Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Merkelová přijede do Česka 25. srpna. „Královna uprchlíků“ dorazí i na Hrad

Autor: zst, vr - 
11. srpna 2016
15:45

Odkládaná návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Praze se blíží. Nejmocnější žena Evropy se v Česku objeví 25. srpna, uvedly zdroje ČTK z diplomatických kruhů. Podle nich se Merkelová během jednodenní návštěvy dostane i na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Německá kancléřka měla do České republiky dorazit původně už letos na jaře.

Migrační krize – to by mělo být hlavní téma návštěvy německé kancléřky. Její setkání s prezidentem Zemanem pro Blesk nevyloučil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident o plánované návštěvě a možnosti setkání hovořil s paní kancléřkou na summitu ASEM v Mongolsku,“ napsal v SMS zprávě.

Merkelová se Zemanem přitom zastávají opačné názory co se týká uprchlíků. To s českým ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) si bude Merkelová rozumět asi více. Premiérův postoj je k migrantům vstřícnější.

Video  Zeman v Lánech kritizoval Angelu Merkelovou  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Návštěvu připravujeme, půjde o klasické bilaterální setkání na úrovni ministerských předsedů,“ cituje deník Mladá fronta Dnes zdroj z Úřadu vlády. „Původně se uvažovalo o delší, možná i více než dvoudenní návštěvě. Teď to však kvůli programu kancléřky vypadá na jeden den. Dojednává se to už dlouho, stojí za tím hlavně premiérův poradce Vladimír Špidla,“ dodal zdroj.

Merkelová měla do Prahy dorazit už na jaře na slavnostní schůzku Visegrádské skupiny k 25. výročí jejího založení. Nestalo se tak, teď už to ale prý vypadá nadějně.

Návštěva by byla Špidlovým triumfem

Pokud Merkelová skutečně v nejbližších týdnech do Česka dorazí, bude si mnout ruce především bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Byl to on, kdo v posledních měsících v Německu vysvětloval postoje Česka k uprchlíkům, především silné řeči ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Úřad vlády proto návštěvu domlouval po ose Vladimír Špidla – Rudolf Jindrák. Zkušený diplomat z prostředí německy mluvících zemí je jedním z členů premiérova poradního týmu, který vede právě Špidla. „Byl jsem v té zemi téměř osm let velvyslancem, to se člověk v té realitě určitě vyzná. Intenzivně na tom pracujeme, stojíme o to,“ připustil Jindrák.

Premiér Bohuslav Sobotka si pro Angelu Merkelovou přichystal překvapení. Přivezl s sebou jejího pražského profesora Zahradníka, se kterým se Merkelová seznámila během stáží v Československu. Premiér Bohuslav Sobotka si pro Angelu Merkelovou přichystal překvapení. Přivezl s sebou jejího pražského profesora Zahradníka, se kterým se Merkelová seznámila během stáží v Československu. | EPA

Příjezd Merkelové koncem srpna by měl pro Sobotku také klíčový význam, co se týká načasování. Do krajských voleb budou tou dobou zbývat poslední týdny a premiér by mohl ukázat, že Německu není díky němu Česko „ukradené“.

Řeč by se kromě uprchlíků mohla logicky stočit také na problémy v Turecku či vzájemné vztahy, a to jak v oblasti dopravy, tak vědy či byznysu. „I v této rovině máme témata, která se chystáme řešit,“ prozradil Jindrák.

zadnice ( 12. srpna 2016 10:04 )

Bude vítaná?

aurora45 ( 11. srpna 2016 20:35 )

 Herzlich willkommen, frau merkel! Ale někde jinde, nejlépe v Sýrii nebo Turecku a přibalte si šmudlu špidlu sebou

mandat ( 11. srpna 2016 19:58 )

Tu zrudu by meli vypiskat.

hejhej ( 11. srpna 2016 17:20 )

Hnusná Merkelová svou přítomnosti naší republiku " znečistí". Doufejme, že tu krávu nebudou lidé vítat.

kukuku ( 11. srpna 2016 17:00 )

Tentokrát pražští sluníčkáři německé vlajky od Ruzyně nepostříkají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa