Druhá vlna přívalových dešťů se prohnala ve čtvrtek odpoledne hlavně Opavskem a částí Ostravy.

„Podruhé během dvou dnů přišla na Hlučínsko pohroma v podobě vody a bahna, především na obec Šilheřovice a okolní obce. Občané ve spolupráci s profesionálními a dobrovolnými hasiči se tak museli opět zapojit do druhého úklidu svých domků, zahrad, příjezdových cest, hlavních a vedlejších silnic a ucpané kanalizace. Úklid byl ve čtvrtek odpoledne, před druhou vlnou, přitom už téměř hotov," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Video
Video se připravuje ...

Liják u Lhoty u Opavy a na hlavním tahu z Opavy na Háj ve Slezsku. Silnice nebyly skoro vidět. Anet Sarbu

Záchrana rybáře i „bavoráku“

Nejhůře postižené je Hlučínsko. „Tam jsme zasahovali zhruba 130krát. Jde hlavně o čerpání vody a odstraňování nánosů bahna,“ doplnil Kůdela. Po bouřce nad Jablunkovem vypadl proud pro zhruba 15 tisíc lidí.

V Bohuslavicích na Opavsku hasiči zachraňovali rybáře. „U Lihovarského rybníka ho uvěznila přívalová voda. V Ostravě v Mariánskohorské ulici jsme vyprošťovali BMW, které uvázlo pod železničním mostem v tzv. myší díře,“ uvedl Kůdela.

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. Markéta Machallová

Šilheřovice nemají ochranu

Starosta Šilheřovic Radek Kaňa doufá, že tyto dvě povodně urychlí stavbu protipovodňových opatření, o která obec usiluje už čtyři roky. Právě stavba suchých polderů a vyšších hrází by měla obec ochránit před nánosy bahna, které se valí z polí. Jednání se ale zadrhla na majitelích pozemků, kde by měly protipovodňové zábrany stát. Je jich asi 130.

„Problém není v ochotě vlastníků jednat o směně pozemků. Problém je v tom, že jim nemáme co nabídnout. Je to o přístupu státu k pozemkovým úpravám. V katastru obce nám chybí asi deset hektarů státní půdy. Hledáme proto v okolních katastrech,“ vysvětlil Kaňa.

Případů poroste

Od pátečního rána se čerpá voda a odstraňují následky přívalových dešťů minimálně na deseti místech Moravskoslezského kraje, počet zásahů podle hasičů určitě poroste během dopoledne.

„V současnosti jsou zvýšené průtoky na celém území Povodí Odry. Na dvou místech máme první stupně povodňové aktivity. Vodní díla zafungovala a byla schopna pojímat povodňové průtoky. Ve chvíli, kdy se situace uklidní a ta srážková činnost ustane, budeme zase z přehrad vodu odpouštět,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

První stupeň povodňové aktivity platil ráno na řece Ropičanka na Frýdecko-Místecku a na řece Opavě v Děhylově. Pršet bude v oblasti nadále, ale podle meteorologů již ne tak silně.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči odstraňovali bahno v obcích na severu Moravy, které postihly prudké lijáky HZS MSK

Fotogalerie
41 fotografií