Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syrské příměří se má uzavřít v Praze. Zeman nastolil podmínky

Prezident Miloš Zeman se setkal s místopředsedou syrské vlády a ministrem zahraničí Valídem Mualimem.
Prezident Miloš Zeman se setkal s místopředsedou syrské vlády a ministrem zahraničí Valídem Mualimem.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK, mts - 
29. září 2015
22:30

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze. Během návštěvy Valného shromáždění OSN v New Yorku to řekl českým novinářům prezident Miloš Zeman.

„Zdá se, že obě strany tohoto konfliktu vyjadřují přání, aby závěrečný akt těchto (ženevských) jednání byl podepsán v Praze, už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace,“ prohlásil Zeman.

„Na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ženevská jednání budou ještě několik měsíců trvat, takže pražská deklarace je na velmi vzdáleném obzoru,“ dodal.

„Vyjádřil jsem ochotu tento jejich návrh respektovat, pokud ta dohoda bude uzavřena s představiteli demokratické opozice. Nedovedu si představit dohodu uzavřenou s (teroristickými organizacemi) An-Nusra, Islámským státem a al-Káidou. V takovém případě by se v Praze žádná deklarace nepodepisovala,“ upozornil Zeman.

Prezident souhlasí s tím, že svou roli v této diplomatické záležitosti sehrál i fakt, že české velvyslanectví v Sýrii zastupuje v zemi zájmy Spojených států.

Zeman se v úterý sešel se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem, v plánu měl také schůzku s představiteli syrské opozice. Ti se však z jednání omluvili, neboť uvízli v dopravní zácpě na Manhattanu. Zeman se v této souvislosti „podivil“ nad tím, co je to za opozici, když nedokáže zvládnout newyorskou dopravu.

Ministru Mualimovi prezident řekl, že doufá v úspěšné završení rozhovorů v Ženevě, které má pod svou patronací OSN. „Pokud se v Sýrii podaří dosáhnout alespoň příměří, natož ustavení přechodné vlády, bude to znamenat zeslabení migračních toků,“ dodal Zeman.

Viceprezident USA Biden ocenil Česko

Mezitím premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru oznámil, že americký viceprezident Joe Biden ocenil pomoc, kterou Česko poskytuje v boji proti Islámskému státu. Sobotka s Bidenem hovořil v New Yorku po skončení summitu o terorismu, který se konal na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN.

Šéf české vlády se setkal s americkým viceprezidentem již loni v listopadu ve Washingtonu. Biden tehdy ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Dokonce prý uvedl, že ČR podle něj „boxuje nad svoji váhu“, citoval tehdy jeho slova Bohuslav Sobotka.

Americký politik tehdy rovněž ocenil úsilí české vlády o zvýšení výdajů na obranu i angažmá českých vojáků v Afghánistánu nebo spolupráci v Sýrii, kde česká diplomacie zastupuje americké zájmy.

dsmann ( 30. září 2015 13:11 )

Bude se podepisovat velký kulový když se do Sýrie začal fest sráát Putin. Buď tam dosáhne svého nebo bude mít Sýrii jako věčný odbytišti zbraní, což je to jediný, co mu skutečně nese.

mandat ( 30. září 2015 10:19 )

Jedine,co by prospelo cele Evrope a i Ceske republice,aby se neproijaly kvoty narizene Nemeckem.Utecenci jsou z 80% paraziti a nemaji narok na azyl.Jde Jim jen o ekonomicke vyhody.Jsou mezi nima teroristi,co maji za ukol sirit Islam a ten zbytek muslimu lehce ovladnou.Navic utecenci maji infekci nemoci a parazity.Jak to bude zvladat ceske zdravotnictvi ?????????? V Nemecku je temer 95% nakazeno tuberkulozou,syfilisem,vcetne ruznych parazitu,maji blechy,vsi a svrab.V Rakousku jsou i nakazeny leprou.Ptam se,mame tohle zapotrebi si komplikovat zivot ? Ceska repuböika nema dost penez na sve nemocne a postizene.Vetsina duchodcu zije na pokraji zivotniho minima,mlade rodiny si take nemohou moc vyskakovat a vy sem chcete nasadit tuhle muslimskou bandu.Tohle nedopadne dobre.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa