Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tečka náhle 140 tisícům Čechů zčervenala. Platnost certifikátů se kvůli EU zkracuje

Autor: ČTK - 
15. února 2022
06:57

Evropské certifikáty o očkování proti covidu-19 začaly od dnešního dne platit i v Česku jen devět měsíců. Dosud byla jejich platnost neomezená, opět prodloužit zatím na neurčito si je lidé mohou posilující dávkou vakcíny. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob ČTK řekl, že certifikáty končí zhruba u 140 000 lidí. Ministerstvo je upozornilo pomocí SMS zprávy.

V Česku už se od minulé středy lidé nemusí prokazovat certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci pro návštěvy restaurací, ubytovacích zařízení nebo provozoven. Vyžadované nejsou ani na kulturních, sportovních či jiných hromadných akcích.

Lidé tak covidový certifikát využijí hlavně při cestách do zahraničí. V celé EU je omezená platnost očkování na devět měsíců od dokončeného očkování jednodávkovou vakcínou či druhou dávkou dvoudávkové od začátku února. Jednotlivé země mají různé podmínky pro vstup cizinců, většinou vyžadují certifikát o očkování či prodělání, některé navíc i posilující dávku nebo negativní test. Podmínky zveřejňuje ministerstvo zahraničních věcí.

Video  Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kamyl ( 15. února 2022 09:35 )

...malinko jinak,nezaručí opětovné NEonemocnění ........jinak

hejhej ( 15. února 2022 09:01 )

Už by těm hloupým politikům mělo dojít, že mnoho lidí prokouklo, že očkovaní je k ničemu. Nezaručí opětovné onemocnění ani přenos a nikdo neví, jaké jsou nežádoucí účinky. Vakcína není dlouhodobě prozkoumaná, pouze 2 roky pokusy na lidech.

Kamyl ( 15. února 2022 08:50 )

...já bych to opravil - 140 tisíc Čechů právě zčervenalo vzteky ....a bude se píchat,nejlépe každej měsíc ...oni půjdou zase

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa