Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Matka na troskách na širém moři pila svou moč, aby kojením zachránila syna s dcerou: Zemřela, děti ji objímaly

Autor: jel - 
20. září 2021
05:13

Čtyřčlenná venezuelská rodinka se na začátku září vydala na výlet lodí na karibský ostrov La Tortuga. Bohužel došlo k hrozné události a jejich plavidlo ztroskotalo. Statečná matka Mariely Chaconová (†40) zachránila život svým malým dětem. Jose David a Maria Beatriz (6 a 2) přežili jenom díky tomu, že je jejich matka kojila a sama pila vlastní moč, aby měla alespoň trochu energie. Mariely zemřela na vyčerpání pár hodin před tím, než přišla záchrana.

Na palubě lodi Thor de Higuerote vyrazilo v pátek 3. září na výlet na ostrov La Tortuga devět lidí. Jenže plavidlo zničila vlna. Mariely, její děti a jejich chůva odpluly na troskách více než 100 kilometrů na otevřené moře. 

Záchranná akce začala o dva dny později, když nedorazili do přístavu. „Úřady byly obeznámeny 5. září, že loď nedorazila do plánovaného cíle, ani se nevrátila na místo, z něhož vyplula. Rozjela se proto pátrací akce,“ uvedl venezuelský národní úřad pro námořní dopravu INEA.

Dodal, že následující den dostali zprávu o malé bílé loďce nedaleko jiného ostrova, a tak vyrazili tímto směrem. 7. září nalezlo trosečníky plavidlo pobřežní stráže. Mariely však několik hodin před záchranou zemřela na selhání organismu a vyčerpání. Její děti byly nalezeny, jak objímají mrtvé tělo matky. Byly dehydrované a měly popáleniny.

Přestože děti trpí posttraumatickým stresovým syndromem a mají fyzická zranění, podle lékařů obě děti přežijí. „Matka, která zemřela, udržovala své děti naživu tím, že je kojila a pila vlastní moč,“ sdělil úředník INEA. Chůva se zachránila tím, že se před sluncem ukryla v lednici.

Dalších pět lidí se bohužel i nadále pohřešuje, mezi nimi i otec dětí Remis David Camblor. Naděje, že budou tito lidé nalezeni živí, se snižuje každým dnem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání