Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující zpráva pro Terezu: Rozsudek už za 4 dny?

Aktualizováno -
2. dubna 2019
21:55
Autor: chal - 
2. dubna 2019
15:53

Tereza Hlůšková (22) čekala v pákistánském vězení na rozsudek přes rok. Obviněná Češka i její právník Asghar Dogar mnohokrát upozorňovali soudce, že se proces příliš protahuje a předseda Nejvyššího soudu Asíf Saíd Khan Khosa jim dal zpětně zapravdu. Khosa proto vydal revoluční nařízení, které radikálně mění postup soudu v případech drogové kriminality. Má česká pašeračka naději, že se novinka dotkne i jí samotné?

Když pákistánští celníci v lednu 2018 oznámili zatčení Češky Terezy Hlůškové kvůli pašování heroinu, nikdo nemohl mít tušení, do jakých rozměrů kauza naroste. Tereza čekala na rozsudek 14 měsíců, během kterých se zúčastnila několika desítek soudních stání.

Špičky pákistánské justice považují dobu, která uplynula od vznesení obvinění k vynesení rozsudku, za nepřiměřenou, a tak vydaly nařízení, díky kterému by mělo být v podobných případech v budoucnu rozhodnuto v mnohem kratší době.

Předseda pákistánského Nejvyššího soudu Asíf Saíd Khan Khosa vyslyšel Tereziny stížnosti na délku procesu a zasadil se, aby se podobná situace už neopakovala. 

„Asíf Khosa po problémech s Tereziným procesem nařídil, že v případech drogové kriminality musí být nově rozhodnuto o vině do čtyř dnů od vznesení obvinění,“ vysvětlil Blesku pákistánský novinář Alí Aršád. Nařízení se netýká jen provincie Pandžáb, kde celníci Terezu zatkli, ale celého Pákistánu.

Má ale česká pašeračka šanci, že se „lex Tereza“ nějak dotkne i jí samotné? „Tereza má bohužel smůlu, na rozsudek musela počkat přes rok. Nové rozhodnutí platí od pondělí,“ dodal Aršád.

Není jasné, jestli by Tereze zkrácené řízení pomohlo. Celníci totiž mladou Češku chytili přímo při činu, heroin vytáhli z jejího kufru přímo před ní. Během čtyř dní by navíc na svou stranu určitě nedokázala dostat pákistánskou veřejnost tak, jak se jí to podařilo během roku protrpěného za mřížemi.

Tereza se v Pákistánu do jisté míry těšila statusu celebrit. Každé jednání soudu v jejím případu vyvolával obrovskou mediální pozornost, a soudce se tak mohl rozhodovat pod tlakem veřejnosti, které pašeračka přirostla k srdci.

Tereza si samozřejmě nezískala sympatie úplně všech Pákistánců, například státní zástupce Aftab Ahmed ji rozhodně nešetřil a opakovaně pro ni žádal co nejpřísnější trest. Osm let a osm měsíců, které Tereza nakonec vyfasovala, se mu zdají příliš mírné, a proto podal odvolání k Vrchnímu soudu. Stejně učinila i Tereza, která žádá o propuštění. Hlůšková ve svém odvolání k vrchnímu soudu Láhauru žádá, aby byl rozsudek anulován, protože "popírá skutečné události případu". Rozsudek je proto zatím nepravomocný.

prazanda11 ( 3. dubna 2019 09:40 )

Do měsíce je doma! A třeba se poseeeeeeeeeeeeee..... rte

Pohybovenadany ( 3. dubna 2019 04:23 )

Terezko , ani si moc věci neber do vězení . Do pár dni budeš doma v Hradišťu . A pak si posvitime na tu mrchu Simonu !

hasan evina ( 3. dubna 2019 02:55 )

Tomik, ja osobne som sex s bocianom ešte nemala, a pravdu povediac niako ma to ani dvakrat neláka,ale ak máš ty niake osobné skúsenosti, tak porozpravaj

hasan evina ( 3. dubna 2019 01:25 )

Black, tvoja závisť hovorí za všetko, ty máš malėho, a ešte k tomu aj ryšavé chlpy ,a potom sa diviš, že ťa žiadna nechce??? Veď takú nenájdeš ani keby si sa roztrhol...

5nastolevceskych ( 2. dubna 2019 23:34 )

A proč? Soudruh estébák premiér rozkrádač dotací to také matlá všelijak československy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání