě firemní kantýny či stravenek je motivačním nástrojem a drtivá většina zaměstnanců s těmito benefity si dopřeje kvalitnější jídlo. Efekt se pak ukazuje na zdraví, psychické pohodě i ve vztazích na pracovišti. Odejít na oběd mimo pracovní prostředí znamená vrátit se s lepší náladou a energií,“ shrnuje Wanjek, který letos v dubnu přednášel výsledky studie na konferenci Asociace provozovatelů poukázkových systémů v Praze.
Kdy, jak a co obědvat
Důležité je mít zažitý rituál, chodit na oběd pravidelně a ve stejný čas. Jídlo vás nemá zaplnit, ale naplnit zdravou energií, ze které budete těžit až do pozdního odpoledne. Jisté je, že byste u jídla neměli pracovat, a to ani v myšlenkách, pokus toužíte po klidu, jděte sami, ale nevěnujte se ničemu jinému než sobě a dobrému jídlu. V případě, že jdete s kolegy, povídejte si a bavte se
o mimopracovních záležitostech, poznáte se z jiné stránky, lépe si porozumíte
a odfiltrujete stres.
Nejčastější chyby ve stravování v pracovní době:
*Jíte přímo na pracovišti/ u počítače
*Nesoustředíte se na jídlo
*Jíte rychle nebo za běhu
*Volíte nutričně nevyvážené pokrmy
*Saháte po cukru pro rychlé doplnění energie
*Přijímáte málo tekutin
*Jíte stravu bez vlákniny
*Šetříte na jídle/ odbýváte se
Kvalitní plnohodnotný oběd vás udrží déle nasycené a výkonné, nebudete pak sahat po sladkostech a nepřijde ani únava. Častý je zaměstnanecký benefit ve formě dotovaných stravenek, takže na kvalitní stravě můžete ušetřit. Systém podpory zaměstnaneckého stravování dnes v České republice využívá zhruba 75 % všech zaměstnanců. Velké firmy pak provozují kantýny pro zaměstnance a je velkým trendem, že i v nich se najíte z pestré a zdravé palety jídel. Sám Wanjek si potrpí na polévky plné zeleniny nebo libové maso na hromadě zeleniny. Polévka je grunt, doplníte jí tekutiny i vlákninu, a pokud si dáte vývar s masem nebo stále oblíbenější asijské pho či ramen, dostanete v podstatě hlavní jídlo s dostatečným množstvím bílkovin.
Oběd jako psychohygiena a prevence nemocí
Nezanedbatelnou výhodou oběda mimo pracoviště je to, že si vyčistíte hlavu, uděláte pár kroků navíc a vystřídáte prostředí. Cestou zpátky si můžete vzít kávu na cestu a v létě třeba zmrzlinu, obojí vás potěší. Když obědváte s kolegy, nebavte se o práci, společné jídlo bylo, je a bude společenskou událostí, která spojuje lidi. Když se navíc vrátíte do kanceláře po dobrém jídle a se zbytkem zmrzliny v ruce, den je hned příjemnější. Zaměstnavatelé sami vědí, že je to výhodné i pro ně, hrozí méně nesvárů a pracovních úrazů. Dobře zvolená strava pak působí jako prevence mnoha onemocnění, podporuje imunitu a doplňuje důležité antioxidanty do těla. Zapomínat by se nemělo na dostatečný příjem tekutin, ideální je voda a ovocné čaje.