Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi hrozí ztráty. Může přijít hned o čtyři známé tváře ze Sněmovny

Autor: Jakub Veinlich - 
17. srpna 2018
05:01

V Poslanecké sněmovně sedí 78 zástupců hnutí ANO. Někteří poslanci klubu jsou viditelní, jiní méně. O některé známé tváře teď ale klub může přijít. Podobně jako se to stalo v případě bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Někteří poslanci vládního hnutí Andreje Babiše totiž buď míří, nebo pomýšlejí na dráhu diplomatů, někdo se chce věnovat rodině a další se chce zas naplno věnovat jiné práci pro stát.

Některé funkce jsou s poslaneckým mandátem neslučitelné. I proto v poslaneckém klubu hnutí ANO zřejmě dojde ke střídání stráží. Téměř jistě bude muset na svůj poslanecký mandát rezignovat poslanec a donedávna také ministr zahraničí Martin Stropnický. Podle informací Blesk Zpráv by se měl už od října přesunout do Izraele, kde se má stát velvyslancem.

Stropnický do Izraele

„Vláda už ho schválila, teď se čeká jen na jeho schválení a přijetí v Izraeli,“ řekl Blesk Zprávám dobře informovaný zdroj z ministerstva zahraničí. Termín by odpovídal i chystané návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Izraeli, kterou přímo na místě v těch dnech připravuje hradní delegace, a bývá zvykem, že nový velvyslanec nastupuje s předstihem. Dosud vede velvyslanectví dočasně Chargé d´affaires Kateřina Moravcová.

Video  Zoufalá Žilková: Musí se rozhodnout mezi manželem a rodinou!  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Ve chvíli, kdy se Stropnický skutečně stane velvyslancem, jeho mandát ve Sněmovně skončí a jako náhradní by měl nastoupit Petr Venhoda – jednatřicetiletý projektový manager ve stavebnictví. Ve volbách skončil sice jako druhý náhradník, ale první pod čarou Minka Červíčková už zaplnila poslaneckou lavici po bývalém poslanci a ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Na svůj mandát rezignoval 19. června.

Hnilička bude mít jiný flek? 

Někdejší hrdina z olympijského Nagana Milan Hnilička je dnes nejen poslancem, ale také vládním zmocněncem pro sport. Oficiálně zatím spadá pod ministerstvo školství, ale pod jeho vedením vzniká zákon, který by zavedl Národní sportovní agenturu. Ta by se měla výhradně věnovat rozvoji sportovců i dotacím pro jednotlivé kluby. Vláda zatím přijala k připravovanému zákonu neutrální stanovisko a chce ho doplnit.

Ministerstvo spravedlnosti chce například vysvětlit, proč by měl takový úřad vzniknout, a na vládě se diskutovalo také o tom, že by šéf agentury neměl být poslanec nebo senátor. Premiér Andrej Babiš vidí ve vytvoření nového úřadu jednu ze svých vládních priorit, a tak je jasné, že agentura určitě vznikne. Vést ji má právě Hnilička. A tak není vyloučené, že i on by se mohl časem ze Sněmovny kvůli neslučitelnosti funkcí poroučet. K tomu je Hnilička podle svých slov také připravený.

Za Hniličku by mohl do Sněmovny nastoupit dosavadní místostarosta města Rakovník Miroslav Samaš.

Šlechtová si myslí na NATO nebo EU

Více než svébytně působí v poslední týdny v Poslanecké sněmovně bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová. Andrej Babiš jí podle jejích slov oznámil, že s ní nepočítá do své druhé vlády jen pár dní před tím, než oznámil jména kandidátů na nové ministry. A to bez dalšího odůvodnění.

„Vláda byla od 8 hodin tehdy v pátek. My jsme se setkali osobně v 7 hodin, pan předseda Babiš při své snídani mi oznámil jednou větou, ‚já vás nebudu nominovat do další vlády'. To bylo celé,“ popsala svůj konec na ministerstvu obrany Karla Šlechtová nedávno v České televizi.

Sama sice tvrdí, že zatím poslankyní zůstane – a chtěla by být členkou výboru pro obranu – nevyloučila ale, že míří ještě výš.

„Určitě budu poslankyní, v tuto chvíli chci být členem výboru pro obranu, což mi bylo slíbeno ze strany pana Babiše, pana Faltýnka, členem zahraničního výboru a samozřejmě jsme se bavili s panem Babišem o nějaké zahraniční nabídce,“ naznačila své další angažmá v ČT Šlechtová.

Stejně jako v případě Stropnického by se i ona musela svého mandátu poslankyně v případě, že zamíří do diplomacie, vzdát.

Odmítá ale, že by měla zamířit do Japonska, jak se v minulých týdnech a měsících spekulovalo. „Kdyby se v tu dobu mohlo, tak jsem asi vyslaná na Mars, takže v tuto chvíli já opravdu uvažuji o strukturách NATO, uvažuji i o strukturách Evropské unie a dalších věcech,“ doplnila poslankyně. Sama v rozhovoru také připomněla, že i když byla zvolená v Plzeňském kraji na kandidátce hnutí ANO, není ale jeho členkou.

Pokud by Šlechtová nakonec ze Sněmovny opravdu odešla, její místo by mohl zaplnit Pavel Šrámek, který loni na podzim mandát poslance neobhájil a skončil jako první náhradník.

Malá po králících zatím přemýšlí

Dalším poslancem – nebo spíše poslankyní, která přemýšlí během letních prázdnin o svém další politickém osudu, je „13denní“ ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Židli šéfky české justice opustila poté, co se provalilo, že se až nápadně shodují její závěrečné vysokoškolské práce s pracemi jiných autorů.

Přes léto se chtěla věnovat především své rodině, ale také s klidnou hlavou sama v sobě probrat, jak s politikou naloží dál. V rozhovoru pro Blesk Zprávy před svou dovolenou naznačila, že v ní může uzrát i konec ve vysoké politice.

„Teď v tuto chvíli ve Sněmovně zůstanu. Uvidím, jak to bude dál. Musím si teď všechny věci probrat z osobního pohledu. Ta práce se dá zvládat, kolegové z koalice k mé práci nemají žádné výtky, ale spíš je to o nějakých osobních postojích a osobním životě. To jsou věci, které si budu muset zvážit v klidu, až opadnou všechny emoce. Zatím jsou ale obě funkce výhodné,“ naznačila Malá, která je také zároveň náměstkyní hejtmana Jihomoravského kraje.

Čas se Malé pomalu krátí. Poslanci se totiž měli původně sejít až 11. září. Kvůli projednávání zákona o navýšení důchodů se ale potkají na mimořádné schůzi už 22. srpna. Pokud by i ona mandát „položila,“ znamenalo by to, že by do Sněmovny mohl zamířit Lubomír Wenzl, 49letý jednatel a manažer zdravotnického zařízení z Drnovic.

I náhradník může odmítnout

Každý z náhradníků může ovšem poslanecké křeslo odmítnout. V takovém případě by mandát přešel na další v pořadí. Jako druhý náhradník v Jihomoravském kraji za hnutí ANO skončil Bohuslav Chalupa, který ve volbách mandát poslance neobhájil.

A co říká na možné odchody známých tváří šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek? Nejspíš tuší, že něco takového může nastat, hlavu si s tím ale zatím neláme. „Až situace nastane, tak ji budeme řešit,“ zareagoval na náš dotaz.

I kdyby jakýkoliv poslanec z kterékoliv strany rezignoval, neznamená to, že strana přijde o mandát. Poslanců musí být vždy 200. Stejně tak by se tedy počet poslanců hnutí ANO dorovnal opět na číslo 78.

Jen pro úplnost – v Poslanecké sněmovně je celkem 9 poslaneckých klubů. Vedle ANO má druhá nejsilnější ODS 25 poslanců, třetí Piráti získali ve volbách 22 křesel, stejný počet má i SPD, komunistické voliče zastupuje 15 poslanců, vládní sociální demokraté mají 15 zástupců, KDU-ČSL získala 10 poslaneckých křesel, TOP 09 má 7 mandátů a hnutí STAN 6.

marmat ( 17. srpna 2018 23:04 )

MUSÍTE nutně emigrovat...třeba do Rumunska...nebo do Bangladéše !!? Tam by Vás přešly roupy....

koukninato ( 17. srpna 2018 16:05 )

http://forum24.cz/zemanovo-srpnove-ticho-je-dukazem-ze-neni-dustojnym-prezidentem/?utm_source=www.se znam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

koukninato ( 17. srpna 2018 12:44 )

http://www.ctidoma.cz/politika/2018-08-15-narod-extremu-hutkova-pisen-o-zemanovi-rozdeluje-spolecnos t-43359?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

mamlas ( 17. srpna 2018 11:38 )

O to právě jde, aby nám nevládli bezpáteřáci a lízalové (popř. rektální lezci)..... jenže tomu už bohužel zabránit nejde, na to se mělo myslet při volbách.

koukninato ( 17. srpna 2018 11:26 )

DISKUZNÍ MASOCHISTO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa