Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Maniak s nožem pobodal osm lidí! Policie hovoří o terorismu

Autor: ČTK - 
3. března 2021
20:13

Při útoku nožem ve městě Vetlanda na jihu Švédska bylo ve středu zraněno osm lidí, z toho dva vážně. Policie čin vyšetřuje jako terorismus. Pravděpodobného pachatele, kterým je přibližně dvacetiletý muž, strážci zákona postřelili a zatkli. S odvoláním na policii o tom informovaly zahraniční tiskové agentury.

Podle agentury DPA byl údajný útočník zasažen do nohy a nyní je v péči lékařů. Několik oblastí ve středu města vzdáleného asi 270 kilometrů na jihozápad od Stockholmu bylo uzavřeno. Policisté nejprve případ vyšetřovali jako pokus o vraždu, později ho ale přehodnotili na možný terorismus. Policie rovněž uvedla, že má situaci pod kontrolou.

Policisté přijeli na místo činu v centru města s přibližně 13 000 obyvateli kolem 15:00 poté, co lidé hlásili několik zraněných bodnou zbraní, uvedla veřejnoprávní televize SVT. Ministr vnitra Mikael Damberg hovořil o několika těžce zraněných osobách.

Švédský premiér Stefan Löfven odsoudil útok jako „hrůzný čin" a dodal, že na případu pracuje také tajná policie Säpo. „Průběžně vyhodnocují, zda je důvod k posílení bezpečnostních opatření, a jsou připraveni tak v případě potřeby učinit," uvedl v prohlášení citovaném švédskou tiskovou agenturou TT.

Švédsko v posledních letech zažilo dva teroristické útoky. Při prvním z prosince 2010 otřásly centrem švédské metropole dva výbuchy, které byly dílem sebevražedného atentátníka. Zahynul ale jen útočník, další dva lidé byli zraněni.

Druhý útok se odehrál v dubnu 2017. Radikální islamista při něm najel vozem do davu lidí na rušné obchodní třídě v centru Stockholmu a zabil pět lidí. Policie jej zatkla poté, co naboural do obchodního domu a nebyl schopen pokračovat v jízdě. V roce 2018 byl uzbecký občan Rakhmat Akilov odsouzen za tento teroristický útok na doživotí.

VIDEO: Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání