S novým školním rokem zahájí město pilotní projekt „Fajne školní bistro“. Vybraným školám pomůže s přípravou jídel ostravský šéfkuchař David Valíček.

Cílem projektu, který začne v polovině října, je školní jídelny motivovat, nikoliv jim něco přikazovat. Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová připomněla, že podle statistik české školní jídelny týdně vyhodí až 45 tun jídla.

„Rádi bychom motivovali k určité změně ve stravování v jídelnách. Žáci budou mít možnost ochutnat jinou kuchyni a budou si moci vybrat z několika pokrmů,“ uvedla Hoffmannová.

Porce za 34 korun

Šéfkuchař sestavil vzorové menu na jeden den. Společně s kuchařkami ho dětem uvaří. V tomto roce začne na třech základních školách - ZŠ I. Sekaniny v Porubě, ZŠ Matiční v Moravské Ostravě a ZŠ a MŠ Šeříková ve Výškovicích.

Menu je vytvořeno tak, aby byly respektovány normy a tabulky, cena jedné porce nesmí překročit 34 korun a jídla zároveň musí respektovat nutriční doporučení.

Domácí i jídlo „z ulice“

Šéfkuchař Valíček připravil čtyři druhy jídel. Z české kuchyně připraví pomalu pečené vepřové maso s kapustou a pečený brambor z pece. V sekci Street Food chce uvařit domácí hovězí hamburger s pečenými hranolky, z mezinárodní kuchyně budou děti moci ochutnat mexické burrito a čtvrtým jídlem bude salát.

Děti dostanou degustační menu a budou tak moci ochutnat všechny pokrmy. Valíček, který sbíral gastronomické zkušenosti v Dubaji, na Manhattanu či v Londýně, je přesvědčen o tom, že kvalitu školního stravování lze změnit, přestože si to vyžádá delší čas.

Zapojí se i studenti

Kuchařkám a personálu jídelen bude pomáhat s organizací, přípravou i servírováním pokrmů. Zapojí se i studenti odborných škol. V letošním školním roce takto navštíví 12 ze zhruba 55 základních škol ve městě. Zároveň připraví pro kuchaře škol workshopy, na nichž by mohli najít inspiraci. V tomto roce město na projekt vynaloží přes 70 tisíc korun.

VIDEO: Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka.

Video
Video se připravuje ...

Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka. Blesk TV