Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o stravenky: Schillerová to schytala od ČSSD a odborů, Kalousek opatrně chválí

  • Autor: Nikola Forejtová,Jakub Tomek - 
    9. 8. 2019
    05:43

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozčeřila „prázdninové“ politické vody návrhem své stravenkové reformy, v jejímž rámci chce rozprášit papírové stravenky a nabídnout jako alternativu zasílání nezdaněných peněz na účet. Proti se ostře postavily firmy, které stravenky zprostředkovávají. Ze židle nadzvedla i koaliční ČSSD a odbory, a to nejen nápadem samotným, ale hlavně tím, že nápad bez předchozí diskuse „vypálila“ nejdřív do médií. Zastání, byť s několika výhradami, našla u nečekaného soupeře – bývalého ministra financí a šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

  • 1.Kalousek rád zatne tipec stravenkovým firmám

    Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se bojem okolo stravenek už jednou spálil během svého působení v roli ministra financí. Snažil se prosadit nižší daňovou sazbu. „Vždycky jsem se snažil, aby byla daňová sazba co nejnižší a aby na to nemuselo přispívat dalších 5 milionů lidí. Myslím tím důchodce nebo třeba studenty,“ uvedl pro Blesk Zprávy.  

    Nový návrh ministryně Schillerové, který počítá s tím, že by se rušil stávající systém a nahradilo jej nezdaněné zasílání peněz místo papírových stravenek, Kalousek překvapivě vítá. 

    „Já bych pokládal za ideální, kdyby zaměstnanecký benefit na jedno teplé jídlo denně byl pouze vztahem zaměstnance a zaměstnavatele a kdyby na to nemuselo přispívat dalších 5 milionů lidí, to se sice nechystá, ale nápad, že by se posílaly peníze, mi vůbec nevadí,“ uvedl a dodal, že by si ale reformu představoval trochu jinak. 

    Bývalý ministr financí se také rozpovídal o argumentu odpůrců návrhu, který byl už u dřívějších pokusů o reformu stěžejní. „Budou křičet, že se to použije na něco jiného. To není pravda, kdo byl zvyklý chodit na jídlo, bude chodit na jídlo. Kdo se stravenkami platil v obchodě, bude tak dělat dále. Nic se na tom nezmění kromě toho, že na tom přestanou vydělávat stravenkové firmy,“ zmínil v krátkém rozhovoru pro Blesk. 

    Miroslav Kalousek se reformě nebrání. Sám se o ni pokoušel během svého působení v postu ministra financí. Miroslav Kalousek se reformě nebrání. Sám se o ni pokoušel během svého působení v postu ministra financí. | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 2.Šéf odborů Středula: Zhůvěřilost Schillerové

    Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula rovnou označil nápad ministryně za podpásovku. Vadí mu hlavně to, že se informace o nápadu ministerstva dozvěděl z novin. 

    „Velmi se podivuji nad způsobem, jakým někdo takový návrh zveřejňuje. Způsob, že ministerstvo dalo exkluzivitu nějakému médiu a to médium zveřejní návrh, který nebyl žádným způsobem projednán, předán ani konzultován, ani v jakékoliv jiné formě se sociálními partnery, tak to považuji za pravděpodobně úmysl,“ pobuřoval se nad tím, že se o návrhu začalo mluvit až poté, co jej zmínila ministryně financí v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, tedy pro médium, které patří do svěřenského fondu šéfa Schillerové, premiéra Andreje Babiše (ANO).

    Rušení stravenek je podle odborového předáka nesmysl. „Nevím, proč by měl být systém, který funguje, a funguje dobře, jakkoliv omezován nebo rušen. Jestliže někdo závidí firmám, které nabízí tento oblíbený produkt, tak je to o jiných vlastnostech,“ pokračoval Středula.

    K plánované reformě má řadu připomínek, kromě výše zmíněných uvedl šéf odborů také fakt, že se jedná o účelový benefit. „Benefit je určen na stravování zaměstnanců, a jak se to smění na peníze, tak budeme mít dvě měny. Jakým způsobem někdo zajistí účelovost? To bychom museli dokazovat, za jakým účelem to bylo užíváno? Budeme snad ministerstvu financí posílat účty?“ míní. 

    Předseda ČMKOS Josef Středula Předseda ČMKOS Josef Středula | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 3.Ekonom Kovanda: Stravenky bych zrušil!

    Drastičtější mínění o stravenkách má ekonom Lukáš Kovadna. Blesk Zprávám řekl, že by stravenky zrušil úplně. „Já jsem obecně pro to, a dává to i ekonomický smysl, aby stravenky vůbec neexistovaly, ale to je obtížné přijmout pro ty, co stravenky mají. Zaměstnavatelé mohou přijít i s jinými benefity, a kdyby nebyla pro stravenky legislativní úprava, ekonomiku by to nezasáhlo,“ zmínil pro Blesk Zprávy. Navíc nový návrh počítá s tím, že by si zaměstnanec nic nedoplácel, na účet by mu tak chodily jen nezdaněné peníze od zaměstnavatele. 

    „Existence stravenek má neblahý dopad pro ty, co tento benefit nemají. Zvyšuje totiž cenovou hladinu v pohostinství. Plán ministerstva tuto situaci koriguje, protože omezí poptávku - jídla by mohla i zlevnit,“ dodává pozitivní předpověď. Na druhou stranu také uznává, že by předělávka systému něco stála, výsledné úspory, především za administrativní náklady, by ale tento sešup rychle dohnalo.

    Podle Kovandy by se měl plán vnímat pozitivně, protože zaměstnanci o nic nepřijdou a budou moci stále čerpat benefit, který jim firma slíbila. S tím rozdílem, že by měli větší možnost spotřebitelské volby, a ekonomice by to tak podle experta jen pomohlo.

    „Znamená to nepříznivou zprávu pro stravenkové firmy, to však není podle mého soudu z celospolečenského hlediska nějaká výrazná újma. Oni jen zaplnili prostor, který byl uměle vytvořen, a ekonomika se bez nich obejde,“ dodává. 

    Lukáš Kovanda Lukáš Kovanda | archiv Blesku

  • 4.Jiří Dolejš vidí politický tah

    Ke stravenkové reformě se neváhal vyjádřit ani Jiří Dolejš (KSČM), který svůj názor poskytl i z dovolené na Slapech. 

    „Jediný, koho by se to asi dotklo, jsou ty stravenkové firmy, tam lze očekávat nesouhlas, protože žijí z provize. Nedělal bych z toho revoluci, je to koncipované jako možnost a je to otázka testování, co by to vlastně udělalo. Ten objem stravujících není zanedbatelný, navíc stravování zaměstnanců je v různých firmách nastaveno různě, takže za mě: Má to logiku, ale chce to projednávat,“ uvedl.

    Problém nevidí Dolejš ani v tom, že ministryně financí nejprve nápad pustila do médií. „Jasně, je to politický tah. Máme léto, tak se nebudeme bavit jen o tématech, které tu jsou. Paní ministryně nastavuje témata, aby bylo vidět, že je pilná, ale to mě nijak nepohoršuje,“ dodal s úsměvem.

    Poslanec KSČM Jiří Dolejš na akci komunistů během 1. máje 2019 Poslanec KSČM Jiří Dolejš na akci komunistů během 1. máje 2019 | Foto Blesk - Tonda Tran

     

  • 5.Skopeček: zbytečný dílčí problém

    O „zbytečném koketování“ Schillerové se zmínil expert ODS Jan Skopeček. „Náš daňový systém je zaplevelen stovkami nejrůznějších výjimek, kvůli kterým patří mezi nejsložitější a pro daňového poplatníka nejnákladnější v mezinárodním srovnání,“ rozezlil se opoziční poslanec. 

    „Místo komplexního návrhu řešícího stovky výjimek si paní ministryně vybrala dílčí, zato mediálně vděčné téma stravenek. Mediální ohlas zajištěn, složitý daňový systém to ale nezachrání. Už vůbec ne cestou, kterou paní ministryně vybrala a která žádným odstraněním výjimky de facto není,“ napsal Skopeček Blesk Zprávám. 

    ODS a její ekonomický expert Jan Skopeček (16. 3. 2019) ODS a její ekonomický expert Jan Skopeček (16. 3. 2019) | Blesk - Martin Přibyl

  • 6.Pícl radí přejmenování

    Koaliční ČSSD nadzvedlo, že s ní ministryně návrh nijak nekonzultovala, což by v případě věcí, které mají dopad na rozpočet, podle Michala Pícla měla. Schillerové vzkazuje, že jsou oranžoví připravení o změně jednat a že kroky sociálních demokratů povedou jen k tomu, aby nebylo zaměstnancům křivděno. 

    „Mě osobně nepřekvapuje, že s tím přichází, jelikož se paní ministryně označuje za pravicového politika. Nelze to ovšem označit za „stravenkový“ paušál, jelikož po zavedení bude možné použít finanční prostředky i na jiné účely, než jen na stravování. Půjde tak spíše o nezdaněný příjem než o příspěvek zaměstnavatele na stravu zaměstnance,“ míní Pícl.

    „Stravenky jako takové jsou dobře zaběhlé, a tím, že jsou omezeny jen na nákup potravin, nedochází k jejich zneužití k jiným účelům. To by nově navrhovaný systém nezaručil,“ dodává předseda Národohospodářské komise ČSSD.

    Způsob, jakým Schillerová návrh oznámila světu, ho nepřekvapuje. Podle něj jde o téměř standardní postup, kdy ministryně nikým nevydiskutovaný návrh předhodí a čeká, zdali obstojí. „V minulosti nám to již předvedla například s nápadem neplatit za děti a důchodce zdravotní pojištění, který nakonec odmítli úplně všichni, a návrh tak padl rychle pod stůl. Se zájmem tedy budu sledovat, jak obstojí tento návrh,“ prozradil Blesk Zprávám Pícl. 

    Michal Pícl, ekonom pro ČSSD Michal Pícl, ekonom pro ČSSD | Profimedia

     

  • 7.Stravenkové firmy zamíří za ministryní

    Případné zrušení poukázek a stravenkových karet by nejvíc zasáhlo firmy, které tyto benefity zprostředkovávají. V České republice jsou dodavateli Edenred, Sodexo a Chèque Déjeuner.

    Podle mluvčí Edenred Daniely Pedret se prostřednictvím stravenek dostane do pohostinství desítka miliard ročně a gastronomie tímto krokem utrpí. „Průzkum PPM Factum z roku 2018 říká, že lidé se stravenkami obědvají 3x častěji než ti bez stravenek. Zavedení neúčelového paušálu by tak vedlo k zhoršení stravovacích návyků zaměstnanců a tím by mělo dopady i na jejich pracovní výkonnost i zdraví. Menší návštěvnost restaurací by pak měla vliv na jejich tržby a celkovou ekonomiku odvětví,“ dodala pro Blesk Zprávy.

    Další kroky stravenkových firem povedou za ministryní. „My pevně věříme, že se nám podaří přesvědčit ministerstvo o pozitivních dopadech současného stravenkového systému, a to nejen na státní rozpočet,“ doplnila mluvčí.

    Dopady na stravovací návyky ale nepředpokládá ředitel Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Už dneska jsou lidé rozděleni podle charakteru zaměstnaneckého stravování. Někteří si nosí oběd z domova, někteří chodí do restaurací a někteří si během dne jdou něco koupit do obchodu. Všeobecně je trend zdravého stravování a nemyslíme si, že by odradilo někoho, kdo nedostane stravenku, aby nešel kvůli tomu na oběd,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

    AHR ČR je naopak dlouhodobě podporovatelem reorganizace stávajícího systému. Ze Stárkova pohledu by nový systém rozšiřoval možnosti zaměstnance i zaměstnavatele.

     

marmat ( 10. srpna 2019 23:03 )

POZOR.....OPOUŠTÍ caps-lock A HRAJE NA CITY......

marmat ( 10. srpna 2019 23:00 )

NEEXISTUJE, aby Schillerová "vařila z vody" ....co tato ministryně předloží,
vždy má hlavu a patu a mnoho podložených argumentů Stravenky je silný řetězec....taková propracovaná parta se jen tak nedá

Taurus70 ( 9. srpna 2019 16:25 )

Bodejd by socani nervali kdyz jedou na provizi 😀

Heliber ( 9. srpna 2019 15:29 )

Plně s vámi souhlasím, že je to výborný nápad. Možná by mohla vláda vyhlásit sázkový kurz na to, zda vyhraje paní ministryně, nebo stravenkářsko-socanská lobby. Já bych to tak viděl na 1:9 v neprospěch paní ministryně.

Heliber ( 9. srpna 2019 15:25 )

Trochu myslet asi bolí, co? Kalouska nemusím, ale zrušení papírových stravenek je VELMI, opravdu VELMI moudré a proti může být jen asociál, těžící z toho laciné milióny nebo zabedněná socanská nebo odborářská palice. Stravenky mají velikou korupční sílu, nevím, jestli to paní ministryně vyhraje. Držím ji palce!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa