Informativní dopravní značka »Parkoviště« v parku stojí už několik měsíců. Nad jejím smyslem si láme hlavu nejeden kolemjdoucí. Blesk.cz se zeptal přímo na radnici Prahy 6, aby objasnil záhadu značky v parku.

„Značku nechala na místo instalovat Technická správa komunikací hlavního města Prahy coby správce příslušné komunikace. Značka je nicméně dle našich informací v souladu s novým dopravním uspořádáním. V případě přetrvávajících pochybností se občané každopádně mohou obracet přímo na Technickou správu,” řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Prahy 6 Michal Churavý.

Značka stojí volně v přírodě.
Autor: Pavel Lopušník

Technická správa komunikace se brání

Technická správa komunikací (TSK) se ale brání. „Dle informace pověřeného pracovníka se nejedná o naše svislé dopravní značení a komunikace není v naší správě,“ řekla Blesku mluvčí TSK Barbora Lišková.

Jak vlastně mohlo dojít k tomu, že se značka ocitla v parku? Blesk se pro odpověď obrátil znovu na radnici Prahy 6.

„Příčinou uvedené nesrovnalosti je patrně nedávné zjednosměrnění vybraných komunikací v těsném okolí Písecké brány. K tomu došlo v rámci širších dopravních opatření, která souvisí s intenzivními přípravami na spuštění první fáze zón placeného stání a která nově legalizovala možnost parkování po jedné straně dotčených ulic,“ dodal Churavý.

Ptali jsme se i policie...

Blesk také oslovil Policii ČR s otázkou, kdo do parku záhadnou značku Parkoviště umístil. „Do kompetence Policie ČR nespadá instalace ani odstraňování dopravního značení. Toto je plně v kompetenci odboru dopravy Magistrátu hlavního města Prahy a případně TSK,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Hned za značkou je připravený i odpadkový koš pro řidiče.
Autor: Pavel Lopušník

... i na pražském magistrátě

Nakonec se Blesk obrátil i na Magistrát hlavního města Prahy. „Byť se jedná o dopravní značku, kterou tam umístil asi nějaký šprýmař, je značka umístěna dle fotografií v parku, který je tedy ve správě městské části, která by se také měla o její odstranění postarat,“ řekl Blesk.cz Vít Hofman, tiskový mluvčí magistrátu.