Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Další vlna dotací: Do Dešťovky II napumpovali o 100 mil. víc. Kdy začne?

Autor: Jakub Veinlich - 
30. června 2017
17:42

Stát opět uvolní peníze na zadržování a další využití dešťové vody. O peníze z dotačního fondu bude smět opět žádat i ten, kdo bude chtít na zalévání zahrad nebo splachování přečištěnou odpadní vodu. Státní fond životního prostředí by měl začít přijímat žádosti o dotace v srpnu. Ministr životního prostředí Richard Brabec Blesk.cz řekl, že kvůli vysokému počtu žádostí v prvním kole bude v programu Dešťovka II téměř o 100 milionů korun víc. 

Každý, kdo se chce do programu Dešťovka II zapojit, měl by si v kalendáři zaškrtnout 7. srpna a také 7. září. V srpnu ministerstvo tuto výzvu na zachytávání a další zpracování srážkové vody vypíše, v září pak začne přijímat žádosti. Lidé tak budou mít na přípravu měsíc – ministerstvo tak reaguje na časté stížnosti z první vlny, kdy zájemci měli na přípravu jen pět dní.

Ministr Richard Brabec mluví o projektu Dešťovka jako o velmi úspěšném

„7. srpna zároveň oznámíme i přesné podmínky. Od té první výzvy by se ale neměly zásadně lišit,“ řekl Blesk.cz ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Víc peněz pro více lidí

V první vlně ministerstvo – respektive Státní fond životního prostředí přijal zhruba 2300 žádostí. Peníze ale odklepl zatím třem stovkám uchazečů. „Ostatní stále prověřujeme a popřípadě vyzýváme žadatele k doplnění podkladů,“ popsal ministr Brabec.

Tentokrát půjde na program Dešťovka celkem 200 milionů korun. Téměř o 100 milionů víc než v předešlé vlně. „Polovinu z těch peněz bychom chtěli nechat pouze na ty suché oblasti, a to je také důvod, proč to vyhlášení posunujeme,“ řekl k novince šéf životního prostředí. Do suché oblasti spadají obce, kde je akutní nedostatek vody. Jedním z bolavých míst při rozdělování prvních 100 milionů bylo právě to, že žadatelé museli dokázat, že skutečně pocházejí z místa, které je za suchou oblast označované. Ne všechny obce totiž podle Brabce při první výzvě věděly, že spadají do tohoto seznamu „suchých oblastí“ a tak jednotliví žadatelé při podání podkladů měli víc práce s dokazováním.

Ministr také odmítl diskuse, že by se díky splachování dešťovou vodou mělo zdražovat vodné – v průběhu července chce proto celou věc projednat se Sdružením vodovodů a kanalizací.

Brabec předpokládá, že první peníze z Dešťovky, kterou ministerstvo vypsalo na konci května, budou moct lidé využívat v praxi, a tedy budovat například nádrže na odchyt srážkové vody, v průběhu července. Poté také zástupci Fondu životního prostředí vyrazí na namátkové kontroly, jak lidé peníze využili. 

bizon_pepa ( 30. června 2017 23:04 )

ANO, je to typický zaměstnanec kobliháře. Te%d by ty dotace mohl ještě platit z Agrofertu.

andy83 ( 30. června 2017 22:58 )

Tomuto pánovi nevěřím ani slovo, od studií /vystudoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (získal titul Mgr.)/ pracovak ve společnostech : ___Působil jako člen představenstva v několika firmách - např. PRaK, a.s. (1994 až 1996 zkrachovala), KR leasing, a.s. (1997 až 1999 zkrachovala) či TOROL a.s. (1998 až 2000 zkrachovala). Pracoval také jako generální sekretář Českomoravské komoditní burzy Kladno, vedoucí odboru financování společnosti Unipetrol, a.s., finanční ředitel společnosti Spolana Neratovice a.s. a v letech 2005 až 2011 generální ředitel Lovochemie, a.s. A tomuto pánovi který se udržel ve svých zaměstnáních nejdéle v politice nelze věřit ani pozdrav.

barracuda.sro ( 30. června 2017 18:38 )

56gogo:

gogo56 ( 30. června 2017 18:19 )

na některé kamarády nezbylo tak se udělalo druhé kolo , to je zlodějna zahrádkář potřebuje vodu na zalévání , odraženou , tak si ji chytne do nádrže , na tu ale dotaci nedostane , tak zalévá pitnou !!!! znovu říkám vložte ty peníze do potoků rybníků napršenou vodu zadržujte nepouštějte ji pryč, tam není nikdo kdo by tomu rozuměl ,udělejte znovu tůňky v potocích , ne regulace , rybníky jsou objemově poloviční , zanesené v důsledku regulací , nač máte tituly když ničemu nerozumíte !!!

moiaza ( 30. června 2017 16:29 )

Dešťovku už léta používám k zalevání zahrádky. Do baráku by ji nechtěl za žádnou cenu. Jedině přes filtry a čističku. A to by mě vyšlo hodně dráž. Je to humbuk, který časem zanikne jako dlaších mnoho pitomin. Jen pár jednců bude platit hromadu peněz, aby pak mohli smradlavou vodou splachovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa