Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

3. dávky pro děti a mladistvé: Již od pondělí bude možné posilující očkování 12+

Aktualizováno -
21. ledna 2022
14:58
Autor: ČTK, simao - 
21. ledna 2022
13:43

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 24. ledna spustí registrace k očkování dětí nad 12 let posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Bude možné na očkovacích místech a v ordinacích dětských lékařů po pěti měsících od dokončeného předchozího očkování, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ve věku 12 až 15 let bylo podle dat o očkování ministerstva zdravotníctví dosud očkováno nebo už je k očkování registrováno téměř 232 000 dětí, což je 50,8 procenta. Jejich očkování začalo 1. července, některým už tak uplynulo pět měsíců od druhé dávky. Dospělí se po pěti měsících mohou přeočkovat.

Mladým ve věku 12 až 17 let bude podávána jako posilující vakcína Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech stejné síly jako pro dospělé. Mladší děti mají očkovací látku slabší. Mladší 16 let očkují jenom některá očkovací místa, šestnáctiletí a sedmnáctiletí mohou navštívit kterákoliv očkovací místa včetně těch bez předchozí registrace.

Česká pediatrická společnost souhlasí

Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že se zahájením přeočkování této věkové skupiny souhlasí Česká pediatrická společnost a Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

„Očkování posilovací dávkou výrazně snižuje riziko vážného onemocnění covid-19, a to včetně varianty omikron,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Přestože u dětí při nákaze koronavirem vážný průběh nemoci většinou nehrozí, od začátku epidemie bylo podle dat ministerstva zdravotnictví hospitalizováno více než 11 000 lidí mladších 19 let a 1142 z nich bylo na jednotkách intenzivních péče. Jen za prvních 20 dní letošního roku bylo dětí hospitalizovaných s covidem-19 více než 640. Celkově se koronavirem nakazilo 597 000 osob do 19 let z 2,19 milionu, v této věkové skupině tedy téměř každý čtvrtý.

Lidé pro boostery chodí

Jaká je aktuálně situace kolem očkování v Česku? Ve čtvrtek dostalo vakcínu proti covidu 52 452 lidí. Z toho si 45 223 lidí s dříve dokončeným očkováním přišlo pro posilující dávku, jejich počet tak přesáhl 3,46 milionu.

Dokončené očkování má víc než 6,75 milionu lidí, celkově zdravotníci za víc než rok očkování v ČR rozdali přes 16,7 milionu dávek.

V Česku se aktuálně denní nárůst nově potvrzených případů koronaviru drží poblíž rekordních hodnot, ve čtvrtek přibylo 26 907 nakažených.

Vysoké nárůsty se zatím neprojevují v nemocnicích, hospitalizovaných s covidem naopak ubývá. Ve čtvrtek jich ministerstvo evidovalo 1572, asi o 400 méně než před týdnem. V těžkém stavu je 221 pacientů, minulý čtvrtek jich bylo asi o 150 víc.

Podle odborníků se nynější vysoké záchyty pozitivních mohou v nemocnicích projevit s odstupem zhruba dvou týdnů. Vědecké studie nicméně ukazují, že omikron je proti variantě delta sice nakažlivější, ale průběh onemocnění je lehčí.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4. dávky a sezony covidu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

deratizater ( 21. ledna 2022 16:00 )

Očkování dětí je medicínská prasárna a zločin.Fundovaný vědec nositel Nobelové ceny za medicínu profesor Luc Montegnier velmi důrazně varoval před očkováním děti těmito slovy:
„Protein viru, který byl ve vakcíně použit pro messengerovou RNA, je toxický. Je to jed.“

„Množství mladých sportovců, kteří zemřeli v důsledku očkování, je neúnosné. Vakcíny by neměly zabíjet, ale chránit. Podávání těchto vakcín dětem je zločin.“

„Kvůli dlouhodobým nepříznivým účinkům umírá mnoho lidí. Žádám kolegy, aby zastavili očkování touto vakcínou. Dnes si to dokonale uvědomují a měli by zasáhnout, budoucnost lidstva je ohrožena.“

Prof. Luc Montagnier, Milán

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa