Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šmarda pro Blesk: „Zkazky přes twitter nechápu.“ Rozhodnutí nechává na Hamáčkovi

Autor: Jakub Veinlich - 
14. srpna 2019
18:29

Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury. Chybí mu prý odborné kompetence. Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě kritizuje prezidenta a premiéra Andreje Babiše za způsob, jakým se k řešení situace staví. Vadí mu především zkazky přes sociální sítě. Rozhodnutí chce teď Šmarda nechat na šéfovi sociálních demokratů Janu Hamáčkovi, kterému se prý hodlá plně podřídit.

Chápete prezidentovo prohlášení tak, že vás odmítl jmenovat, nebo že chce po ČSSD ještě jedno jméno?

Já tomu vůbec nerozumím. Nerozumím tomu. Tato komunikace, která probíhá přes twitterové účty a sociální sítě, to je věc, na kterou nejsem úplně zvyklý. Ještě se v politice musím asi hodně učit. Kdybych měl řešit podobnou situaci já, tak bych to udělal tak, že by si pan premiér s panem prezidentem sedli a domluvili se na tom, jak to udělají, a pak vše řekli lidem. Tenhle způsob postupného sdělování mnoha schůzek a výsledku, který není znám ani po třech měsících, opravdu nechápu.

Co očekáváte, že teď bude následovat? Kompletní vedení máte všude možně na dovolených…

Nechci dávat nějaká silná vyjádření, v tuhle chvíli musí jednat prezident a premiér a šéf sociální demokracie. Platí ale má stará vyjádření, to znamená, že ať už se Jan Hamáček rozhodne jakkoliv, budu jeho rozhodnutí respektovat. Na funkci nelpím, to jsem vždy říkal. Na druhé straně nebudu sociální demokracii podrážet nohy tím, že řeknu: nominujte si mě, jak chcete, já vám na to kašlu. Neudělám ani jednu z těchto věcí. Prostě musí rozhodnout šéf sociální demokracie a své rozhodnutí nějak představit grémiu strany a předsednictvu a nechat si ho schválit.

Jediné, co by mi vadilo, kdybychom rezignovali na vlastní politickou strategii a přijímali politické strategie našich konkurentů, ať už je to hnutí ANO, Strana práv občanů – Zemanovci, nebo ať už to je to ODS.

A v tuto chvíli, po prohlášení prezidenta, že nemáte kompetence na to být ministrem, se kloníte k variantě, že by ČSSD měla stále zůstat ve vládě, nebo odejít?

Počkejme, až jak dopadne schůzka předsedy Jana Hamáčka s premiérem Babišem. Stále ale platí usnesení našeho předsednictva, že na požádání pana předsedy mají být naši ministři připraveni podat demise.

sensadrak ( 20. srpna 2019 18:42 )

To určitě, aby ses mohla závistivě ukájet.

hejhej ( 15. srpna 2019 17:05 )

Huron:
Že by: odejdeme z vlády bude po 53 ????

22x333 ( 15. srpna 2019 11:55 )

Kde je diskuse pod Vší z Krnova? Bojíš se žumpo Blesku pravdy co?

hejhej ( 15. srpna 2019 10:58 )

Socani pokračují ve své trapné " politice".
Sobotka hlásil demise - nedemise. Hamáček Odejdeme - neodejdeme.
Tito ubožáci mají být zástupci lidu ???? Spíše by se hodili do cirkusu - šašci.

22x333 ( 15. srpna 2019 09:37 )

Už aby to bylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa