Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exploze plynu v Koryčanech zabila dva hasiče: Těhotná žena přežila jen náhodou!

Aktualizováno -
16. září 2021
14:46
Autor: VaB, ČTK - 
16. září 2021
14:00

Dva mrtvé hasiče si vyžádal středeční výbuch plynu v rodinném domě v Koryčanech ve Zlínském kraji. Neštěstí však naštěstí přežili jeho majitelé. Dům patřil mladému páru, který čeká dítě. Těhotná žena (27) skončila v nemocnici, nastávající tatínek (29) je vážně zraněný. 

Zásah dobrovolné jednotky hasičů z Koryčan skončil ve středu odpoledne ohromnou tragédií. Bilance exploze je mimořádně smutná, dva hasiči jsou po smrti. „Tragický den pro hasiče. Při zásahu v Koryčanech na Kroměřížsku po výbuchu plynu přišli o život dva dobrovolní hasiči, kteří se svou jednotkou SDH Koryčany vyrazili na pomoc. Čest jejich památce! Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ píší zarmoucení hasiči na facebooku.

"Majitelé prováděli rekonstrukci domu. V rámci této rekonstrukce domu došlo k poškození plynového potrubí. Jakmile majitel zjistil, že dochází k úniku plynu, snažil se dům zabezpečit. Zavolal plynaře a následně přijeli i dobrovolní hasiči," uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Krátce po příjezdu skupiny hasičů na místo plyn vybuchl.

Ve zničeném domě podle zjištění Blesku bydlel mladý pár. Muž (29) s partnerkou (27), která má mít dva měsíce před porodem. Kam složí hlavy, zatím není jisté, zástupci obce s médii nekomunikují. Žena dočasně bydlí u rodičů.

Web TN.cz uvedl, že muž byl vlivem tlakové vlny vážně zraněný a skončil v nemocnici. Když plyn bouchl, stál venku před domem. V nemocnici skončila i budoucí maminka, naštěstí jen preventivně. V době exploze byla na zahradě a výbuch jí tak z větší části minul. Měla obrovské štěstí!

Děsivé svědectví

Jeden z místních obyvatel byl i svědkem dramatické snahy o záchranu. „Rukama hrabali tu suť, všichni, co tam byli,“ řekl muž serveru iDnes.cz s tím, že zásah hasičů sledoval od začátku. „Jel jsem zrovna autem kolem domu. Přijeli naši dobrovolní hasiči, vyskákali, chtěli zasahovat. Za okamžik se ozvala veliká detonace,“ popsal ve středu Blesku majitel tamní restaurace Milan Kubíček (76).

„Měl jsem obrovské štěstí, že jsem ujel těch pár metrů, už jsem tu nemusel být,“ dodal rozrušený Kubíček. Paní Věra Kellnerová si do Koryčan vyrazila odpočinout. „Nejdříve jsem slyšela sirénu, potom houkání hasičského vozu a za chvíli se ozvala ohlušující rána. Na místě jsem pak viděla ruinu rodinného domu a záchranku, jejíž posádka oživovala nehybného muže,“ popsala situaci na místě.

Ze čtyř zraněných jsou v nemocnici stále tři lidé, dva hasiči (50 a 22) jsou sice ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Jeden z nich má lehčí poranění.  Policie v současné chvíli celou událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, v průběhu vyšetřování se ale celá právní kvalifikace může změnit. Pachateli hrozí až osmileté vězení. Poškozeny jsou i dva okolní domy.  

Video  Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče  - HLAVNÍ ZPRÁVY na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

1946 ( 20. září 2021 12:11 )

Proč to vlastně bouchlo, vždyť majitel domu včas volal, že uchází plyn, zřejmě i otevřel všechna okna.Oheň určitě nikde nehořel.

ksicht ( 16. září 2021 22:44 )

Majitel domu si to odskáče, pěkně si to odsedí. Chudák dítě, bude žít osm let bez otce a maminku bude pulírovat soused.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání