Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Velvyslanec v Egyptě o osudu Čechů v Gaze: „Ještě se jim nepodařilo projít.“ A co unesené děti?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
8. listopadu 2023
05:00

Dva ze tří Čechů, kteří zůstali v Izraelem bombardované Gaze, podle českého ministerstva zahraničí projevili zájem o evakuaci. Zatím však na území ovládaném teroristickou skupinou Hamás setrvávají. „Ještě se jim nepodařilo projít,“ prozradil v Epicentru Blesk Zpráv český velvyslanec v Egyptě Ivan Jukl. Prozradil také, čeho se Egypťané obávají i zda je bezpečné do této oblíbené destinace cestovat.

„Momentálně ta situace pro ně není příznivá, aby přechod Rafáh do Egypta překročili, samozřejmě s nimi a s rodinami našich občanů, kteří v Gaze jsou, jsou ve spojení naši kolegové v Ramalláhu, dávají jim informace, takže v prvním možném okamžiku, jak bude možné přejít přes přechod, jsme připraveni se o ně za nás, za Káhiru, postarat, provést veškerý servis, ať už se to týká transportu na náš zastupitelský úřad, eventuálně nějaké zdravotní podpory, potravin, materiálu atd. a následně samozřejmě dopravy do České republiky,“ vysvětlil, s tím, že zároveň na české ambasádě v Káhiře doufají, že po nějaké době bude přechod v Rafáhu otevřený tak, aby se občané k němu mohli dostat a hlavně, aby ho mohli bezpečně překročit.

„Co máme poslední zprávy, tak jsou v bezpečí, i když bavit se o bezpečí v Gaze je vždycky komplikované, řekněme, v relativním bezpečí,“ uvedl Jukl. O českých dětech, které do Gazy údajně unesl jejich otec, zatím bohužel žádné nové informace k dispozici nejsou.  

„Já si myslím, že Egypt udělá všechno pro to, aby se konflikt za jeho hranice nerozšířil. Je neuvěřitelně diplomaticky aktivní. Ministr zahraničních věcí byl ve Washingtonu, prezident je pravidelně v kontaktu s jeho protějšky ze všech zemí, které jsou relevantními hráči v regionu. Myslím si, že to je to poslední, co by Egypt chtěl, nechat se do toho konfliktu zatáhnout, míní zkušený diplomat.

Ač se sám velvyslanec cítí v zemi bezpečně a od žádného občana České republiky v Egyptě nezaregistrovali žádnou žádost o asistenci, či pomoc, radí všeobecně dodržovat doporučení ministerstva zahraničních věcí: „My jsme vydali doporučení, aby se lidé nezdržovali blízko hranic a co říkáme, platí obecně nejenom pro Sinaj. Zdržte se také veškerých účastí v různých shromážděních, demonstrací atd.“

Vývoz terorismu

Situace na Blízkém východě je dlouhodobě komplikovaná  a role Egypta je v posledních  letech zejména mediátorská. „Snažíte se zachovat neutrální přístup a snažíte se, aby konflikt neeskaloval, takže ty obavy z eskalace zde byly cítit. Nicméně tentokrát se ten konflikt dostal dále, než si všichni přáli,“ řekl velvyslanec a dodal, že Egypťané mají obecně strach  z vývozu terorismu do Egypta.

„Je úplně jedno, bavíme-li se o malé hranici s Gazou, nebo tisících kilometrů hranice s Libyí či se Súdánem. Součástí různých diplomatických jednání egyptských představitelů je apel na pomoc Egyptu s technologickým a finančním zabezpečením hranic,“ uzavřel Ivan Jukl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa