Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spláchnete dešťovkou, odpojíme vás, hrozí vodaři. Brabec zuří: Nesmysl

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. června 2017
05:00

Po desítkách milionů dotací na zadržování dešťové vody se jen zaprášilo. A voda z okapů má kromě zalévání zahrad podle ministerstva životního prostředí sloužit i ke splachovaní toalet. Jenže to může být podle některých odborníků a vodohospodářů problém, protože se vodovodní potrubí z hygienických důvodů nesmí propojovat s tím na užitkovou či provozní vodu. V krajním případě může lidem hrozit až odpojení od vodovodu nebo kanalizace. Podle ministerstva vedeného Richardem Brabcem (ANO) jde ale o nesmysl a lobby vodohospodářů proti úspěšnému programu.

Dotace na splachování toalet dešťovou vodou je sice zajímavá, ale buď se vám pořádně prodraží, nebo vás provozovatel vodovodů a kanalizací může dokonce odpojit. S překvapivým tvrzením přišel VaK Karlovy Vary, tedy provozovatel vodovodů a kanalizací na Karlovarsku.

V reakci na dotazy uživatelů se společnost rozhodla vyhodnotit, zda je využívání dešťovky ke splachování toalet možné. Z citovaných zákonů pak podle jejích pracovníků vyplývá, „že dešťové vody je nezbytné zasakovat, zadržovat, případně odvádět, a ne je využívat k přivedení do vnitřních prostor rodinných domků a zde je propojovat s veřejným vodovodem“.

Propagační leták ministerstva životního prostředí k programu Dešťovka Propagační leták ministerstva životního prostředí k programu Dešťovka | MŽP ČR

Zavedení dešťovky prý není nemožné, jen to bude znamenat papírování a peníze. „Je možné zavést do stavby užitkovou vodu, ale jen se souhlasem hygienické služby, která stanoví její jakost pro účel, ke kterému bude využívána,“ píše se také na webu firmy, která si vyhrazuje dle zákona také právo na omezení vypouštění odpadních vod z jiného zdroje než z veřejného vodovodu.

A navrch přidává společnost téměř katastrofický scénář, ve kterém vzkazuje: „Pokud všechny zákonné podmínky nesplníte, odpojíme vás“. V překladu se tedy snaží říct, že dotace vám sice pomohou s budováním systému na splachování dešťovkou, ale napojení do sítě se vám prodraží.

Ministerstvo tvrdí: Nesmysl a lobby

Blesk.cz požádal o reakci na tvrzení vodohospodářské společnosti resort životního prostředí, kterému šéfuje Richard Brabec (ANO). Ten už před několika dny podobné úvahy odmítl. „Dešťovkou se běžně splachuje v řadě velmi vyspělých zemí světa a bezpochyby i ve stovkách domácností v ČR už teď. V Praze jsou postaveny bytové domy, které kromě dešťovky využívají na splachování i přečištěnou vodu z koupelen. To bude za pár let zcela běžné i ve většině domů, pitná voda bude čím dál vzácnější,“ řekl Brabec.

Podívejte se, jak Brabec okomentoval program Dešťovka:

Mluvčí Petra Roubíčková pak ministra doplnila slovy: „Úspěšný program se vodohospodářským společnostem nelíbí, protože ho vnímají jako ohrožení zisků plynoucích ze spotřeby pitné vody v domácnostech, a proto hledají všemožné způsoby, jak lidi od dotace Dešťovka odradit, a to je naprosto alarmující přístup.“

„Do dne, kdy se program prokázal jako úspěšný a žádaný, nedorazily ze strany vodohospodářů žádné připomínky. Naprosto není důvod, aby hrozili lidem odpojením od vodovodu. Pokud lidé dodrží základní zákonné podmínky a normy, je možné se bez problémů dovnitř domu napojit a dešťovou vodu na splachování využít,“ vysvětlila Roubíčková a poukázala tak na to, kdy se ministerstvo začalo potýkat s podobnými reakcemi.

Vodní zákon nikde neříká, že by lidé nemohli zachycenou dešťovou vodu zavést do domů a využít ji jako vodu užitkovou, uklidňuje ministerstvo úspěšné či budoucí žadatele o dotace na retenční nádrže a s nimi spojené systémy. Zákon prý naopak preferuje využití dešťovky přímo v domech „a až pak způsoby, které zákon definuje jako vsakování, akumulaci nebo odvádění do kanalizace“.

A hygienická stránka věci je skutečně v programu ošetřena. „Vnitřní vodovod připojený na vodovod pro veřejnou potřebu se nesmí přímo spojovat s potrubím zásobovaným z jiného zdroje. Oddělené vnitřní vodovody různých druhů vod (např. vody pitné a vody srážkové/přečištěné odpadní) se nesmí vzájemně přímo spojovat,“ stojí v podmínkách dotací.

Ministerstvo označuje informace šířené vodohospodáři za tvoření poplašných zpráv, které nejsou pravdivé. „Vytvářet poplašné zprávy, že hrozí kontaminace pitné vody kvůli Dešťovce, je nesmysl. Naopak díky našemu programu zajistíme, aby se eliminovaly mnohdy divoké samoinstalace, kde to opravdu může hrozit a provozovatelé to vůbec netuší. Hrozit hygienou je pak také bezpředmětné. Je to totiž podobné jako se studněmi, je na rozhodnutí každého uživatele, jak bude vodu využívat – jestli jako pitnou, užitkovou nebo jen na zálivku,“ doplnila mluvčí ministerstva životního prostředí.

..krakonos500 ( 23. června 2017 16:54 )

Voda je strategická surovina a prodat jí do cizích rukou by mělo být kvalifikované jako vlastizrada. Tady máme první důsledky - stonásobné zdražení od r.1990 a vydírání od vodárenského monopolu, který si vynucuje splachování ho\/en pitnou vodou.

žanyn ( 20. června 2017 15:33 )

Zase křičí jen potrefené husy a chtěj už tak ze zlodějen s vodou vyždímat ještě víc. To co jde z WC je jedno jakou vodou je spláchnuté. A do čističek jde stejně i všechna voda ze střech a kanálů, které jsou mnohdy sračkami z aut a posypů silnic za***né daleko víc, a to nikdo neřeší. Tak nevím, proč se tu pindá o nějakých pár litrech dešťovek. (Z řek si totiž vodu do zásoby bere málokdo)....

žanyn ( 20. června 2017 15:22 )

Ministr by měl zavčas přestat pindat, ale vydat zákon o beztrestnosti využívání dest. vody, který by ony machinace vodohospodářů ukončil.

dzery ( 20. června 2017 13:00 )

fouk.si ( 20. června 2017 12:10 )

Vidím jaká voda mi teče do bečky a takovým humusem nemíním splachovat a už vůbec ne zavádět do domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa