Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američanům došla s Íránem trpělivost. Kvůli útokům na dron a tankery se sejde rada OSN

Autor: peb, ČTK - 
21. června 2019
19:00

Spojené státy požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby se v pondělí za zavřenými dveřmi sešla kvůli Íránu. S odvoláním na své diplomatické zdroje to dnes napsala agentura Reuters.

„Vyrozumíme radu o posledním vývoji k Íránu a předložíme další informace o našem vyšetřování nedávných incidentů s tankery,“ citoval Reuters zprávu, kterou americká mise při OSN adresovala členům Rady bezpečnosti OSN.

Před týdnem byly v Ománském zálivu napadeny dva tankery, z útoku obvinily Spojené státy Írán, který to ale popírá. Již tak napjaté vztahy mezi Washingtonem a Teheránem se ve čtvrtek ještě více vyhrotily, když Írán sestřelil americký bezpilotní stroj. Podle Íránu byl dron v íránském vzdušném prostoru, což Američané odmítají a tvrdí, že incident se stal v mezinárodním vzdušném prostoru.

Teherán již ve čtvrtek informoval, že incident týkající se bezpilotního stroje chce projednat v OSN.

agfor ( 21. června 2019 20:10 )

Stejný způsob použil už Adolf Hitler, když chtěl napadnout Polsko - poslal svoje vojáky v polských uniformách, aby zničili rozhlasovou vysílačku v Gliwicích. Zřejmě by se měl konečně celý svět domluvit a zničit americké dobrodruhy a válečné štváče.

Zobrazit celou diskusi