Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Teenager pobodal dědečka a souseda: Útok plánoval, pečlivě se na něj připravoval

Aktualizováno -
4. listopadu 2022
20:16
Autor: P. Ryšlink, A. Vetkovská, M. Doubek, VaB, inf, ČTK - 
4. listopadu 2022
11:32

Další vraždu, tentokrát ve stadiu pokusu, zato dvojnásobnou, vyšetřují kriminalisté v Postřelmově na Šumpersku. Mladý muž (19) tam pobodal svého dědečka (72) a jeho známého (65). Podle policistů se na čin připravoval a plánoval ho. Mluvčí šumperského soudu René Braun v pátek odpoledne uvedl, že soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby.

K pokusu o dvojnásobnou vraždu došlo ve středu. Policejní hlídka v rodinném domě našla dva vážně zraněné seniory, pachatel byl tou dobou na útěku. Po chvíli ho dopadli na ulici. 

Mladý muž žil v domě u dědečka. „Byl to tak trochu kluk na nic. Myslím, že nikde nepracoval, do žádné školy nechodil,“ konstatovala žena ze sousedství. Podle místních měl napadnout sečnou zbraní nejprve dědu, který se potýká se zdravotními problémy, a pak zaútočit na jeho souseda, který starého pána bránil.

„V průběhu prověřování vyšlo najevo, že devatenáctiletý mladík zaútočil v podstatě současně na svého dvaasedmdesátiletého dědečka a jeho pětašedesátiletého souseda. Z dosavadních poznatků vyplývá, že se mladý muž na vraždu obou seniorů pečlivě připravoval a plánoval ji,“ popsal mluvčí policie Libor Hejtman. 

Dědeček skončil v nemocnici na oddělení ARO. „Utrpěl mnohočetné bodnosečné rány po celém těle, šlo o větší krevní ztrátu a musel být převeden na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí záchranky Lucie Mikisková. Druhý z napadených má lehčí poranění hlavy a ruky.

Informace v pátek večer upřesnil i Jan Lisický, vedoucí odboru obecné kriminality PČR Olomouckého kraje. „Rány na souseda pachatel soustředil s velkou razancí a došlo dokonce i ke zlomenině lebky,“ upřesnil pro CNN Prima News Lisický.

Kriminalisté zatím neznají přesný motiv šíleného jednání, může za ním stát ale i duševní stav podezřelého. Podle vyšetřovatelů si mladík celou akci dopředu naplánoval.

„Měl poznámky, ve kterých měl bodově naznačené, co, kdy a jak chce udělat. S několika denním předstihem si pořídil i nůž, se kterým se tohoto skutku dopustil. To co měl ale v bloku uvedeno, byly poměrně dost nesmyslné záležitosti,“ doplnil pro televizi Lisický.

V minulosti byl mladý pachatel už trestaný. Za dvojnásobný pokus o vraždu mu hrozí výjimečný trest vězení. Soud v pátek odpoledne rozhodl o vazbě ze tří důvodů - kvůli obavě z vyhýbání se trestního stíhání, kvůli možnému ovlivňování svědků a z důvodu možného pokračování v trestné činnosti.

Třetí mord v kraji

Během deseti dní je to další tragická událost, která se v Olomouckém kraji stala. Od 25. října vyšetřují krajští kriminalisté vraždu teprve měsíčního chlapečka. K činu došlo na Šumpersku, matka nejprve uváděla, že se ráno probudila vedle syna v posteli a on nedýchal. Lékař na místě ale zjistil, že mrtvé dítě má na těle podezřelá poranění a přivolal kriminalisty.

Pitva následně ukázala, že dítě bylo zavražděno. Matka svou vinu zpočátku popírala, později se ale pod tíhou důkazů přiznala. V současné době je ve vazbě, hrozí jí výjimečný trest.

O tři dny později se ve Velkých Losinách stala brutální vražda. Osmnáctiletý útočník tady ubodal o rok mladšího kamaráda dvěma noži a způsobil mu více než 50 bodných ran. Policisté ho museli dvakrát postřelit, aby vraždění zanechal. Nakonec i samotný útočník v nemocnici zemřel.

kapr ( 4. listopadu 2022 22:55 )

Bože co Vás ***,?že se chytla?nebo že máte stále Nokii 5110, a doma tlustou starou vraždu a hlavně holou ***? Vy jste banda idiotů

padrino ( 4. listopadu 2022 13:57 )

Z dosavadních poznatků vyplývá, že se mladý muž na vraždu obou seniorů pečlivě připravoval a plánoval ji,“

To je blábol.A to on věděl dopředu,že poškozenému přijde na pomoc soused?

verka1 ( 4. listopadu 2022 13:03 )

Kde má rodiče? Do školy nechodil?
Chtěl určitě peníze po dědovi 👎
To je dnešní výchova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání