Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

FBI před krvavým útokem trumpovských rváčů na Kapitol varovala. E-mail zapadl

Autor: mav, Washington Post - 
25. února 2021
15:38

Kolem 19. hodiny, pátého ledna, ani ne 24 hodin před útokem rozhněvané lůzy na Kapitol Spojených států amerických, přišlo do e-mailové schránky policie Washingtonu DC varování od FBI, že extrémisté volají po útoku na kongres. Týž e-mail dostal i příslušník parlamentní policie – ale vedení obou sborů o nich nevědělo, uvádí Washington Post. Bezpečnostní složky by bývaly mohly lépe reagovat na překvapivé násilnosti, jež stály život pět lidí.

6. ledna kongresmani formálně stvrzovali hlasy volitelů, což byl závěrečný krok prezidentských voleb (občané volili 3. listopadu či dříve). Zastánci prezidenta Donalda Trumpa, kteří nevěřili v jeho porážku, na ten den k sídlu kongresu svolali manifestaci. Policejní sbory se však připravovaly na demonstraci s nějakými těmi výtržnostmi, ne na zteč, kterou pak trumpovští radikálové vtrhli do parlamentu.

Tajné služby jisté informace měly, leč dál je poslaly dost liknavě. „Určitě bych řekl, že pro něco tak násilného jako povstání u Kapitolu je adekvátní telefonát, ne prostý e-mail,“ řekl v úterý před kongresmany velitel Metropolitní policie Robert Contee. „Zpráva přišla do jisté e-mailové schránky, kterou nemonitorujeme 24 hodin denně. Ujišťuji vás, že můj telefon je zapnutý nepřetržitě a jsem kdykoliv dostupný,“ dodal.

„Pakliže nacházeli náznaky, že se chystal koordinovaný útok, koordinovaný napříč několika státy už nějakou dobu dopředu, právě takové informace by nám ohromně pomohly,“ uvedl tamtéž generál Steven Sund, který pár dní po násilnostech rezignoval na post náčelníka Police Kapitolu USA.

„Byly by nám mohly dát dostatečné, včasné varování, abychom se připravili na útok, jakého jsme pak byli svědky. Náležitě jsme se chystali na masové demonstrace s možným násilím. Místo toho přišel koordinovaný, až vojenský útok na mé příslušníky a násilný pokus obsadit budovu Kapitolu,“ cituje ho Washington Post.

Police Kapitolu USA má na starosti ochranu budov federálního Kongresu, tedy jeho sídlo Kapitol a celý komplex sousedních budov. Má přes dva tisíce příslušníků včetně vlastní zpravodajské jednotky. I ta varovala před násilím, už tři dny předem, jak jako první informoval Washington Post. Dvanáctistránková zpráva varovala před rozhněvanými Trumpovci, kteří pojali příležitost formálního sčítání jako poslední bitvu.

„Zastánci současného prezidenta vidí 6. leden jako poslední možnost, jak zvrátit výsledek prezidentských voleb. Tento pocit beznaděje a zklamání se může stát dalším podnětem pro násilnosti. Oproti dřívějším povolebním protestům tentokrát Trumpovi zastánci nemusí mířit na demonstranty z druhého tábora, cílem může být samotný Kapitol,“ upozorňovali experti.

A bylo jasné, že nepůjde jen o demonstrace s transparenty a megafony. Očekávalo se, že mnozí přijdou těžce ozbrojeni (s odvoláním na druhý dodatek Ústavy USA o svobodě nosit zbraň), v diskuzích ultrakonzervativců létaly výzvy, ať se účastníci vybaví střelnými zbraněmi, neprůstřelnými vestami či plynovými maskami. A k nepokojům vybízel i sám poražený prezident Trump. To vše bylo veřejně známo.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Krvavý boj s radikály

Z nějakého důvodu tato zpráva parlamentní policie zapadla. „Zpravodajské informace neříkaly, že dojde ke koordinovanému útoku na Kapitol, o něčem takovém nebyla řeč ani na společné meziagenturní poradě, které jsem se pár dní před útokem zúčastnil,“ podal svědectví Paul Irving, tehdejší šéf ostrahy Sněmovny reprezentantů (tzv. Sergeant at Arms, což je jiná složka než parlamentní police). Policie Kapitolu USA podle něj považovala za nepravděpodobné, že by mohlo dojít k nepokojům.

„Chystejte se k boji. Kongres potřebuje slyšet, jak se tříští sklo, vykopávají dveře, vidět rozlitou krev jejich otrockých vojáků z BLM a Pantify!“ I takové výzvy řešil report od analytiků FBI o dva dny později, v předvečer násilností. BLM je zkratka pro Black Lives Matter, pokojné hnutí proti šikaně černochů, Pantifa pak záměrným komolením jména Antifa, krajně levicového antifašistického hnutí, jehož přívrženci se někdy násilně střetávají s extrémisty pravicovými.

„Buďte násilní!“ pokračovala výzva na internetu. „Přestaňte tomu říkat pochod, shromáždění či protest. Jděte tam připraveni na válku. Získáme svého prezidenta, nebo zemřeme. NIC jiného k tomuto cíli nepovede.“

Do Washingtonu 6. ledna dorazily desítky lidí, které tajné služby sledují pro podezření z terorismu, včetně množství těch, kteří by mohli náležet k rasistickým kruhům.

A FBI odhalila i jisté snahy o organizaci násilností. Radikálové si například posílali mapu tunelů spojujících budovy kongresu a také se domlouvali srazy, než vůbec do hlavního města vyrazí.

„Evidentně tu byl problém, že existovaly zpravodajské informace, ale nedostaly se ke správným lidem, nedošlo k činům,“ řekla novinářům senátorka Amy Klobucharová, předsedkyně administrativního výboru horní komory.

FBI čili federální police uvedla, že zprávu od analytiků do 40 minut obdržela protiteroristická jednotka washingtonské pobočky; také byla k dispozici na online portálu přístupném všem bezpečnostním složkám v USA a e-mailem ji federálové poslali příslušným sborům včetně Metropolitní policie a Policie Kapitolu USA.

Domácí teroristé

Zpráva se však zakládala jen na surových informacích, jež nevedly ke konkrétním podezřelým. „Šlo o diskuzi na internetu, kterou nešlo připsat specifickému jedinci,“ upřesnila FBI. „Nebyly tam žádné specifické detaily.“

Podobných na nejrůznějších kanálech nekoluje málo, i pro experty tajných služeb je těžké rozlišit, co jsou plané tlachy a co potenciálně reálné hrozby.

„Federální vláda musí začít brát tyto online hrozby vážně, aby se neproměnily v násilí ve skutečném světě,“ naléhá teď demokratický senátor Gary Peters, předseda výboru pro vnitřní bezpečnost. „Není pochyb, že federální protiteroristické kapacity se dostatečně nezaměřují na rostoucí hrozby domácího terorismu.“

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 25. února 2021 19:16 )

Krome toho...Nemohu pochopit, koho tas FBI vatovala a jakym zpusoberm
Nakonec 5 mrtzvycvh...To jer sila

sorgedoktor ( 25. února 2021 19:09 )

Podsle mne clanek je zajimavy....Ale pro politicke laiky/ treba pro mnr/ je to dost implicitni...

Zobrazit celou diskusi