Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odborníci předvídají evoluci k horšímu: Tak technika změní lidi?

Autor: Martin Valeš - 
1. července 2019
05:00

Loket vytočený o 90 stupňů, „esemeskový pařát“, zbytnělé svaly na týle a  zmenšený mozek. Tak by se mohl za pár (stovek) let vyvinout homo sapiens. Podle studie OSN bude za osm dekád Zemi obývat už 11 miliard osob. Nebudou to však stejní lidé jako my, ne tak úplně. Technologie jim otevře nové možnosti, zároveň však může proměnit jejich těla k horšímu. Zejména, pokud bude pokračovat, ba narůstat závislost na noteboocích a chytrých telefonech.

„Technologický pokrok je skvělý pro vytváření pracovních míst, produktivitu i učení se novým dovednostem, množí se však důkazy o  negativních dopadech, jež technologie mohou mít na naše těla,“ píše se v  článku, který publikovala společnost Tollfreeforwarding.

 „Abychom si plně uvědomili dopad každodenních technologií, dali jsme dohromady vědecký výzkum a expertní názory v této oblasti. Z těch pak 3D grafik vytvořil člověka budoucnosti.“ Model dostal jméno Mindy, a není na ni hezký pohled. Však posuďte sami...

Ohnutá záda a krk

„Dlouhé hodiny strávené koukáním dolů na mobil zatěžují váš krk a vychylují vám páteř z  rovnováhy,“ konstatuje Caleb Backe, trenér z centra Maple Holistics. „Svaly na šíji se tak extra namáhají, aby skloněnou hlavu udržely. Celodenní sezení u počítače v kanceláři zase znamená, že se tělo naklání kupředu, místo aby bylo v rovné linii.“

Budoucnost člověka nepůsobí v tomto podání právě optimisticky. Budoucnost člověka nepůsobí v tomto podání právě optimisticky. | tollfreeforwarding.com

Býčí šíje

„Při práci s počítačem nebo mobilem se musejí stahovat svaly vzadu na šíji, aby hlavu udržely nahoře – čím níže shlížíte, tím více pracují,“ popisuje ortoped Daniel Riew fenomén zvaný „tech neck“, tedy technologický krk. Není tedy tak úplně pravda, že dřepěním v kanceláři neposilujete žádné svalstvo – jenže tohle posilování je spíš na škodu. A nejde tu jen o svaly. Jak Blesk nedávno informoval, australská studie objevila kostěné výrůstky na týlech mladých lidí – ty tělo vytváří jako oporu takto nechtěně posilovaných svalů.

Esemeskový pařát

Už dnes ortopedi varují před »esemeskovým pařátem« – deformací dlaně, v  níž držíme mobil. Když píšeme zprávy či v  mobilu brouzdáme po internetu hodiny denně, nutíme dlaň do nepřirozené polohy a  ubližujeme i  nervům. Hovoří se o  syndromu karpálního tunelu (poškozené nervy v dlani), případně kubitálního tunelu (loketní nerv). Našim potomkům už možná ruce a paže narostou, aby pro ně bylo používání mobilu přirozené.

Rohový loket

„Když máme loket dlouho ohnutý, zpravidla při držení telefonu, můžeme tlačit na loketní nerv, což způsobuje otupění či brnění prstů, bolesti předloktí a slabost ruky,“ popisuje dr. Nikola Djordjevic. Co když se kvůli tomu budoucím lidem přestane loket ohýbat dolů a  přirozená poloha bude právě do pravého úhlu? 

Silnější lebka

Mobily, televize, bezdrátové připojení, internet propojující všechny domácí spotřebiče... Záření kolem nás stále přibývá a  objevují se obavy, že může mít neblahý vliv na mozek. „Mindy si proto vyvinula o něco silnější lebku, aby se ochránila.“

Menší mozek

Lebka bude mocnější, ale na pohled zůstane stejně velká – zmenší se totiž její obsah. „Jeden výzkum ukázal, že za dva miliony let se lidský mozek zmenšil. Díky pokroku v  zemědělství, zdravotnictví a dalších aspektech života nám nedá tolik úsilí přežít,“ tvrdí Tollfreeforwarding. „Takže přestává platit zákon přirozeného výběru, že se rozmnožují jen lidé s  největšími mozky.“

Druhé víčko

Není to jen neviditelné záření, které v našem okolí přibývá, ale také světlo ze všemožných přístrojů a  displejů. To z monitorů a plochých televizí nám připadá bílé, ve skutečnosti je v něm ale hodně modrého – a to si tělo interpretuje jako signál, že ještě není noc. Způsobuje to nespavost i bolení hlavy. Jak se s tím popere Mindy? „Lidé by si mohli vyvinout vnitřní oční víčko, aby se ochránili před přílišným světlem, nebo by se čočky mohly vyvinout, aby blokovaly modré světlo,“ říká Kasun Ratnayake z Toledské univerzity.

Stres a úzkosti

Firma samozřejmě netvrdí, že se člověk takto zdeformuje. Zejména je otázkou, jak dlouho ještě budeme používat počítače a  telefony v podobě, v jaké je známe. Pokud místo displejů v  ruce a  na stole nastoupí třeba chytré brýle či virtuální realita, nebudou nás svádět k hrbení a  možná je ani nebudeme ovládat rukama.

Co však může zůstat stejné u  všech podobných technologií, je psychika. Dopad technologií  na Mindyino duševní zdraví zobrazit nemůžeme, rozhodně kvůli nim může být náchylnější na úzkosti a  stres,“   uzavírá článek. Experiment s Mindy vlastně neřeší budoucnost, nýbrž zlozvyky dneška – a kam až by mohly vést.

jirsbe ( 30. července 2019 20:05 )

ono to nebude tak o smskach jako o tom ze se nekteri lidi za ten mobil pouze schovavaji a delaji jako ze pisou smsky

Franta111 ( 2. července 2019 12:22 )

Hloupost článku spočívá už jen v předpokladu, že za "pár (stovek) let" vývoje se budou pořád používat současné technologie (SMS, smartpnony apod.). Ale so čekat od Blesku, že jo?

ilthinra ( 2. července 2019 01:41 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

baronessa ( 1. července 2019 11:26 )

Kulatá záda mají mladí už dnes, špatné držení těla je typické.

diskutujici ( 1. července 2019 09:09 )

To je Erbova?

Zobrazit celou diskusi