Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petříček míří na Ukrajinu. Sejde se s Porošenkem, řešit má i banderovce

Aktualizováno -
27. ledna 2019
18:08
Autor: ČTK - 
27. ledna 2019
09:24

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček v neděli odpoledne odletí na návštěvu Ukrajiny. V pondělí se setká s prezidentem Petrem Porošenkem, svým protějškem Pavlem Klimkinem, předsedou parlamentu Andrijem Parubijem či představiteli krymských Tatarů, protestujících proti ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Ministerstvo zahraničí v předvečer návštěvy uvedlo, že mezi hlavní témata rozhovorů bude patřit podpora územní jednoty a suverenity Ukrajiny, podpora reforem a česko-ukrajinské vztahy.

„Česká republika podporuje Ukrajinu, ukrajinskou svrchovanost a územní celistvost. Tuto podporu chceme vyjádřit i na místě. Zároveň ale chceme hovořit i o příležitostech v prohlubování ekonomické spolupráce našich dvou zemí. Ukrajina je 20. nejvýznamnější obchodní partner České republiky. Je tam hodně příležitostí pro naše podnikatele, zároveň ale chceme hovořit i o některých otázkách, a to i minulosti. Je to téma stále živé a měli bychom najít cestu, jak se s tím vypořádat,“ řekl ministr českým novinářům na letišti.

Zavítá do oblasti sporů s Ruskem

Petříček v úterý navštíví i východ Ukrajiny, včetně přístavu Mariupol, který zasáhlo omezení lodního provozu ze strany Ruska v klíčovém Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Zde se loni v listopadu také stal incident, při kterém Rusové střelbou zranili ukrajinské námořníky, zajali je a zmocnili se tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva.

Ministr chce na Ukrajině rovněž navštívit pietní místa spojená s československými vojáky a uctít jejich památku. Plánuje i setkání se zástupci českých firem působících na Ukrajině.

Mluvit chce o banderovcích

Již dříve Petříček uvedl, že by chtěl s ukrajinskými představiteli mluvit také o ukrajinském zákoně, který rozšiřuje řady válečných veteránů, jimž přísluší sociální výhody, o tzv. banderovce. Jde o někdejší příslušníky Ukrajinské povstalecké armády (UPA), ozbrojené složky Organizace ukrajinských nacionalistů Stepana Bandery. UPA za druhé světové války na některých místech Ukrajiny spolupracovala s Němci, jinde s nimi bojovala. Někteří členové UPA se podíleli na vyvražďování Židů, Poláků a volyňských Čechů.

fafaf ( 27. ledna 2019 12:41 )

https://www.novinky.cz/domaci/495627-kalousek-s-napravou-po-babisovi-bude-prace-jako-na-kostele.html ?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

onanym01 ( 27. ledna 2019 11:33 )

Jo a ještě katolická církev spolupracovala s Hitlerem.

onanym01 ( 27. ledna 2019 11:27 )

banderovci podle komunistu spolupracovali s Hitlerem.No oni s Hitlerem spolupracovali i bolševici .Stalin pozval nácky do Moskvy a podepsal s nimi mírumilovny PAKT . Ja dlouhodobě říkám, že Okamurove / SS Hitler , AfD, ksčm /a pani Klausove, Zemanove i Babišove by se měli z politiky odporoučet co nejdříve . ods se stala diky /ksč/ Klausum a spol. nevolitelnou stranou . jen o svobodě mluví, napachali tu zla dost od r 1989 i před nim. Klaus je člověk který ma všude estebacky kamarady a o kazdym odpurci vsechno se dozvi stejne jako Babiš a HRAD. Jsou mi odporni tihle lide, ale jsou tu! Korupce ruku v ruce s klientelismem tu jen kvete diky panu Rachetskym kteří letitého politika ospravedlnuji neznalosti zákona. Jak smesny. Dělaji z lidi hloupy dobytek /ksč/ a ještě se mstí, že jim to nežere i s navijákem.

pavel11 ( 27. ledna 2019 11:25 )

Petříček jel řešit fašistyckou ukrajinu která uznáva fašisty,vrahy,zločince ukrajina je obrovský problem pro mír.Nevím proč jede ministr zahraničí do země kde jsou fašisti banderovci uznaní jako elita.Kdyby To udělal Zeman tak tak zvaná demokracie Prahy Drahošu,Kalousku,Fialu,Němcové,Pospišila,lidovcu,starostu,novinářu,politologu,české skorumpované televize zblázní to by bylo zase špíny,intrik.Ale ani jediný protest humusu jmenované demokracie proti fašismu banderovcu hovada vete si tibetské vlajky a hurá protestovat,kvičet,špinit Kalousku,lidovecká svoloč,ODS a další trotlové to se vám nehodí

nabuchodonozor ( 27. ledna 2019 10:49 )

Tak to má tedy dobré kamarády, pako.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa