Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Optimistický Prymula o slábnoucí vlně omikronu: Skokový nárůst už nepřijde

Autor: bel - 
14. února 2022
16:15

Kdo se setká s nakaženým, ten už nebude muset na pět dní »zahučet« do preventivní karantény. Tak to bude chodit od 19. února. Zároveň se ale od soboty znovu prodlouží i doba, kterou nemocní stráví v izolaci. A to z pěti na 7 dní.

Před necelým měsícem se doba izolace (pro nakažené) i karantény (pro ty, kteří měli rizikový kontakt) shodně zkrátila na 5 dní.

Od 19. února dojde z rozhodnutí hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (58) k další změně. Nakažení, ale bez příznaků, místo pěti dnů automaticky stráví v izolaci týden.

„Vychází to ze zkušeností, které jsou. Řada lidí neskončí s vylučováním pátý den, ale je tam poměrně vysoké procento těch, které můžou nakazit ještě poté,“ řekl Blesku epidemiolog Roman Prymula (58).

Karanténa? Zbytečnost

U lidí s příznaky pak izolace skončí dva dny po jejich odeznění, nejméně však po sedmi dnech. A lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nebudou muset vůbec.

Institut karantény pak od soboty zmizí úplně. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba jde o další krok ve zmírňování opatření. „Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období,“ uvedl Jakob. Rezort předpokládá, že z covidu se stane jedno z běžných onemocnění. „Samozřejmě při případném zhoršování situace jsme připraveni rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření,“ ujistil Jakob.

Výjimku z karantény teď mají lidé, kteří v posledních 30 dnech prodělali covid potvrzený PCR testem, skončila jim povinná izolace a jsou bez příznaků.

Prymula: Skokový nárůst už nehrozí

Změny v izolacích a karanténách souvisejí s ukončením plošného testování ve školách a v zaměstnáních od 18. února. Od stejného dne se zvýší maximální počet účastníků hromadných akcí. Nově bude limit 500 účastníků a pro sedící podle kapacity. Zohlední se velikost prostor, nad 1000 sedících lidí bude možné obsadit polovinu zbývající kapacity.

Dosavadní maximální kapacita je 1000 sedících a 100 na ostatních akcích. Den poté už pak lidé po rizikovém kontaktu nebudou muset do preventivní »samotky«. Nevylétnou pak zase covidová čísla?

„Myslím si, že ta vlna už je postupně na ústupu a k nějakému výraznému nárůstu by nemělo dojít,“ řekl včera Blesku Prymula. Už dříve premiér Petr Fiala (57, ODS) uvedl, že až na nošení respirátorů uvnitř od 1. března většina protiepidemických opatření skončí.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (9.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 15. února 2022 08:54 )

důležitý je pandemický zákon popřípadě nouzový stav

Jirik-ta ( 15. února 2022 08:26 )

už má dost, už nemůže chtít víc (O zlaté rybce)
"Život je jen sen a jedinou skutečností v něm je LÁSKA"
František Bilek

rezacek ( 14. února 2022 21:30 )

Rusové nemohou opustit území Ruska, protože nemají očkování, testy a ani jejich vozidla nesplňují Euro 6. Takže se Ukrajinci nemusejí bát.

rezacek ( 14. února 2022 21:22 )

Tenhleten pán má ještě odvahu vystupovat veřejně? Je to hochštapler a darebák.

Zdenek ( 14. února 2022 18:28 )

skutecne fascinujici ...... uz jdmr di mxslel , ze nekam ODBORNIK zaleze a nebude o nem nic nikdy slyset ...

za jeho pusobeni na min.zdravonictvi jako ODBORNIK umrelo na kovid za 7 mesici 30.000 lidi!!!!!

za O D B O R N I K A !!!

kdyz tam byl NEODBORNIK pravnik Vojtech tak od 3/2020 do 9/2020 - tedy za 7 mesicu umrelo jennnnnnnnnnnnnnnnn 695 lidi !!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa