Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Dešťovce je připraveno 240 milionů. Půlku si rozdělí v suchých oblastech

Autor: ČTK, Mii - 
7. srpna 2017
11:00

V druhém kole dotačního programu Dešťovka bude polovina peněz určena pro obyvatele obcí, které v posledních letech trápilo sucho. Celkem bude v novém kole 240 milionů korun, více než dvojnásobek prvního dotačního kola, který stát spustil letos. Příjem žádostí zahájí Státní fond životního prostředí (SFŽP) 7. září, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Program je zaměřený na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti nebo na zahradě. Počet katastrů zařazených do suché oblasti se zvětší ze stovek na nejméně 1215. Peníze by měly stačit zhruba na 5000 projektů. Stát nyní rozšiřuje definici „suchých oblastí“, kde je možné čerpat peníze i na nejjednodušší projekty, jako je využití dešťové vody na zalévání zahrady, kde je možné získat až 55 000 korun.

Nově si o peníze na tyto projekty budou moci říci lidé z obcí, kde není veřejný vodovod nebo kde byli vyzváni k šetření vodou obecním rozhlasem nebo hromadným e-mailem. Používání vody muselo být omezeno minimálně ve dvou letech od roku 2014 nebo dlouhodobě na čtvrt roku.

V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností. Počet žádostí vyčerpal peníze vyčleněné v prvním kole během 28 hodin od spuštění jejich příjmu.

Aby byl systém podle ministra pohodlnější, v novém kole stát dovolí, aby na doložení jednoduchého odborného posudku k žádosti o peníze a jeho příloh měli lidé místo pěti dnů měsíc.

Ministr Brabec o programu Dešťovka:

arne100 ( 7. srpna 2017 14:47 )

Půlka peněz půjde do kapsy magistrátním úředníkům jako vždy je to pouhý podvod,jak získat peníze do vlastní kapsy.

hejhej ( 7. srpna 2017 14:21 )

Už ta totáče, když se rozorávaly meze sedláci kroutili hlavami. Po r. 1989 se zemědělská půda a lesy začaly " plundrovat". Samé betonové stavby na orné půdě, vykácené stromy k vůli cyklostezkám a další nesmysly. Politici by se měli nechat poučit od ještě žijích rozumných lidí. Zbytečně se vyhazují miliony a je to k ničemu.

Zobrazit celou diskusi