Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tragický výbuch domu v Koryčanech: Zemřeli dva dobrovolní hasiči!

Aktualizováno -
16. září 2021
08:03
Autor: VaB, ČTK, jg, sč - 
15. září 2021
13:33

Ohromná tragédie! Výbuch plynu si ve sředu v Koryčanech na Kroměřížsku vyžádal životy dvou dobrovolných hasičů. Další dva utrpěli zranění. Na místě neštěstí zasahovaly dva vrtulníky. Pomoci se snažilo také 70 požárníků. Policie zjišťuje, co tragédii způsobilo. 

Dva mrtvé dobrovolné hasiče si vyžádal středeční výbuch plynu v rodinném domě v obci Koryčany na Kroměřížsku v Masarykově ulici. Jednotka do domu původně vyjížděla k narušenému plynovému potrubí. Když se ale dostali do domu, došlo k detonaci.

„V šesti mužích se vypravili na místo a došlo bohužel k výbuchu. Mohu potvrdit dvě osoby, které byly nalezeny bez známek života z řad dobrovolných hasičů. Další dva byli zraněni, dva vyvázli bez zranění a stále pomáhají v tom zásahu. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ řekl ČT hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Informaci následně potvrdili hasiči na Twitteru. „Tragický den pro hasiče. Při zásahu v Koryčanech na Kroměřížsku dnes po výbuchu plynu přišli o život dva dobrovolní hasiči, kteří se svou jednotkou SDH Koryčany vyrazili na pomoc. Čest jejich památce! Upřímnou soustrast rodině a blízkým," dodali s tím, že dva těžce zranění hasiči leží v nemocnici. 

„Záchranáři ze Zlínského a Jihomoravského kraje poskytli péči 4 zraněným osobám. Jeden utrpěl vážné zranění a byl transportován letecky do nemocnice v Ostravě, dva do nejbližších nemocnic a jeden byl ošetřen na místě,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Jakub Omelka.

„Ten první zásah dostali dobrovolní. Byl mezi nimi Jaroslav F. a Marek V. U hasičů jsou dlouho. Je to hrozné, proč se to asi stalo,“ konstatoval muž (56). Další dva hasiči utrpěli zranění. V obci zasahuje více než 70 hasičů, záchranná služba na místo povolala dva vrtulníky.  Po jednom hasiči pátral speciální USAR tým mezi troskami domu.  

Hlavní tah mezi Kroměříží a Kyjovem byl zastaven, policie odkláněla dopravu. Zbytky domu bylo nutné zabezpečit, pomohla i těžká technika záchranného útvaru, mimo jiné i sací bagr. „V tom domě bydleli mladí manželé. Neznali jsme je ale, přistěhovali se asi před rokem a dům opravovali. Vyměnili okna, vyklidili nepořádek. Paní čekala miminko,“ řekla jedna z místních žen. 

„V Koryčanech na Kroměřížsku zasahujeme společně s Policií ČR a ZZS u výbuchu plynu v rodinném domě. Na místě je několik zraněných osob, včetně hasičů. Na místo byl vyslán USAR tým z HZS Moravskoslezského kraje,“ uvedli ve středz na twitteru hasiči. 

Výbuchem se zabývá i kriminální policie. „Zásah na místě pokračuje. Policisté řídí a odklání dopravu, pomoc poskytují policejní krizoví interventi. Spolupracovat při vyšetřování okolností a příčiny výbuchu budou i kroměřížští kriminalisté," dodali policisté. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyjádřil na twitteru rodině upřímnou soustrast: „Při výbuchu plynu v Koryčanech na Kroměřížsku dnes zemřeli dva zasahující dobrovolní hasiči. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem jejich blízkým. Další dva hasiči a dva obyvatelé domu byli zraněni. Přeji jim brzké uzdravení.“

Zásah na místě neštěstí probíhá po noční přestavce i ve čtvrtek ráno. „Ráno se na místo vrátili kriminalisté a pokračují v ohledávání místa činu a ve vyšetřování," uvedla mluvčí policie Simona Kyšnerová. Zjišťovat budou zejména přesné příčiny a okolnosti výbuchu. 

Měl jsem obrovské štěstí!

O velkém štěstí může mluvit majitel restaurace z Koryčan Milan Kubíček (67). „Jel jsem zrovna autem kolem domu. Přijeli naší dobrovolní hasiči, vyskákali, chtěli zasahovat. Za okamžik se ozvala veliká detonace. Měl jsem obrovské štěstí, že jsem ujel těch pár metrů, už jsem tu nemusel být,“ říká rozrušený Kubíček.

Svědkyně Věra Kellnerová si do Koryčan přijela odpočinout na chatu, místo toho zažila obrovský šok. Nějakých 200 m od ní explodoval rodinný dům. „Nejdříve jsem slyšela sirénu, potom houkání hasičského vozu a za chvíli se ozvala ohlušující rána. Na místě jsem pak viděla ruinu rodinného domu a záchranku, jejíž posádka oživovala nehybného muže,“ popsala situaci na místě Věra Kellnerová ( 70 )

Podívejte se na video od Hlavních zpráv na CNN Prima NEWS, které zachycuje osudný výbuch!

Video  Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče  - HLAVNÍ ZPRÁVY na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Jiří Bier ( 18. září 2021 23:48 )

naidka ( 16. září 2021 07:52 )

Hezky jste to napsala. Saša je jen místní troll odněkud od Opavy, není třeba ho brát vážně.

Aryna ( 16. září 2021 02:38 )

To mě mrzí, že máte takovou negativní zkušenost. Ale dobrovolní hasiči z Koryčan jsou opravdu dobří, měli mnoho výjezdů, jak k požárům, tak i k vážným dopravním nehodám, jakože těch tu máme mnoho (Buchlovské kopce), nebo zprůjezdnili cesty po bouřce, protože ty jsou u nás opravdu kvalitní Nemají sice takové vybavení a průpravu jako profesionálové, ale i tak byste byla velice ráda, kdyby Vás vytáhli z hořícího domu a i to udělali. Je smutné, co se stalo, a stejně smutné je i to, ze se najdou i takoví lidé, kteří znevažují jejich dobrovolnou činnost.

sorgedoktor ( 15. září 2021 17:40 )

Snad tezko mohli predpokladat, ze to zrovna bouchne.Ovsem zasah mel byt asi ponechan profesionalnim pozarnikum, snad by nejprove uzavreli privod plynu...Nejsem odbornik,ale tenhle postup se mi zda logicky..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání