Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Kamery natočily chladnokrevné počínání ruského střelce (18): Matka říká, že měl ideální dětství

Autor: ran - 
22. září 2021
05:00

Střelec Timur Bekmansurov (18), který zavraždil šest lidí na ruské univerzitě, měl podle jeho matky ideální dětství a miloval psy a kočky. Také si ale rád četl o válkách a terorismu, ve škole o tom prý vždycky věděl nejvíc ze všech. Minulé léto si koupil helmu z 2. světové války, letos v létě si ji přebarvil na černo. Jeho řádění ve škole natočily kamery na chodbách.

Pondělní střelba na ruské univerzitě v Permu všechny šokovala. Osmnáctiletý Bekmansurov přišel pěšky do budovy školy, kde se studenti právě chystali odejít na pauzu, a tam začal střílet po všech, na koho narazil a kdo nestihl utéct. Kamery zachytily, jak jednotlivce chladnokrevně pronásleduje po chodbách, na některé si i počíhal za rohem.

Zastřelil šest lidí, 29 jich zranil. Útočník leží pod policejním dohledem vážně zraněný v nemocnici, zneškodnil ho ve škole zasahující policista. Bekmansurov se deset dní před činem stal studentem permské univerzity, kde strašný zločin spáchal. Původně chtěl útok provést na své bývalé škole, koncem března si to ale prý rozmyslel z důvodu dispozice areálu a prostředí.

„Bývalá škola mi byla příliš protivná na to, abych v ní strávil posledních deset minut života,“ řekl ve videu na sociálních sítích, které bylo později odstraněno. Dodal v něm, že by navíc lidi ani neměli moc možností kudy utéct.

Kamery všechno viděly

Kamery v prostorách univerzity zachytily první okamžiky útoku u vchodu, kde si studenti odcházející z výuky poprvé všimli černě oblečeného mladíka, jak z venku volným krokem míří přímo k nim, s brokovnicí v ruce. Následoval úprk lidí do nitra budovy. Někteří se zabarikádovali v učebnách, jiní vyskákali z oken v přízemí a v prvním patře. Cestou ke vchodu Bekmansurov jako prvního zastřelil muže z ostrahy.

V dalších částech školy střelec pročesával chodby a střílel, na koho narazil. Někteří chodci zachycení na kamerách o přítomnosti střelce ani netušili, proto se k němu v poklidu blížili, netušíce, že na ně v příští vteřině namíří zbraň a z nejbližší blízkosti je zastřelí. Vedení školy zatím na internet vysílalo zprávy, ať studenti a vyučující buď utečou, nebo, pokud jsou na cestě do školy, se k budově vůbec nepřibližují.

Na střelcově videu ze sociálních sítích podle deníku Daily Mail také zaznělo, že od května pro něj bylo daleko těžší se ovládat. „S nejbližšími kamarády jsem omezil kontakt, s někým úplně,“ řekl s vysvětlujícím dodatkem, že to udělal proto, aby někomu z nich neublížil.

Nedlouho před krveprolitím Bekmansurov prošel psychotesty a pořídil si zbrojní pas a zbraň. „Oklamal jsem všechny psychiatry,“ řekl k získání povolení. „Aspoň se budu posledních deset minut života cítit, že žiju. Nenávidím se a nenávidím vás všechny. Chci na světě nechat pokud možno co nejvíc bolesti, aby si ti, koho nezastřelím, tenhle den navždy pamatovali. Jen někteří z vás si zaslouží žít,“ zaznělo ve výhružném Bekmansurově videu.

Matka střelce: Byl to dokonalý syn

K šílenému činu se vyjádřila i matka střelce Natalie. Řekla, že je tím, co se stalo, naprosto šokovaná, Timur byl prý „dokonalý syn“, mírumilovný a laskavý. „Miloval domácí mazlíčky, hlavně kočky,“ citoval matku deník Daily Mail. „Se vším mi pomáhal, jsem si jistá, že nikdy nepil alkohol a nikdy nekouřil. Nikdy neměl problémy s agresivitou nebo psychikou,“ uvedla Natalie. Četl podle ní hodně válečnou literaturu, sbíral informace o armádách a bitvách, prý poslední dobou hlavně o Sýrii.

Podle matky neměl Bekmansurov rád hlučná místa plná lidí, dával přednost klidu a tichu, nejraději býval sám doma. Matka popřela, že by obdivoval nacistické uniformy nebo obecně vojenské oblečení. „Nikdy jsem u něj žádnou speciální uniformu neviděla,“ řekla a dodala, že si jen minulé léto nechal doručit zelenou vojenskou helmu z 2. světové války. Teď už víme, že ji pak použil při útoku ve škole. „Neřekl, k čemu ji má. Ale letos v létě ji přebarvil na černo,“ dodala matka.

O synovi Natalie dále uvedla, že byl komunikativní, dobře mluvil, byl chytrý a „věděl hodně o psychologii“. Daily Mail oproti tomu uvedl slova jednoho Bekmansurova známého, který řekl, že se s nikým moc nestýkal, byl nespolečenský a měl málo přátel.

Podle toho, co sprostý mnohonásobný vrah řekl ve svém videu na sociálních sítích, odporný krvavý čin dlouho plánoval. „Přemýšlel jsem o tom léta. Teď jsem si uvědomil, že přišel čas udělat to, o čem jsem tak dlouho snil,“ zazněla na videu další hrozivá slova.

Video  Střelec Timur Bekmansurov na univerzitě v Permu zastřelil šest lidí.  - YouTube/Vyšetřovací výbor Ruské federace
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání