Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sucho straší Česko, k lidem míří další balík peněz. Kdo dosáhne na nové dotace?

Autor: mah, ČTK - 
16. června 2017
20:05

Sucho dál straší Česko, do opatření na boj proti němu potečou další peníze. Celkem miliarda a půl má ve dvou nových dotačních programech pomoci v boji se suchem, ale zahrnuje i opatření proti smogu. Ministerstvo životního prostředí rozdělí miliardu korun městům na hospodaření se srážkovou vodou a protipovodňovou ochranu.

Dotační program Dešťovka pro veřejné budovy je „dvojčetem“ předchozího programu Dešťovka, který byl ale určen pro domácnosti na využití jejich srážkové a odpadní vody a který byl vyčerpán do 28 hodin. O nových dotacích v pátek informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. 

Dotace i pro obce a města

Kdo přitom dosáhne na další balík peněz, který nyní míří mezi lidi? „Nyní dostanou stejnou příležitost jako nedávno majitelé rodinných a bytových domů i obce a města. Od poloviny června podporu na hospodaření s dešťovou vodou dáváme i obcím, školám, nemocnicím, úřadům a dalším příspěvkovým organizacím,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Zcela nově jim podpoříme nádrže na zachytávání dešťové vody a její opětovné využití, například na zálivku či jako vodu užitkovou, a to právě u veřejných budov,“ pokračuje ministr.

VIDEO: Ministr Brabec si první  Dešťovku velmi pochvaloval

Ochrana před suchem i povodněmi

Oproti předchozí Dešťovce je v nové výzvě i širší záběr podporovaných oblastí, peníze nově půjdou i na tzv. zelené střechy veřejných budov, na výměnu nepropustných zpevněných povrchů za vodou propustné plochy nebo odvodňování parkovišť do zasakovacích pásů.

Vedle toho nadále bude dotace určena na úpravy říčních koryt nebo obnovení a výstavbu suchých a retenčních nádrží, poldrů a bezpečnostních přelivů, které slouží k povodňové ochraně obcí. Úřad bude žádosti o tyto dotace přijímat do letošního 31. srpna.

Kromě sucha bojují i se smogem

Další půl miliardy dostanou průmyslové podniky na to, aby snížily emise skleníkových plynů. Podniky mohou žádosti o protismogové dotace podávat do 31. ledna 2018.

Díky těmto penězům mají šanci vyměnit nebo rekonstruovat spalovací a ostatní stacionární zdroje znečišťování nebo si pořídit technologie, které snižují emise tuhých látek, oxidů síry, oxidů dusíku, amoniaku a těkavých organických látek.

O peníze z evropských zdrojů se mohou hlásit i zemědělské podniky, které budou chtít snížit emise amoniaku z chovu hospodářských zvířat, nebo těžební společnosti na omezování prašnosti z plošných zdrojů. Vyloučeny ale budou v této výzvě projekty na eliminaci volně unikajících emisí.

juwa ( 16. června 2017 22:36 )

Dotace na cokoli = zkáza socanů. Nepochopili, že "poručíme větru dešti" je marnost nad marnost. Být Babišem, odkoupím pohledávku od Altnerových dědiců a cca 2 týdny před volbami pošlu do Lidového domu exekutory. Ať taky ochutnají co přichystali pro ostatní občany. To by byl jejich definitivní konec...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa