Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Covid zachvátil výzkumnou stanici na Antarktidě: 16 nakažených z 25 vědců

Autor: tsv - 
3. ledna 2022
14:33

Malá odlehlá výzkumná stanice na jižním pólu hlásí první nakažené koronavirem. Z celkových 25 vědců mělo pozitivní test 16 lidí, noví příchozí se přitom musí předem nechat dvakrát otestovat a strávit dva týdny v karanténě. Situace je zatím podle šéfa výzkumu pod kontrolou, nákaza se ale může šířit dál.

Ve výzkumné stanici princezny Elisabeth se nákaza rozšířila mezi 16 vědci, všichni jsou teď v povinné izolaci. Od vedoucího výzkumu Josepha Cheeka z Mezinárodní polární nadace dostal každý z nich možnost odletět zpět do základny v belgickém Bruselu, ani jeden se ji ale nerozhodl využít.

„Každý rezident stanice dostal příležitost odletět, let je naplánován na 12. ledna. Všichni si ale přáli zůstat a pokračovat ve své práci,“ řekl vedoucí novinářům. „Situace není dramatická,“ uklidnil.

Zákaz vstupu na stanici

„Ačkoli karanténa členů personálu, kteří chytili virus, je nepříjemná, celkově výrazně neovlivnila naši práci,“ doplnil Cheek. Nadace se ale v rámci prevence rozhodla raději odložit příjezdy dalších vědců na stanici.

To, jak se na místě nákaza rozšířila, se zatím neví. Organizace dodržuje veškerá bezpečnostní nařízení, její zaměstnanci mají povinnost se před příjezdem na stanici nechat dvakrát otestovat – jednou v Bruselu a jednou na přechodné zastávce v Jihoafrické republice – a podstoupit několikadenní preventivní izolaci.

První případ zaznamenali na belgické základně 14. prosince. Od té doby se nákaza rychle šíří. Antarktida nahlásila prvního infikovaného v prosinci roku 2020 na vojenské základně chilské armády, píše server Mirror. Během několika týdnů se nakazilo dalších 36 lidí.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa