Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Maláčová o soukromí: Manžel ji sbalil, potkali se v Bruselu. Dalšímu dítěti se nebrání

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
23. února 2019
05:10

Je to jedno z mála politických manželství. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD, 37) si vzala před pár lety dalšího sociálního demokrata. Do nedávna státního tajemníka pro Evropskou unii a nyní náměstka ministra zahraničí Aleše Chmelaře (ČSSD, 31). Redaktora Blesk Zpráv pustili jako prvního novináře až k sobě domů. Prozradili, kdo koho „sbalil“, jak mají rozdělené funkce doma i to, jestli jejich synek Gustav bude mít sourozence.

Bydlí v centru Prahy. Už pět let, kdy se sem nastěhovali. „Je to příjemné, vše je v docházkové blízkosti. Měli jsme štěstí, že jsme našli byt, který je hezký, finančně dostupný,“ tvrdí Maláčová.

Kýbl vody na turisty

„Když máte okno do ložnice, tak obzvlášť v létě a v nočních hodinách to může být docela nepříjemné,“ řekl Blesk Zprávám Chmelař, podle kterého se hluk v nočních ulicích v posledních letech ještě více zintenzivnil. Turisté využívají k ubytování nedaleké hotely a také takzvané Airbnb byty – tedy bydlení ke krátkodobému pronájmu.  

Policisty na hlučící turisty volat nemuseli, i když párkrát už prý hlavu z okna vystrčit museli a hlučné cizince okřikli. Maláčová už prý navíc jednou málem ztratila nervy.

„Když jsem byla těhotná, tak jsem jednou chtěla turisty polít vodou, to je pravda. Už to nešlo snést,“ přiznala se matka malého Gustava. „Někdy jim opravdu stačí říct slušně, že tady spí lidé, a oni se utiší," snaží se být nad věcí  manžel Maláčové Aleš Chmelař. 

Babičky a diáře kvůli synovi

Vytíženost obou manželů klade velké nároky na sladění různých termínů. Sobotní nebo nedělní večer proto patří většinou kalendářům. „Sedneme si a naplánujeme příští týden a snažíme se to rozvrhnout, i když ne vždy to jde. Stanou se i situace, když člověk musí operativně ten program měnit. Je to tak, že v ideálním případě jeden z nás veze syna do školky a druhý ho vyzvedává,“ když ani jeden z rodičů nemůže, nastupuje záložní plán a tím jsou babičky, dědečkové a další příbuzenstvo.

„Bez obou maminek z obou stran bychom to nezvládli,“ pochvaluje si pomoc babiček Maláčová. „Máme poměrně dobře zorganizovanou a strukturovanou domácnost, kde jsou jasně rozdělené úkoly, což nám hodně usnadňuje život,“ pochvaluje si Maláčová chod domácnosti.

Vaří hlavně manžel

V kuchyni úřaduje hlavně Chmelař. A to od úklidu až povaření. „Teď čím dál víc i peru, ale tam stále toho dělá víc ještě Jana,“ pochlubil se ministerský náměstek.

Jak Maláčová, tak Chmelař strávili řadu let v zahraničí. Nynější ministryně studovala v Německu i ve Velké Británii, její manžel strávil nějaký čas ve Francii, v Rakousku a ve Velké Británii a v Bruselu. I kuchyni proto mají doma spíš mezinárodní. „Velkou inspiraci mám ve francouzské kuchyni a v té sofistikovanosti, protože to používám jako relaxaci,“ prozradil na sebe Chmelař s tím, že má raději náročnější kuchyň.

„Jana je spíš na tu jednodušší kuchyni,“ prásknul na svou ženu Chmelař. „Italskou,“ dodala Maláčová s tím, že je rychlá a jednodušší. Občas prý ale rádi také v kuchyni experimentují s asijskou kuchyní a nevynechají ani českou kuchyni. „V listopadu vždy husa a ani zelí se u nás neztratí,“ prozradil Chmelař.

Evropský mix prokládaný českou klasikou testuje i jejich synek Gustav, který chodí do školky. „On jí úplně všechno, věci, které mně nechutnaly jako malému, tak jemu vůbec nevadí, dokonce i olivy, které já jsem nesnášel asi do dvaceti let,“ prozradil na malého synka, který je aktuálně na prázdninách na Moravě u babičky, Chmelař.

Školka místo dětské skupiny, chůvu odmítají

Chůvu pro svého syna manželé – politici odmítají. „Máme výhodu, že máme v Praze oba ještě sestry,“ ocenila výhodu početných rodin kvůli hlídání Maláčová.

Dřív chodil malý Gustav Chmelař do dětské skupiny přímo na ministerstvu práce, kde pracovala Jana Maláčová původně jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí, teď už ale chodí do klasické školky. A to i kvůli tomu, aby poznal děti z širokého okolí a protože rodina chystá dlouho plánované stěhování.

„V dětské skupině, která je ve firmě, kde člověk pracuje, tak nepoznává děti z okolí, protože jsou to děti z celé Prahy. Když je to mateřská školka, tak tam jsou děti z okolí a může tam navazovat vztahy,“ přidala jeden z důvodů Maláčová, proč synka přesunula do jiného dětského kolektivu. „Je to také proto, že tam kam chodí, tak je nejen mateřská, ale i základní škola,“ dodal Chmelař s tím, že malý Gustav pak plynule bude moct přejít i s kamarády do školních lavic.

Spory kvůli jazykům

Oba manželé mluví plynule několika jazyky. Maláčová německy a anglicky, Chmelař hlavně francouzsky. Na malého mluví prý doma ale hlavně česky. Jazyky zatím vynechávají. „Když nechceme, aby rozuměl, tak mluvíme německy, to se nějak ustálilo,“ zareagoval hbitě s humorem Chmelař.

Plány na učení jazyků malého Gustava od malička prý oba rodiče měli, ale nakonec se nedohodli. „Moc se nemůžeme shodnout, protože Aleš je frankofonní, já jsem germanofonní, začínat s angličtinou je škoda, protože tu se člověk naučí poměrně rychle, tak to musíme nějak vyřešit,“ přiznala drobné rozpory nad jazykovou výchovou Maláčová. Otázka je, jestli dostane přednost němčina, nebo francouzština. „Myslím, že je dobře, když se dítě naučí nejdřív dobře česky,“ zažertoval opět Chmelař.

Láska z Bruselu

Při otázce, jak se poznali, se oba manželé na sebe podívali, uculili, ale po pár vteřinách se opět rozpovídali. Důvod je jasný – když spolu začali randit, patřil každý ještě někomu jinému.

„Potkali jsme se v Bruselu, při pracovní akci,“ začala opatrně Maláčová. „Pak jsme se začali kamarádit,“ pokračovala zlehka. „Oba jsme měli partnery mimo Brusel, měli jsme vztahy na dálku, já na velkou dálku dokonce a zkrátka jsme se tak nějak sblížili…“ popisuje začátky Chmelař. „Až jsme se zamilovali,“ doplnila ho jeho žena.

Kdo koho tedy pozval první na rande? Do dnes to není úplně jasné. Podle Chmelaře to začalo nevinnými obědy, kávou či večeřemi. „A pak jsme zjišťovali, že to je čím dál míň pracovní,“ vzpomíná na poznávání své vyvolené ministerský náměstek. 

„Aleš mě sbalil,“ přiznala trochu červená Maláčová. Oba se pak v Bruselu k sobě nastěhovali. Když nastupovala v roce 2013 k moci vláda Bohuslava Sobotky, tak to prý v hlavním městě Evropské unie hodně oba s kamarády – českými sociálními demokraty - prožívali a byli plní euforie. Maláčová i Chmelař tehdy dostali pracovní nabídku, kterou v podstatě hned přijali. „I když jsme to neplánovali, tak bylo hned jasné, že budeme chtít jít do Prahy a podílet se na tom, co se tady děje,“ vzpomíná Maláčová na návrat zpět do České republiky.

Poprvé v České republice začal Chmelař pracovat před pěti lety. Od 18 byl v zahraničí. Ve Francii, kde studoval, V Rakousku, v Londýně a nakonec v Bruselu.

Tajemství jiných příjmení

Maláčová odešla po maturitě do Německa, v 26 se vrátila na tři roky do Prahy, pak následoval opět návrat do Německa, na dva roky si odskočila do Belgie a pak se společně oba vrátili do Prahy, kde se rok nato vzali.

Příjmení si ale nechali každé své. „Měl jsem se jmenovat jinak?“ přidal další ze svých vtípků Chmelař. Jeho bratr naopak dvě příjmení. Své a druhé manželky. „Myslím, že když si člověk vyjmenoval své jméno, tak by ho už měnit nemusel,“ říká Chmelař, který je prý ale rád, že se jejich syn jmenuje po něm.

Maláčová se vdávala za Chmelaře, který je o šest let mladší, v době, kdy jí bylo 33. „Nedokázala jsem si představit, že budu měnit své jméno,“ zdůvodňuje, proč se i dál jmenuje Maláčová. „Je to strašně zvláštní pocit. Pak byla ještě možnost mít dvě příjmení, což je strašně nepraktické,“ takže dohodla prý, že se děti budou jmenovat po manželovi.

Možnost, že by se rodina rozrostla o dalšího člena, úplně Maláčová nevyloučila. „V tuto chvíli to není aktuální, to by asi nešlo, ale uvidíme,“ naznačila možný přírůstek ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Už příští týden si může připsat další titul – na sjezdu ČSSD, jejímž členem je 11 let, totiž kandiduje na místopředsedkyni strany.

April Blaylock ( 23. února 2019 22:00 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

kukukuu ( 23. února 2019 20:46 )

A to jsem nepsal o dalších škodách způsobených Valachovou - mj. rozvrat financování sportu, vytvoření prostoru pro rozkrádačky např. její náměstkyní - již v kriminálu.

kukukuu ( 23. února 2019 16:24 )

Tak to je tolerovatelné. Bača chovu husí rozumět nemusí. Ale pochopit, že jsem tě proti té slepici podpořil, bys mohla.

kukukuu ( 23. února 2019 13:20 )

Navíc jsem četl námět k diskuzi, jak by byl posuzován případ, kdy se chlap "na stará kolena" nechá přeonačit na ženskou (to dnes není problém - pytlík přeoperovat na ďůrku, nazobat nějaké bobule, smířit se s prsními převisy) - a odpověď jakéhosi politika nebo papaláše byla : čerstvě vzniklá dáma by měla nárok na vyšší důchod.

ivoadler ( 23. února 2019 13:04 )

Mně se líbí, že je taková snaživá, i když inteligenci nemohu posoudit. Snad na její inteligenci nebudeme doplácet. Některé její nápady mi přijdou zvláštní. Např. vyrovnání důchodů mužů a žen. Mám k ženám vyloženě kladný vztah, ale výše důchodu vyplývá z výše příspěvku do důchodového fondu. Proto zvýšení důchodů jen proto, že se jedná o ženy, mi přijde uhozené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa