Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

ONLINE: Strůjci apokalypsy v Prešově? Policie poslala do vazby tři dělníky

Aktualizováno -
9. prosince 2019
17:32
Autor: dce, VaB, yks - 
6. prosince 2019
12:50

Slovenským Sídlištěm III. v Prešově krátce po pátečním poledni otřásl výbuch plynu v jednom z místních paneláků. K explozi došlo v jednom z vyšších podlaží ve dvanáctiposchoďovém domě. Záchranáři potvrdili 8 obětí na životech. Jednu se ale stále nepodařilo najít. Ve vazbě skončili tři dělnícim, kteří pracovali na výkopových pracích.

  • Ve slovenském Prešově došlo k explozi 12patrového věžáku!
  • Katastrofa se odehrála ne Slovenském Sídlišti III. krátce po pátečním poledni.
  • Za příčinu byl označen výbuch plynu v jednom z vyšších podlaží 12poschoďového domu.
  • Záchranáři uvedli, že zemřelo 8 lidí. Jednoho z nich ale ještě nenašli. Evakuovány byly desítky osob.
  • V souvislosti s tragédií policie obvinila 3 osoby. Ty skončily ve vazbě.
  • Budova bude muset být podle statiků nejspíš stržena, nebo alespoň čtyři její horní patra.

Výbuch paneláku v Prešově
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:10
7. 12. 2019

Sobotní online přenos Blesk.cz končí. Děkujeme za pozornost. Online bude pokračovat v neděli ráno, kdy budou obnoveny záchranné práce.

Výbuch a požár paneláku v Prešově. Výbuch a požár paneláku v Prešově. Výbuch a požár paneláku v Prešově. Výbuch a požár paneláku v Prešově. Výbuch a požár paneláku v Prešově.
20:56
7. 12. 2019

Vrtulník nemohl v Prešově zachraňovat lidi, uvedl státní tajemník ministerstva školství Peter Krajňák. „Důvodem bylo špatné počasí a to, že podle hasičů stále docházelo k výbuchům v budově. Dokonce jeden kus panelu je vzdálený přibližně 50 metrů od bytovky. Bylo by velmi nebezpečné pustit tam vrtulník,“ prohlásil podle webu Denník N.

20:45
7. 12. 2019

Obrovské neštěstí prožil už podruhé obyvatel paneláku Ján. Již v minulosti v něm totiž hořelo. „Před 40 lety tu hořelo též. Tři poschodí vyhořela,“ řekl TV Nova. K současné tragédii dodal: „Stáli jsme na balkoně a křičeli jsme, ať jdou nahoru. Nade mnou byla paní, která měla jeden a půl týdenní dítě. Tak tam jsme je tam (hasiče) poslali."

Ján zažil požár v paneláku už podruhé.
19:59
7. 12. 2019

Hasiči na místě ukončili zásah. Zítra ráno se pokusí za pomoci psů Horské záchranné služby najít poslední nezvěstnou osobu, která je s největší pravděpodobností po smrti.

19:23
7. 12. 2019

Děsivé video z vnitřku zničeného paneláku.

Video  
Video se připravuje ...
18:48
7. 12. 2019

Děsivé svědectví o smrti matky a dítěte

„Žena s malým dítětem na balkoně v devátém poschodí prosila s rukama sepnutýma o pomoc. Jenže hasiči nedokázali vysunout plošinu. Nezachránili ji, protože nebyla plošina. Asi za dvě hodiny začali pořádně hasit. Požár křižoval z jedné strany na druhou. Nejdřív se rozhořelo na jedné, poté na druhé,“ řekl očitý svědek Milan Stahovec (69) webu Pluska.sk. Smrt maminky s dítětem se ale nepodařilo oficiálně potvrdit. Snad žijí...

18:46
7. 12. 2019

Slovenští statici se domnívají, že by se celý dům poškozený výbuchem plynu a požárem v Prešově měl zbourat. Statici o tom podle serveru Korzár informovali poté, co poškozenou budovu prohlédli. „Horní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně se bude muset udělat asanace budovy. Je to nejlepší řešení vzhledem k situaci,“ uvedl statik Jozef Polák. „U jedné poloviny budovy je asanace nutná, u druhé poloviny je ke zvážení. Horní část je ve špatném stavu, tam není co zachraňovat,“ dodal.

18:10
7. 12. 2019

I mluvčí Prešova nakonec dementoval zprávy o tom, že obětí je 9. Stále platí, že jich je 8, ale jednu se stále nepodařilo najít.

17:48
7. 12. 2019

Podle slovenského webu Korzár jsou mezi šesti zadrženými konatelé firmy i dělníci, kteří v pátek prováděli výkopové práce na Mukačovské ulici.

17:41
7. 12. 2019

Zmatky nad počtem obětí

Zatímco vedení města Prešov tvrdí, že bylo nalezeno 9 obětí, hasiči to dementovali. Požárnicí tvrdí, že obětí je stále 7 potvrzených a osmou se nepodařilo najít.

16:58
7. 12. 2019
!

Obětí prešovské tragédie je už 9, uvedlo vedení města Prešov. Všechny se již prý podařilo identifikovat.

16:23
7. 12. 2019

Policisté na brífinku v Prešově oznámili, že krajský vyšetřovatel začal trestní stíhání pro trestný čin všeobecného ohrožení. Podle informací webu Korzár mělo být zadrženo šest osob. „Povím to natvrdo, s přestavbou celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Nesouhlasili jsme se stavebními úpravami z roku 2017. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit i pád schodiště, přes které jsme nemohli vnitřek evakuovat,“ řekl ČTK šéf prešovských hasičů Ján Goliáš.

16:19
7. 12. 2019

Co si o výbuchu paneláku myslí jeho domovník?

„Pravděpodobně došlo k proražení potrubí - buď přípojky, nebo hlavního řádu, při tom překopávání elektrické přípojky, které tam dělají,“ řekl TV Markíze.

16:15
7. 12. 2019
!

V prešovském paneláku bydlel i známý slovenský sportovec Miloš Šárpataky. Co se mu stalo, se dozvíte zde. 

Slovenský sportovec Miloš Šárpataky.
14:38
7. 12. 2019

Celkový počet obětí bude nejspíš 8

„Hasiči prohledali všechna poschodí a nenašli žádné další oběti výbuchu a následného požáru v Mukačevské ulici v Prešově. Podle informací od policejního sboru a informací, kterými disponujeme, se poslední nezvěstná osoba nachází na 12. poschodí. I přes snahu hasiči nenašli nic. 12. poschodí bylo nejvíce zasažené detonací a následným intenzivním požárem. Celkově tedy předpokládáme, že počet obětí je 8, potvrzených a nalezených je 7. Hasičský a záchranný sbor bude pokračovat v činnosti na základě požadavků krizového štábu a policejního sboru,“ uvedlo Prezidium Hasičského a záchranného sboru.

lekno ( 10. prosince 2019 14:28 )

Existujú a dajú sa zohnať záchranné vaky s bezpečným doskokom aj do 40 m. Lenže to by najprv musela vláda dať na to peniaze. Nepovažujú to za potrebné - vaky do požiarnického vybavenia. Potrebnejšie je napr. vianočné osvetlenie - výzdoba pre palác vrchnej madam za 570 000 eur. Prešovu stačí od nej 5000 eur. A to by ma zaujímalo, čo vlastne dostanú a či vobec niečo dostanú z darovanej sumy, zo sumy od premiéra, i z toho založeného účtu - konkrétne postihnuté rodiny. Požiarne vedenie by aspoň nemuselo alibisticky rečniť, že vaky sa nemohli použiť - mohli sa, lenže žiadne neboli k dispozícii. A zrejme ani nebudú v budúcnosti - NIE SÚ TOTIŽ POTREBNÉ - to je názor požiarníckych "odborníkov" z Prešova ..
http­s://ww­w.ic­brin­dle.co­m/Res­cue-Jump-Cushion

yxunomei ( 10. prosince 2019 13:53 )

Přesně, proč kruci viní nějaký kopáče, kteří kopali potrubí dole a vybouchlo to nahoře? To už ani selský rozum nebere. Jedinou jejich vinou mohlo být to, že u nich došlo k úniku plynu a nenahlásili to. V tom případě je ale na pováženou do jaké míry je to jejich vina, k úniku došlo a dochází. To se prostě stává, děje se to denně a lidi za to sedět nejdou - tady se do toho vložil další faktor a to totální selhání zabezpečení, co jsem četl tak požární předpisy objektu totálně zanedbány. Stavební úpravy nerespektovali úniky, odvětrání šachet kvůli přesně těmto případům. A nikdo s tím nic nedělal? To je komplexní selhání jako prase, podobně jako v Černobylu, výbuch způsobilo "pár" lidí ale smrt tolika lidí zavinilo daleko víc lidí, ne-li celý systém. A jestli s tím nic neuděláte, stále toto bude hrozit, stále vás to vrhá na úroveň zabezpečení ruska.
Každopádně upřímnou soustrast pozůstalým, je to velká tragédie ... a poprosil bych samoserský čecháčky ať radši nepíšou, než sem cpát tyhle blitky co tu píšou, je mi stydno že něco takového roste mezi námi.

lekno ( 9. prosince 2019 19:14 )

A ty že nie si rasista ? - tomik007 - pokrytec zatuchnutý ! Už si tu hodil niekde svoj kec, že si čisto proti rudým komunistúm.. Odrazu schvaľuješ primitívne kydanie na celé Slovensko od mckenzie, ktorý si asi myslí, že je anglosas, len zabudol písať po anglicky !!!

starymlok ( 9. prosince 2019 17:09 )

Idio-te,mezi lidi nepatříš ty, sprostý h.ovado

Evka4 ( 9. prosince 2019 15:36 )

Nejvyšší viník je ten, kdo dal pokyn k pracím, ke kterým měli hasiči výhrady, nepovolili je, a spor se vedl od r.2017.Netrestala bych dělníka, který prokopl plynové vedení, to se stát může. Průšvih je asi na předsedovi SVJ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání