Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krušný víkend hasičů: Hospodyňka v Radčicích nechala bez dozoru rozpálený olej a požár v Rychnově nad Kněžnou způsobila lampička!

Autor: rc - 
16. května 2021
10:59

Napilno měli v pátek a sobotu hasiči z Pardubického a Královehradeckého kraje. Do Radčic na Chrudimsku spěchaly hned čtyři týmy hasičů z Pardubicka, aby uhasily požár vzniklý v rodinném domě, jehož příčinou byl rozpálený olej ponechaný bez dozoru! Požár domu hasili i jejich kolegové z Královehradecka, kteří vyjížděli do Rychnova nad Kněžnou, kde plameny zachvátily postel, do níž spadla lampička.

Až dvě jednotky hasičů byly vyslány do Rychnova nad Kněžnou. Kolem půl čtvrté ráno v sobotu na tísňovou linku zavolal oznamovatel, že z rodinného domu v ulici A. Sedláčka vychází kouř! „Hasiči provedli rychlý průzkum, plamenné hoření nebylo sice viditelné, ale prostory byly zakouřené,“ uvedli hasiči Královehradeckého kraje na facebooku.

V domě se nacházeli čtyři lidé, které hasiči evakuovali a posléze je předali do péče zdravotníků. Nikdo z nich nebyl zraněn. Příčinou požáru měla být lampička na nočním stolku! „Na místě ohořela část postele s matrací a lůžkovinami. Příčinou byla zřejmě neopatrnost jednoho z obyvatel, následkem které spadla do postele lampička.  Od té pak začalo hořet,“ uvedli hasiči.

Nepozornost byla příčinou i požáru v Radčicích na Chrudimsku. Požár v rodinném domě byl nahlášen krátce před třetí hodinou odpolední  v pátek a rozjely se k němu hned čtyři jednotky hasičů. „Jednalo se o požár v kuchyni a důvodem vzniku požáru bylo ponechání rozpáleného oleje bez dozoru na varné desce,“ napsaly hasiči na facebook s tím, že plameny šlehaly až k digestoři, horní části kuchyňské linky a dřevěnému stropu. Naštěstí se při požáru nikomu nic nestalo, obyvatelé domu stihli utéci ven.

Zároveň však hasiči na sociální síti upozornili, aby lidé nenechávali připravované jídlo bez dozoru, jestliže jsou spotřebiče zapnuty. Může to mít katastrofální následky. „Horký olej na pánvi nikdy nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem. Nejednejte unáhleně a impulzivně. Nejprve vypněte přívod energie. Pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přítroj, můžete použít improvizované prostředky, například nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), vlhkou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech,“ píší hasiči, jak by se lidé měli chovat v případu požáru.

VIDEO: Víte, jak se chovat při požáru ve svém bytě či domě?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání