Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální porody i skalp zaživa: Ochránci rozkryli krutý vývoz dobytka

Autor: Tomáš Polák - 
13. listopadu 2016
05:40

Přes pět tisíc podpisů se podařilo sehnat českým ochráncům zvířat, kteří chtějí zastavit převoz českého dobytka mimo Evropskou unii. Zvířata podle nich nejsou zvyklá na několikadenní cesty a prudké změny klimatických podmínek. Ve Studiu Blesk o tom promluvily Dita Michaličková a Romana Šonková.

Brutální porážky bez omráčení, skalpování a předčasné porody březích jalovic. Podle ochránkyň běžná praxe při vývozech dobytka mimo Evropskou unii. Dokazují to i drastickými záběry, které se podařily natočit investigativní skupině organizace Animals’ Eyes.

Záběry najdete v rozhovoru. Pro zachování autenticity jsme je neupravovali, a proto upozorňujeme, že nejsou vhodné pro slabší povahy:

Video  Studio Blesk: Jaké krutosti zažívají zvířata při cestě na smrt?  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
  

„Když se převáží březí jalovice, což je dost běžné, tak je tak vystresovaná během přepravy, že může porodit dříve. Bohužel se i stává, že se převáží vysoko březí zvířata, což už by se nemělo,“ řekla Blesk.cz Romana Šonková z evropské organizace Compassion in World Farming. Podle ní je běžné obcházení zákonů a kontrola je naprosto nedostatečná. „Ono se to ani nedá v tom ohromném množství statisíců zvířat opravdu zkontrolovat a zabezpečit, že to zvíře netrpí,“ doplnila její kolegyně z české Společnosti pro zvířata Dita Michaličková.

„Kravička nesmírně trpěla“

„To, co jsme na záběrech viděli, byl císařský porod, který je běžná praxe. Tam bylo údajně nějaké umrtvení, ale potom byla naprosto brutální porážka. A ta kravička samozřejmě nesmírně trpěla, než zemřela,“ popsala jeden ze záběrů ochránkyně. Podobných videí mají aktivisté daleko víc a prý se neustále opakují. Právě to je také vyburcovalo k aktuální petici, kterou chtějí vývozy úplně zakázat.

„My vždycky mluvíme o zákazu nad 8 hodin, to znamená dlouhodobá přeprava. Naším cílem je to, aby zvířata byla vykrmena a chována co nejblíže místu, kde se narodí, a potom poražena opět co nejblíže místu, kde se chovají. Dlouhodobé přepravy jim působí utrpení,“ upřesnila Šonková. Petici za tři měsíce podepsalo přes pět tisíc lidí, což považují čeští představitelé za úspěch.

„Jedná se o vývoz do zemí mimo Evropskou unii, v těchto zemích není žádný právní systém na ochranu zvířat, i když by do nich měla zasahovat evropská legislativa, nařízení Rady z roku 2005, to je v praxi naprosto nevymahatelné,“ míní Michaličková.

Přepravci falšují dokumenty, tvrdí ochránci

Nařízení Rady je podle ní také špatně připravené. „Nedává to konkrétní praktické návody, jak postupovat. Takže například přepravci, kteří mají vést záznamy o tom, kdy a jak je zvíře napájeno, kdy odpočívá, tak to neuvádí přesně. Formuláře z cest také uvádí moc krátké a nereálné doby přepravy,“ doplnila. Hlavním problémem je podle ní zejména přeprava do Turecka, kam jen letos putovalo přes 45 tisíc kusů dobytka.

S velkou slávou přitom v roce 2012 vydalo ministerstvo zemědělství zprávu o schválení vývozu českého skotu právě do Turecka. Tamní ministerstvo zemědělství tehdy požadovalo, aby za splnění podmínek pro vývoz včetně garancí za certifikace nezodpovídaly pouze krajské správy, ale přímo ústředí Státní veterinární správy. „A to se samozřejmě týká i welfare (pohody zvířat); tento aspekt bude pečlivě sledován, aby byly během cesty dodrženy veterinární předpisy EU (odpočinek zvířat, napájení, krmení apod.),“ uvádělo tehdy ministerstvo. Slib podle ochránců ale rozhodně nesplnilo.

Dlouhá cesta na porážku

„Podívejme se všichni na záběry a na fotky, jak to je široce a úplně neuvěřitelně porušováno bez žádného ohledu, že se jedná o živé tvory. A to by měli chovatelé vědět, kde jejich dobytek končí, protože do Turecka směřuje dobytek na porážku, ale ještě ve větší míře na další výkrm,“ řekla Michaličková téměř se slzami v očích.

Ochránci se už před čtyřmi lety pokoušeli u Evropské komise prosadit osmihodinový limit pro přepravu zvířat za účelem porážky. „Miliony hospodářských zvířat jsou transportovány po evropských silnicích a dálnicích na dlouhé vzdálenosti, někdy i několik dní, jen proto, aby byly pro příjezdu poraženy,“ argumentovali. Petici s více než 1,1 milionem podpisů předali zastánci práv zvířat z celé Evropy a členové Evropského parlamentu v červnu 2012 komisaři pro zdraví a spotřebitelskou politiku Johnu Dallímu. Ten ale návrh odmítl zvážit a trval na tom, že stávající směrnice o přepravě zvířat je dostatečná. Zda bude mít letošní iniciativa větší úspěch, ukáže až čas.

bibijana ( 13. listopadu 2016 15:11 )

Státní zaměstnanci, včetně poslanců a europoslanců mají obrovské platy. Já se ptám, za co? Piště emaily, protesty poslancům, vládě, přeposílejte jim takové články s případy krutého týrání. Je načase, aby začali všichni tihle vyžírkové pořádně pracovat. A nejhorší jsou veterinární správy. Jak je možné, že se takové věci dějí ? Jsou podle našich zákonů, bohužel, jediní, kdo rozhoduje o tom, zda jde o případy týrání.Jestli to někdo technicky umíte, pošlete tenhle čánek do toho z.a.s.r.a.n.é.h.o Bruselu

vasek711 ( 13. listopadu 2016 09:53 )

vsechny jatka by meli mit zdi ze skla.

naidka ( 13. listopadu 2016 08:41 )

Bleskáči, běžte s takovými články do p.r.d.e.le. Pro vás je to senzace a jenom se v tom rochníte, čím "děsivější", tím lepší, HOVADA.

martulax ( 13. listopadu 2016 08:21 )

Rychlá přeměna selete v tele

martulax ( 13. listopadu 2016 08:15 )

Hnus, organizátorům bych taky zařídila taky v rámci "zážitkové" dovolené něco podobného. Ale blesku, toto je taky už moc.."Z krávy po vytažení selete "trčely" vnitřnosti"...

Zobrazit celou diskusi