Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman „pohladil“ šéfa Huawei, byl u toho i Nejedlý. U Hedvábné stezky zmínil rizika

Aktualizováno -
27. dubna 2019
14:50
Autor: ČTK, kal - 
27. dubna 2019
11:17

Prezident Miloš Zeman postrádá debatu o rizicích, které hrozí projektu nové Hedvábné stezky, jakkoli ho jinak podporuje. Zeman to řekl v sobotu v Pekingu na konferenci věnované tomuto projektu, sdělil ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Prezident se pak sešel se šéfem Huawei ve společnosti svého poradce Martina Nejedlého, zatímco Ivana Zemanová zavítala na čínské tradiční kulturní představení a navštívila čajový trh Maliandao.

„Prezident republiky Miloš Zeman se v Pekingu setkal s vedením společnosti Huawei v čele s jejím zakladatelem Žen Čeng-fejem,“ zmínil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „V průběhu tohoto jednání prezident republiky vyjádřil solidaritu se společností Huawei a názor, že kampaň, která je proti ní vedená, není opřena o žádné věcné důkazy. Prezident republiky vyjádřil naději, že společnost Huawei se bude podílet na digitalizaci České republiky, včetně sítí 5G,“ dodal Ovčáček.

Na konferenci se předtím Zeman v projevu věnoval třem příkladům problémů, které jsou nepřátelské myšlence Hedvábné stezky. Jako první dva jmenoval obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií a mezi USA a Čínou. Za třetí problém pak prezident považuje nedostatek rovných obchodních podmínek a soutěží.

„Na příkladu Huawei prezident Zeman poukázal na nepodložená obvinění, která omezují soukromé subjekty v podnikání a rovném přístupu na trhy,“ podotkl Jindrák. Zeman další účastníky konference informoval, že jako výraz solidarity se v sobotu sejde s majitelem společnosti Huawei Žen Čeng-fejem.

Před Huawei v Česku varoval kybernetický úřad

Huawei čelí tlaku některých západních států, podle kterých mohou jeho technologie znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Tvrdí to zejména Spojené státy, Huawei to odmítá. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný. Zeman se opakovaně vyjádřil, že pro takové tvrzení nebyly předloženy důkazy. Spor označil za nekalou obchodní soutěž.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE, varoval v závěru loňského roku i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mohou podle něj představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

Zeman se společnosti Huawei zastal v Pekingu i v pátek na česko-čínském hospodářském fóru.

oldedek ( 28. dubna 2019 11:10 )

Jako obvykle - je až dětinsky důvěřivý (nebo to jen hraje?!?) a těm, kteří si nás chtějí pro jeho mentální slabost koupit a ještě k tomu když jsou o několik hvězdiček na vejložkách víc než on, tak nekouká vpravo ani vlevo a leze jim s hlubokou úklonou do otvoru ... Je mi ho při tomto nedůstojném chování a při jeho pozdním stáří moc líto ....

prasatkopepicek ( 27. dubna 2019 22:34 )

Uz mas hotovy alegoricky vuz na 1.maj, fizle?

prasatkopepicek ( 27. dubna 2019 20:18 )

At si tam toho ruskyho krivaka nechaji. Bez nej tu bude lip.

Taurus70 ( 27. dubna 2019 20:14 )

Turbina Vy jste musela mit velmi tezke detstvi nebo tezky uraz hlavy😂😂😂

oldedek ( 27. dubna 2019 19:28 )

Jako obvykle - je až dětinsky důvěřivý a jak může těm, kteří si nás chtějí podvodnicky koupit a jsou o několik hvězdiček na vejložkách víc než on, tak nekouká vpravo ani vlevo a leze jim s hlubokou úklonou do otvoru ... Je mi ho v tomto nedůstojném chování a při jeho pozdním stáří moc líto ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa