Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exploze plynu v Koryčanech zabila dva hasiče: Smrt bez varování, jediného slova sbohem, smutní kolegové

Autor: VaB - 
16. září 2021
11:44

Zásah, který zpočátku nevypadal nijak dramaticky, skončil bohužel tragicky. Když šest hasičů vešlo do domu v Koryčanech, kde unikal plyn, došlo k explozi. Středeční neštěstí si vyžádalo životy dvou dobrovolných hasičů a dva zraněné. Všichni požárníci teď prožívají ohromný smutek, navždy odešli jejich kamarádi. 

Ve středu po poledni došlo v ulici Masarykova v Koryčanech v jednom z rodinných domů k narušení plynového potrubí. Jako první na místo vyjela a dorazila místní dobrovolná jednotka hasičů. Celkem šest hasičů vstoupilo do domu.

Záhy na to z domu nejprve vyšlehly plameny, pak následoval výbuch a trosky domu odlétly do okolí. Jeden z hasičů zůstal pod troskami, ostatní byli zranění. Bilance tragické události na Kroměřížsku je mimořádně smutná, na místě zemřeli dva hasiči, další dva s vážným zraněním skončili v nemocnici. Policie celou událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, v průběhu vyšetřování se ale celá právní kvalifikace může změnit. 

„My i rodina pozůstalých prožíváme velmi těžké chvíle. Navždy odešli naši kamarádi, bratři, synové, strýčkové, otec od rodiny. Stalo se tomu tak bez varování a jediného slova sbohem. Vážíme si vaší podpory a děkujeme za projevenou soustrast,“ píšou smutně hasiči z Koryčan.

Desítky kondolencí

Ze světa hasičů napříč republikou už v den výbuchu přišlo mnoho kondolencí. V téměř všech případech jde o dobrovolné jednotky. „S velkou úctou a respektem vyjadřujeme hlubokou a upřímnou soustrast kolegům a pozůstalým. Další smutný den pro hasičskou rodinu,“ vzkazují z Golčova Jeníkova hasiči.

„Vážení kolegové, dnes zemřeli dva členové dobrovolné jednotky při události, ke které byli povoláni. Jeli pomoci druhým a bohužel domů se již nevrátí. Čest jejich památce, hlubokou soustrast rodině a kolegům,“ přidávají se zástupci Asociace velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Čest Vaší památce bratři,“ zní další kondolence ze vzdáleného Mníšku pod Brdy.

„Sedíte doma u své rodiny! Rozezvoní se telefon a odjíždíte zcela nezištně pomáhat druhým. Bohužel i tato pomoc druhým může stát lidský život! Dnes při zásahu v Koryčanech zemřeli 2 dobrovolní hasiči. Při příjezdu na místo zásahu došlo k výbuchu unikajícího plynu. Držíme pěsti, nechť svatý Florián alespoň u těch zraněných pomůže,“ vyjadřují soustrast hasiči ze Štětí.

Dobrovolní hasiči svou službu kombinují s prací a soukromým životem, často zasahují bez nároku na jakoukoliv odměnu. „Během zásahu v Koryčanech přišli o život dva dobrovolní hasiči, kteří se vydali pomáhat druhým. Upřímnou soustrast rodině a všem jejich blízkým,“ připojují se z Brandýsa nad Labem. „Upřímnou soustrast všem pozůstalým našich dobrovolných kolegů SDH Koryčany,“ zní další vzkaz od hasičů letiště Václava Havla.  

19 mrtvých za 30 let

Od roku 1990 zemřelo při zásazích celkem 19 dobrovolných hasičů. Dvě oběti si zásah vyžádal v roce 1997, 1999 a 2003. K těmto smutným datům se přidává i středeční zásah v Koryčanech.  

Video  Výbuch plynu v Koryčanech zabil dva hasiče.  - HLAVNÍ ZPRÁVY na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 16. září 2021 15:34 )

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:39 )

Mě by jen zajímalo jak nebo kdo to odpálil (jiskra). Jistič, vypínač atd. .... . A co ta manželka majitele? Zda je v pořádku nebo poraněná v nemocnici.?

zdenios ( 16. září 2021 12:59 )

Někdo to tam prokopnul a místo evakuace exkurze! Nechápu!

Marek Vaněk ( 16. září 2021 12:05 )

Brácho drž se. Všichni doma na Tebe myslíme. 30 let pomáháš jiným tak doufám,že se Ti to vrátí. Jsi bojovník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání