Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vakcinolog Chlíbek: Očkujte se. Po třetí dávce bude 40krát méně případů

Autor: ryc, simao - 
23. listopadu 2021
10:04

Čtyřicetkrát méně nemocných covidem. Takový efekt by podle vakcinologa Romana Chlíbka měla mít třetí posilovací dávka. U přeočkovaných dvěma dávkami je covidu pětkrát méně než mezi neočkovanými.

Ochrana po druhé dávce časem slábne, ale vakcíny stále chrání. Klíčové je, jak se zdá, přeočkování.

„Čísla hovoří jasně. Celkem od začátku roku do listopadu, tedy za celou dobu očkování, je výskyt covidu u neočkovaných 284/100 tisíc obyvatel. Ale u očkovaných dvěma dávkami 54/100 tisíc a u přeočkovaných pak jenom 7/100 tisíc,“ uvedl profesor Chlíbek, člen Národního institutu pro zvládnutí pandemie koalice SPOLU.

„Proč by se člověk, co prodělal covid, měl nechat očkovat? Třeba proto, že jeho riziko opakované nákazy (reinfekce) je 2,34 x vyšší než má člověk, který se po covidu ještě nechal očkovat,“ odkázal se na twitteru na výsledky nové americké studie od CDC.

Video  Fiala (ODS): Nechte se všichni očkovat. Nejrizikovějším neočkovaným se musíme věnovat adresně  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Pro přeočkování už po 5 měsících u rizikových skupin

Chlíbek je též předsedou České vakcinologické společnosti JEP. Ta aktualizovala své doporučení k přeočkování a aplikaci posilujících dávek proti covidu. U většiny užívaných vakcín je pro přeočkování už po 5 měsících u rizikových skupin.

„U mRNA vakcín Comirnaty a Spikevax a u vektorové vakcíny Vaxzevria společnosti AstraZeneca doporučujeme všem osobám starším 18 let posilující dávku nejdříve 6 měsíců od druhé dávky vakcíny. U všech těchto vakcín doporučujeme pro osoby ve vysokém riziku nákazy a závažného průběhu umožnit přeočkování již 5 měsíců od druhé dávky,“ doporučila společnost.

Mezi osoby ve vysokém riziku se podle společnosti řadí: senioři ve věku 65+ let, osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory nebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem, osoby s chronickými onemocněními s predispozicí k těžkému průběhu nemoci covid- 19, zdravotníci a pracovníci v zařízení sociálních služeb a také těhotné ženy.

„V řadě jiných zemích se používají booster dávky. Díky rychlému nasazení booster dávek již nejdříve 5 měsíců po předchozí dávce ve všech věkových kategoriích zvládl Izrael letní vlnu nemoci covid-19 a současně touto kampaní byla prokázána vysoká účinnost posilující dávky v porovnání s účinností u osob, které byly očkovány jen 2 dávkami. K aplikaci posilující dávky dříve než za 6 měsíců po základním schématu již přistoupilo více států (Rakousko, Německo, Velká Británie, Jižní Korea),“ dodala společnost ve své zprávě.

Video  Na pražském Chodově čekali zájemci o očkování až hodinu a půl.  - David Malík
Video se připravuje ...

Elssa ( 13. prosince 2021 11:53 )

Co to je pořád za lživý řeči!!!!!! Očkování, to můžou dostat, přenášet, můžou na to umřít a při dobré konstalaci jim to vyvolá turbo to rakovinu, zánět srdečního svalu nebo trombózy.

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 13:02 )

Dobře, ale vláda pořád tvrdí, že očkování je jedinou cestou, jak covid porazit...

Copak uprostřed rozjeté chřipkové sezóny dáváme očkování? Nedáváme, to už je pozdě. Běžné lidi bych nyní na první dávku očkování nedávala, počkala bych, až se tato vlna přehoupne, podle mě do tří týdnů bude líp. Souběh očkování a covidu je extrémní nápor na organismus. Až kolem Vánoc bych doporučila očkování lidem, kteří to nestihli do podzimu. Také bych uznala protilátky. Neschválení protilátek je zase jen politická hra. Nevím, proč se tolik věří očkování, když se ukazuje, že není tak všespásné, jak jsme si přáli. Každý by si měl naordinovat nyní osobní domácí vězení, nechodit na akce, kde je hodně lidí, scházet se s lidmi venku, ne uvnitř, raději jezdit autem než používat MHD, nemocné na pracovištích nenechávat, poslat je domů. Zaměstnavatelé by měli zvážit plný plat při nemoci a karanténě. Infekční lidi prostě nesmí být v kolektivu. Musíme jít na to zdravým rozumem. Vláda všechno vsadila na očkování, ale když nyní naočkuji člověka, tak to bude trvat 3 až 4 týdny, než se mu vybuduje imunita, to už ta vlna bude za námi. Odmítá změnit nesmyslná pravidla podporující epidemii. Například očkovaní rodiče chodí do práce a jejich neočkované pozitivní děti jsou doma.

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 13:01 )

Vakcína nad zlato: Proč se očkovaní lidé dostávají do nemocnic? Roman Prymula detailně popsal, jak to v realitě funguje
Je tu delta plus a my očkujeme vakcínou na starý typ viru. Lidé by si měli dát domácí vězení, říká imunoložka Zuzana Krátká
http­s://zi­votvces­ku.cz­/je-tu-delta-plus-a-my-ockujeme-vakcinou-na-stary-typ-viru-lide-by-si-meli-dat-domaci-vezeni-rika-imunolozka-zuzana-kratka/

krapotkin ( 23. listopadu 2021 12:10 )

To už zbydem jen my, co si to svinstvo, přes vládní šikanu, nenechají narvat do těla.

krapotkin ( 23. listopadu 2021 12:09 )

Chemicat Brothers je rocková kapela. Myslíš, že se konečně naplní přísloví : Co Čech, to muzikant ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa