Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Urážky soudruhů, rýpal Zeman a Ondráček jako „kůl v plotě“. Co rozvířilo sjezd KSČM?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. dubna 2018
18:04

Vojtěch Filip obhájil post předsedy KSČM, ale neměl to tak snadné, jak by se mohlo zdát. Komunisté se jeví jako rozdělená strana, na Filipa zle dotíral v počtu hlasů jeho stranický oponent Josef Skála. Před Obecním domem v Nymburku, kam dorazil několikrát si rýpnout do komunistů i poděkovat Miloš Zeman, to vřelo také. Stovky lidí vyzývaly „soudruhy“, aby si to s nimi šli vyříkat ven. A padaly nadávky do „vrahů“ či „Putinových děv*k“. 

„Čest práci, soudružky a soudruzi,“ zdravila spolustraníky exposlankyně Marta Semelová a tenhle pozdrav se ještě mnohokrát v Obecním sále v Nymburku opakoval. Použil jej ostatně i prezident Miloš Zeman, který po sjezdech ČSSD, SPO a SPD přijel i za komunisty.

„Vážený soudruhu předsedo, milý Vojto, vážené soudružky, vážení soudruzi, dovolte mi, abych vás pozdravil tímto starým sociálně-demokratickým pozdravem,“ říkal komunistům Zeman.

Starý Zeman, který potřebuje někomu vynadat

Neodpustil si některé rýpavé poznámky. Komunistický převrat v únoru 1948 označil za prohraný, nikoli vítězný únor. Vytkl komunistům zločiny z jejich minulosti, připomněl vraždu Milady Horákové, Heliodora Píky a dalších. A vyzval stranu k „pokání“, které předchází odpuštění, ale také potvrdil, že pro něj není KSČM stranou extremistickou. A poděkoval komunistům za jejich podporu v prezidentské volbě.

„Je to ten starý Miloš Zeman, kterého znám mnohá léta - i obsahově, i formálně. On si vždycky potřebuje kapánek někomu vynadat,“ komentoval pro Blesk Zprávy Zemanova slova šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Putinovy děv*y a vrazi

Podstatně ostřejší komentáře zaznívaly před Obecním domem, kam se dopoledne vydaly na dvě stovky demonstrantů a komunisty častovali nadávkami „Putinovy děv*y“ či „vrazi“. Řada momentů však byla ryze recesistických - jednalo se třeba o zinscenované „zabásnutí“ jednoho z účastníků protestu a jeho odvezení v žiguliku. Posměchu neunikl ani Miloš Zeman - nechyběly rudé trenky ani transparenty typu „Miloš mi p*del“.

Odpoledne přišlo od nádraží lidí třikrát více, zavítal mezi ně i prezidentský kandidát Michal Horáček. „Soudruzi, pojďte ven,“ vyzývali komunisty. 

Šéfa komunistů nechaly protesty i v parném sobotním dni a podmínkám v Obecním domě připomínajícím skleník chladným. „Nebyla to žádná protestní demonstrace, která by mohla něco změnit na politice KSČM a na tom, že KSČM je trvalou součástí české politické scény. To, že někdo demonstruje, jestli to je 100 lidí, nebo jestli to je 1000 lidí, neznamená nic proti tomu, že Miloše Zemana volily téměř 3 miliony občanů ČR,“ uvedl Blesk Zprávám Filip.

Filipův rival Skála: Jsme rozděleni

Sjezd KSČM potvrdil vedoucí tandem v čele strany - KSČM dál povládnou předseda Filip a 1. místopředseda Petr Šimůnek, který se stará hlavně o finance. Svého vyzyvatele Josefa Skálu porazil Filip těsně. V prvním kolem 115 ku 110, ve druhém 168 ku 143. „Je notoricky známé, že naše strana je rozkročena poměrně doširoka,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv Skála ohledně toho, zda je strana rozdělená.

„Je to důkaz toho, že lidé, kteří jsou ztotožněni s jeho názory, a ti, kteří jsou ztotožněni s mými názory, jsou v podstatě vyrovnáni. Přelomit to, zlomit to, převálcovat to by byla velmi špatná taktika. Musíme se naučit žít pohromadě a hledat cestu, jak táhnout za jeden provaz,“ uvedl Skála.

Ondráček jako kůl v plotě

Bez komentářů nechával dotazy Zdeněk Ondráček, označovaný opozičními představiteli za „mlátičku“ kvůli jeho nasazení v pohotovostních plucích SNB před listopadem 1989. Chvílemi působil jako jakešovský „kůl v plotě“, prosby o odpovědi na různé dotazy, byť jen typu toho, co říká na dění na sjezdu, odmítal. „Nemám zájem,“ zopakoval několikrát redaktorovi Blesk Zpráv. Kolem Ondráčka bylo pořádně dusno v momentě, kdy se stal šéfem komise pro kontrolu GIBS. Po demonstracích v českých ulicích rezignoval a odvolával se i na obavy o bezpečí vlastní rodiny.

Sjezd KSČM v Nymburku: Zdeněk Ondráček (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku: Zdeněk Ondráček (21.4.2018) | Blesk:Karel Kopáč

paserpaser ( 9. listopadu 2018 16:58 )

Kdo se trefuje do Rusů by si měl uvědomit, že jich 30 milionů zahynulo za osvobození Evropy a při porážce fašismu, který likvidoval Židy, komunisty a slovanské národy....komunisté po válce vybudovali bez dluhů průmysl a zemědělství, postavilo se metro, bylo levné bydlení, vysoká porodnost, novomanželské půjčky, nebyly exekuce, žilo se v klidu bez strachu, kriminalita byla poměrně nízká...kdo kritizuje měl by se zamyslet nad tím, komu prospívá kapitalismus a kolik lidí ožebračil...

doktormediciny ( 22. dubna 2018 08:27 )

Ja bych se do toavit vladu, potrebuje podporu...S tim zaviranim lůidi do dobytcaku jste to asi trochu prepiskll..

salto ( 22. dubna 2018 08:14 )

dr.x.crement ( 22. dubna 2018 07:08 )

Až začnou komunisti zase vraždit,bude už pozdě.Proč ti vrazi nejsou mimo zákon?????????

lufenda ( 21. dubna 2018 23:52 )

Božíčku, ty ale musíš být pitomec...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa