Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Smrt Americe,“ pokřikovali poslanci. Trump kývl na úder na Írán, zatím kybernetický

Autor: ČTK - 
23. června 2019
09:38

Íránští poslanci během dnešního zasedání parlamentu vykřikovali heslo „Smrt Americe“ a místopředseda sněmovny obvinil Spojené státy, že jsou „skutečným teroristou“. Stalo se to v době, kdy napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo poté, co Írán ve čtvrtek sestřelil nad Hormuzským průlivem americký bezpilotní letoun. Spojené státy ve čtvrtek v reakci na sestřelení svého dronu podnikly kybernetický útok proti Teheránu. V jeho důsledku byly ochromeny počítačové systémy, jejichž prostřednictvím íránské revoluční gardy, odpovědné za zničení dronu, kontrolují zařízení na odpalování raket a řízených střel.

Americký prezident Donald Trump pak v noci na pátek na poslední chvíli odvolal odvetný útok na Írán, protože by při něm podle něj mohlo zemřít 150 lidí, a dal najevo, že je ochotný s Teheránem jednat. Írán varoval, že tvrdě zareaguje na jakoukoli hrozbu.

„Amerika je ve světě skutečným teroristou, protože v různých zemích šíří chaos, rozdává sofistikované zbraně teroristickým skupinám a vyvolává nejistotu, přičemž zároveň říká ‚Pojďme vyjednávat‘,“ prohlásil místopředseda íránského parlamentu Masúd Pezeškján na začátku schůze v proslovu, který živě vysílal státní rozhlas. „Smrt Americe,“ křičelo podle agentury Reuters mnoho poslanců.

 

Spojené státy podle médií na Írán zaútočily, zatím kyberneticky. Dva nejmenovaní američtí činitelé, na něž se odvolává agentura AP, uvedli, že útok schválil prezident Donald Trump. Představitelé firem specializovaných na kybernetickou bezpečnost uvedli, že v poslední době, kdy výrazně vzrostlo napětí mezi Washingtonem a Teheránem, íránští hackeři pracující pro tamní vládu zesílili útoky proti americkým vládním agenturám a proti klíčové ekonomické infrastruktuře. Rozesílali prý takzvané spear phishingové e-maily, které obvykle napodobují běžné e-maily, ale obsahují přílohy se škodlivými kódy.

Agentura Reuters v sobotu uvedla, že pro Trumpa je možnost vojenského řešení íránské krize stále ve hře a že jeho administrativa chystá další sankce, které Teheránu znemožní mít jaderné zbraně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CAVESMAN ( 23. června 2019 10:49 )

je potřeba uvalit sankce na USA a zatlačit tam kam patří ..

sekebo ( 23. června 2019 10:45 )

Já bych to pozměnil na smrt "Trumpismu", který nyní považuji za největší světovou hrozbu !!!

Zobrazit celou diskusi