Za velký úspěch považuje iniciativa, která bojuje už od konce prázdnin za hezčí metro D, 2718 nasbíraných podpisů. „Je to neuvěřitelné. Jsem z toho čísla nadšený. V pátek 2. září jsme měli zhruba 500 podpisů a do samotného odevzdání petice to gradovalo,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Kučera, spoluiniciátor petice a pražský architekt.

„Skvělá byla občanská angažovanost, kdy ještě v noci z pondělí na úterý na jednotlivá stanoviště po Praze, kde se petice podepisovala, chodili lidé a odevzdávali vyplněné archy. Podepsat se přišly maminky s kočárky, dokonce nám vyplněný arch přinesl zástupce společnosti, kdy petici podepsali snad všichni zaměstnanci,“ popsal Kučera.

Co bude dál?

Podle Kučery i iniciátorky petice, bloggerky a absolventky stavební fakulty Českého vysokého učení technického Pavlíny Krásné, je ale boj za vypsání architektonické soutěže na podobu stanic nového metra D teprve na začátku.

Iniciativa ve středu kolem poledne přinesla petici na pražský magistrát. Metro D by se mělo projednávat na zasedání zastupitelstva 15. září.
Autor: Facebook Metro D jinak a lépe

„Nyní na magistrátu proběhne právní kontrola podpisů a petice, posléze by 15. září měla být zařazena na program jednání zastupitelstva, kterého se budeme i osobně účastnit,“ prozradila Pavlína Krásná.

„Nechceme se nechat pouze uchlácholit, víme, že bude nějaká architektonická soutěž vypsaná, ale bude záležet na podmínkách. Ty musíme pohlídat,“ dodal Kučera. 

Magistrát chce jednat ještě před zastupitelstvem

„S peticí souhlasím, v nejbližších dnech se s petenty sejdu. S kolegou Dolínkem připravujeme postup, který se snaží skloubit tento správný požadavek s reálným stavem projektu, který se připravuje víc než 20 let,“ řekla náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Petr Dolínek (ČSSD) je primátorčin náměstek pro dopravu.

V červenci Kolínská uvedla, že město architektonické soutěže vyhlásí na dvě z deseti stanic. Vzhled interiérů zbylých osmi stanic vyplyne z výtvarných návrhů, stavby se ale nemohou příliš měnit kvůli už vydanému územnímu rozhodnutí.

Iniciátoři žádají, aby z mezinárodní architektonické soutěže vzešla podoba všech stanic metra. Aktuálně jejich projekty tvoří firma Metroprojekt, které Praha zakázku na projekt metra za 440 milionů korun přidělila.