Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syny Renany odvlekl Hamás: Přes telefon slyšela chlapce prosit teroristy

Autor: rc - 
12. listopadu 2023
05:00

Při útoku Hamásu v sobotu 7. října zemřely stovky nevinných lidí, další desítky padly do zajetí. Ozbrojenci do Pásma Gazy odvlekli i syny Renany Jacobové. Zoufalá máma doufá, že se její dva synové Yagel (12) a Or (16) vrátí domů. Spolu s dalšími dvěma matkami, jejichž děti jsou v zajetí, promluvila o osudném dni. „Byli vyděšení,“ uvedla s tím, že přes telefon slyšela, jak její nejmladší syn prosil, aby ho nebrali pryč.

Renana v sobotu 7. října byla zrovna mimo domov, když do kibucu Nir Oz v jižním Izraeli vtrhli ozbrojenci Hamásu. Doma zůstali její synové – dvanáctiletý Yagel a šestnáctiletý Or. Renaně se podařilo se svými chlapci spojit po telefonu. „Kluci mi řekli, že venku slyšeli výstřely a začala jsem se uklidňovat, že je to armáda, která přichází, aby je zachránila,“ uvedla podle informací BBC s tím, že to ale byli ozbrojenci Hamásu.

Yagel své mámě po telefonu řekl, že se do domu někdo vloupal. Oba dva chlapci byli vyděšení. Poslední, co po telefonu slyšela, bylo, jak její nejmladší syn prosí, aby ho nebrali. „Řekl, jsem příliš mladý. Prosím, neberte mě. Jsem příliš mladý,“ popsala hrůzný zážitek. O svých dětech už měsíc neslyšela.

Spolu s dalšími dvěma matkami se rozhodla promluvit o událostech, které na začátku října šokovaly celý svět. Renana odletěla z Izraele do Spojeného království, kde veřejně promluvila. Setkala se tam dokonce i s katarským velvyslancem. Právě Katar funguje jako prostředník ve vyjednávání mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás.

V Pásmu Gazy jako rukojmí skončily i děti Batshevy Yahalomiové. Ozbrojenci vtrhli do jejich domu, ovšem Batshevě a jejím dvěma dcerám se podařilo uprchnout. Nicméně v rukou Hamásu skončil její dvanáctiletý syn Eitan, jehož drží jako rukojmí v Pásmu Gazy. Jejího manžela Ohada teroristé zastřelili. „To bylo naposledy, co jsem viděla svého syna,“ uvedla s tím, že od té doby o něm neslyšela.

Na zprávu o svých milovaných čeká i Hadas Kalderonová, která přišla o pět členů rodiny. Hamás vzal jako rukojmí její dvě děti Erez (12) a Sahar (16) a také jejího manžela Ofera. Její mámu a neteř ozbrojenci zabili. „Nemám čas ani truchlit. Nešla jsem ani na pohřeb, protože musím bojovat za ty, co ještě žijí. Nic o nich nevíme. Byli drženi v tunelech hluboko pod zemí. Nevidí oblohu ani slunce a jsem si jistá, že jsou vyděšení,“ řekla Kalderonová.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Hamás a jeho tunely: Takhle se teroristé skrývají v nemocnici v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání