Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

ONLINE: Strůjci apokalypsy v Prešově? Policie poslala do vazby tři dělníky

Aktualizováno -
9. prosince 2019
17:32
Autor: dce, VaB, yks - 
6. prosince 2019
12:50

Slovenským Sídlištěm III. v Prešově krátce po pátečním poledni otřásl výbuch plynu v jednom z místních paneláků. K explozi došlo v jednom z vyšších podlaží ve dvanáctiposchoďovém domě. Záchranáři potvrdili 8 obětí na životech. Jednu se ale stále nepodařilo najít. Ve vazbě skončili tři dělnícim, kteří pracovali na výkopových pracích.

  • Ve slovenském Prešově došlo k explozi 12patrového věžáku!
  • Katastrofa se odehrála ne Slovenském Sídlišti III. krátce po pátečním poledni.
  • Za příčinu byl označen výbuch plynu v jednom z vyšších podlaží 12poschoďového domu.
  • Záchranáři uvedli, že zemřelo 8 lidí. Jednoho z nich ale ještě nenašli. Evakuovány byly desítky osob.
  • V souvislosti s tragédií policie obvinila 3 osoby. Ty skončily ve vazbě.
  • Budova bude muset být podle statiků nejspíš stržena, nebo alespoň čtyři její horní patra.

Výbuch paneláku v Prešově
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:40
9. 12. 2019

Dělníci, na které byla uvalena vazba kvůli výbuchu, podali stížnost na rozhodnutí ohledně jejich umístění za mříže. „Podali jsme stížnost, bude rozhodovat krajský soud. Je to velmi složitý případ, bude to ještě velmi, velmi těžké,“ řekl podle webu Pluska.sk jejich advokát Ivan Vanko.

18:36
9. 12. 2019

Zdrcená vnučka promluvila o tom, jak při prešovské tragédii zemřel její dědeček. Babička stále bojuje o život. Více se dočtete zde.

Tamara oplakala dědečka. Její babička skončila po výbuchu v nemocnici. Rodina přišla o vše
17:29
9. 12. 2019
!

Prešovský okresní soud poslal do vazby tři dělníky, kteří pracovali v Mučavské ulici. Živnostníci Ján (31) a bratři Marek a Ondrej (28) pracovali pro firmu, kterou najala Východoslovenská distribuční. Při výkopových pracích pravděpodobně porušili plynové potrubí, uvedla TV Markíza.

Nepodmíněný trest v trvání až 10 let hrozí trojici mužům obviněným z obecného ohrožení kvůli explozi v Prešově. Nepodmíněný trest v trvání až 10 let hrozí trojici mužům obviněným z obecného ohrožení kvůli explozi v Prešově. Jeden ze tří dělníků, kteří skončili ve vazbě kvůli výbuchu plynu v prešovském paneláku.
17:06
9. 12. 2019

Obyvatelé zničeného paneláku, kteří přišli o své doklady při výbuchu a požáru, dostanou nové urychleně a zcela zdarma. Zažádat o ně mohou v klientském centru na náměstí Míru číslo 3.

Snímky vnitřku poškozeného prešovského paneláku.
16:23
9. 12. 2019

S dalších snímků z vnitřku paneláku v Prešově, které pořídili hasiči, se svírá člověku hrdlo. Všechny fotografie naleznete v galerii.

Snímky vnitřku poškozeného prešovského paneláku. Snímky vnitřku poškozeného prešovského paneláku.
15:20
9. 12. 2019

V pondělí začalo také uklízení širšího okolí kolem prešovského paneláku. Jeho trosky, sutiny a další nepořádek se nachází až desítky metrů daleko od budovy.

Zničený prešovský panelák v sobotu ráno.
13:53
9. 12. 2019

Tito muži byli obviněni kvůli výbuchu v Prešově: Způsobili únik plynu?!

Až 10 let vězení hrozí trojici mužů obviněných ze všeobecného ohrožení. V pondělí krátce před polednem začal soud projednávat jejich vazbu.

Nepodmíněný trest v trvání až 10 let hrozí trojici mužům obviněným z obecného ohrožení kvůli explozi v Prešově. Nepodmíněný trest v trvání až 10 let hrozí trojici mužům obviněným z obecného ohrožení kvůli explozi v Prešově. Nepodmíněný trest v trvání až 10 let hrozí trojici mužům obviněným z obecného ohrožení kvůli explozi v Prešově.
13:21
9. 12. 2019

Soukromí dárci poslali Prešovčanům přes 20 milionů!

Město Prešov oznámilo, že na účtu zřízeném na pomoc obětem pátečního neštěstí je aktuálně 1 400 000 eur. (milion eur poskytla slovenská vláda). Dalších více než 400 tisíc eur vybrala nadace televize JOJ prostřednictvím dárcovských esemesek. Aktuální částka ve prospěch obětí tak v přepočtu již dosáhla takřka 46 milionů korun. Suma zaslaná soukromými dárci tak rychle šplhá k polovině celkové částky!

12:44
9. 12. 2019

Nahlásili únik plynu včas?

Slovenská policie podle Nového Času zjišťuje, zda firma, která na místě páteční tragédie prováděla výkopové práce, nahlásila únik plynu včas. Záznam z průmyslové kamery naznačuje, že by k výbuchu mohlo dojít i dříve (12:13), než byl vůbec nahlášen únik plynu (12:15). Není však jasné, zda průmyslová kamera uvádí na záznamu čas přesně.

 

Video  
Video se připravuje ...
11:05
9. 12. 2019

Pohledy do paneláku smrti

Slovenské záchranné složky zveřejnily šokující fotografie z epicentra prešovské tragédie. Ty zachycují stav domu po výbuchu a následném požáru. Více jich naleznete v galerii

Záchranné složky zveřejnily šokující fotografie z epicentra prešovské tragédie. Záchranné složky zveřejnily šokující fotografie z epicentra prešovské tragédie.
9:09
9. 12. 2019

„Schodiště bylo kompletně zborcené, odshora až dolů. A jediná možná cesta, jak ty lidi dostat ven, bylo použití výškové techniky. I tu plošinu musíme postavit tak, aby náš zásah byl efektivní. Když nám na ni něco spadne, stává se neopoužitelnou a zachránáři stejně tak,“ popsali zasahující hasič pro TV Markíza. Posléze však již sálavé teplo nepustilo k domu ani jejich plošiny. „Kolik lidí jsme mohli, tolik jsme zachránili, a 39 je skvělé číslo,“ dodal.

Výbuch plynu ve slovenském paneláku
7:29
9. 12. 2019

Vybralo se už deset milionů!

Dobrovolníci z facebookové skupiny Pomozme lidem z vybuchlého bytového domu v Prešově uveřejnili aktuální bilanci sbírek na pomoc obětem tragédie. Na účet města Prešova dorazilo v přepočtu více než 1 300 000 korun. Televize JOJ ohlásila, že za pomoci dárcovských esemesek vybrala již v přepočtu bezmála 8 700 000 korun. Jediný oficiální účet pro pomoc obětem zůstává nezměněn.


Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilní symbol: 6122019

7:17
9. 12. 2019

Očití svědci popsali tragickou scénu z místa neštěstí. Sledovali 40letého muže, obyvatele 12. patra, který se zoufale snažil uniknout před zuřícím živlem. „V bytě už nemohl dýchat. Vyšel na balkon. Byl odřezaný od pomoci. Snažil se dostat do nižšího poschodí. Ale neudržel se na zábradlí a spadl,“ popisuje očité svědectví místních slovenský portál Plus Jeden Deň. 

Video  
Video se připravuje ...
07:00
9. 12. 2019

Zeptali jsme se odborníků, zda podobná tragédie hrozí také u nás. Co odpověděli? To se dozvíte  zde! 

Ohnivé peklo v Prešově vyděsilo Čechy: Může se to stát i u nás?

23:48
8. 12. 2019

Nedělní online přenos končí. Děkujeme za pozornost. Zpravodajství z Prešova se budeme věnovat opět zítra. Přejeme vám co nejklidnější noc.

lekno ( 10. prosince 2019 14:28 )

Existujú a dajú sa zohnať záchranné vaky s bezpečným doskokom aj do 40 m. Lenže to by najprv musela vláda dať na to peniaze. Nepovažujú to za potrebné - vaky do požiarnického vybavenia. Potrebnejšie je napr. vianočné osvetlenie - výzdoba pre palác vrchnej madam za 570 000 eur. Prešovu stačí od nej 5000 eur. A to by ma zaujímalo, čo vlastne dostanú a či vobec niečo dostanú z darovanej sumy, zo sumy od premiéra, i z toho založeného účtu - konkrétne postihnuté rodiny. Požiarne vedenie by aspoň nemuselo alibisticky rečniť, že vaky sa nemohli použiť - mohli sa, lenže žiadne neboli k dispozícii. A zrejme ani nebudú v budúcnosti - NIE SÚ TOTIŽ POTREBNÉ - to je názor požiarníckych "odborníkov" z Prešova ..
http­s://ww­w.ic­brin­dle.co­m/Res­cue-Jump-Cushion

yxunomei ( 10. prosince 2019 13:53 )

Přesně, proč kruci viní nějaký kopáče, kteří kopali potrubí dole a vybouchlo to nahoře? To už ani selský rozum nebere. Jedinou jejich vinou mohlo být to, že u nich došlo k úniku plynu a nenahlásili to. V tom případě je ale na pováženou do jaké míry je to jejich vina, k úniku došlo a dochází. To se prostě stává, děje se to denně a lidi za to sedět nejdou - tady se do toho vložil další faktor a to totální selhání zabezpečení, co jsem četl tak požární předpisy objektu totálně zanedbány. Stavební úpravy nerespektovali úniky, odvětrání šachet kvůli přesně těmto případům. A nikdo s tím nic nedělal? To je komplexní selhání jako prase, podobně jako v Černobylu, výbuch způsobilo "pár" lidí ale smrt tolika lidí zavinilo daleko víc lidí, ne-li celý systém. A jestli s tím nic neuděláte, stále toto bude hrozit, stále vás to vrhá na úroveň zabezpečení ruska.
Každopádně upřímnou soustrast pozůstalým, je to velká tragédie ... a poprosil bych samoserský čecháčky ať radši nepíšou, než sem cpát tyhle blitky co tu píšou, je mi stydno že něco takového roste mezi námi.

lekno ( 9. prosince 2019 19:14 )

A ty že nie si rasista ? - tomik007 - pokrytec zatuchnutý ! Už si tu hodil niekde svoj kec, že si čisto proti rudým komunistúm.. Odrazu schvaľuješ primitívne kydanie na celé Slovensko od mckenzie, ktorý si asi myslí, že je anglosas, len zabudol písať po anglicky !!!

starymlok ( 9. prosince 2019 17:09 )

Idio-te,mezi lidi nepatříš ty, sprostý h.ovado

Evka4 ( 9. prosince 2019 15:36 )

Nejvyšší viník je ten, kdo dal pokyn k pracím, ke kterým měli hasiči výhrady, nepovolili je, a spor se vedl od r.2017.Netrestala bych dělníka, který prokopl plynové vedení, to se stát může. Průšvih je asi na předsedovi SVJ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání