Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragický výbuch domu v Koryčanech: To já jsem měla zemřít, řekla plačící matka mrtvého hasiče

Aktualizováno -
18. září 2021
14:33
Autor: S. Červená, J. Doležal, shp - 
18. září 2021
05:00

Přerušili práci, naskákali do auta a spěchali k ohlášenému úniku plynu v domě. Za pár okamžiků byli dobrovolní hasiči Jaroslav F. (†35) a Marek V. (†46) mrtví! Zahynuli poté, co domek v Koryčanech na Kroměřížsku rozmetal výbuch. Tragédii na vlastní oči přihlížela i maminka mladšího z nich.

Při rekonstrukci rodinného domku došlo k poškození potrubí a začal unikat plyn. „Majitel objektu začal okamžitě jednat, zavolal plynaře a po chvíli přijeli také dobrovolní hasiči,“ uvedla policiska Simona Kyšnerová. Krátce poté, co hasiči dorazili, plyn explodoval. Ze šesti hasičů byli dva vážně zraněni. Marka zcela zavalily trosky, Jaroslava se záchranáři snažili desítky minut oživovat. Bohužel marně.

Museli ji podpírat

Bezprostředně po výbuchu se na místo seběhli lidé. Zpráva o tragédii se v okolí rychle rozkřikla a na místo zanedlouho dorazili i nejbližší zemřelých hasičů. Mezi nimi byla i maminka Jaroslava F., která zoufale přihlížela marným snahám o záchranu svého milovaného syna. Příbuzní ji museli podpírat, pak ji uklidňovali i policisté. „To já jsem měla jít. Ne on. Já už jsem stará,“ vzlykala zdrcená žena. Po hasiči zůstala přítelkyně a tříletá dcerka.

Těhotná u rodičů

Mladí manželé, kterým domek patří, se do něj nastěhovali teprve před rokem, domek se postupně snažili dát do pořádku. Majitel domu (29) po explozi skončil v nemocnici a jeho ženu (27), která má údajně za dva měsíce porodit, lékaři po ošetření propustili. Nyní je u rodičů. „Ve spolupráci s Charitou Kroměříž jsme jim schopni zajistit bydlení, pokud se na nás obrátí. Zatím se tak nestalo,“ řekla včera starostka Koryčan Hana Jamborová.

Těžká zranění utrpěli i další dva hasiči. Jak uvedl generál Vladimír Vlček v sobotu pro ČT24, jeden z nich byl již propuštěn z nemocnice. Druhý v ní zůstává ve vážném stavu. Policisté řeší případ jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které hrozí až dva roky vězení. Na místě neštěstí byl včera kromě vyšetřovatelů i statik. Ten potvrdil, že domy v okolí k zemi jít nemusí.

Video  Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče  - HLAVNÍ ZPRÁVY na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

 

baronessa ( 18. září 2021 17:31 )

Kdo spáchal ten hrozný titulek? MATKA HASIČE SVÉHO SYNA....to snad ani nemůže být Čech. Jinak soustrast všem, kterých se tragédie týká.

radelin ( 18. září 2021 12:43 )

Takže majitel volal plynaře, místo toho aby okamžitě uzavřel HUP (hlavní uzávěr plynu). Který se vždy nachází mimo objekt a musí být volně přístupný.
BAP (bezpečnostní armatura plynu)asi také nefungovala (jestli ji tam vůbec měl) ta se má uzavřít při masivním úniku plynu.

alala ( 18. září 2021 12:34 )

Pred lety nám chytlo uhlí ve sklepě, jak jsem to zjistila, hned jsem volala hasiče. Jako první přijeli ti dobrovolní, byli milí, ale nemohli nic dělat, protože neměli odsávačku kouře, muselo se stejně čekat, až přijedou profesionálové.

zirioges ( 18. září 2021 08:27 )

Pan domácí za plyn neušetří... smrt hasičů jde na jeho triko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání