Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otrávený agent Litviněnko (†43): Zemřel před 15 lety po jedu v čaji. Na rozkaz Putina?

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2021
06:59

Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko zemřel 23. listopadu 2006 ve svém londýnském exilu na otravu radioaktivním poloniem 210. Ještě před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina, také podle britského vyšetřování z roku 2016 Putin pravděpodobně schválil operaci tajných služeb s cílem zavraždit bývalého ruského agenta. Odpovědnost Ruska za Litviněnkovu vraždu potvrdil letos v září Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku.

Litviněnko, kterému bylo v době smrti 43 let, pracoval jako agent již pro sovětskou tajnou službu KGB a v její ruské nástupnické organizaci Federální bezpečnostní službě (FSB) to dotáhl až na plukovníka.

Postupně ale začal kritizovat poměry uvnitř FSB a kriticky se vyjadřoval i k politice Kremlu. Poté byl několikrát zatčen a v roce 2000 v obavách o svůj život uprchl do Británie, kde získal politický azyl. Litviněnko přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Zdravotní problémy se u Litviněnka projevily 1. listopadu 2006, byl hospitalizován v severním Londýně. Zhruba po dvou týdnech byl kvůli zhoršujícímu se zdravotním stavu převezen do University College Hospital, přišel o vlasy a dramaticky ztratil na váze. Dostal policejní ochranu. Zemřel 23. listopadu 2006.

Otravu si Litviněnko přivodil vypitím zeleného čaje otráveného poloniem v londýnském hotelu Millennium. Britští vyšetřovatelé následně dospěli k závěru, že čin provedli bývalý tělesný strážce pracující pro sovětskou tajnou policii KGB Andrej Lugovoj a další ruský agent Dmitrij Kovtun, které ale Rusko odmítlo vydat. Podle britského soudce vraždu „pravděpodobně schválil“ ruský prezident Vladimir Putin.

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku ve svém verdiktu z letošního 21. září uvedl, že Rusko je odpovědné za zavraždění Litviněnka ve Spojeném království: „Soud konkrétně shledal, že šlo o jasný případ, kdy pan Lugovoj a pan Kovtun při otravě pana Litviněnka jednali jako agenti ruského státu.“ Moskva uvedla, že považuje závěry soudu za neopodstatněné.

V srpnu 2019 měla v Londýně světovou premiéru divadelní hra Příliš drahý jed, jejímž motivem je případ otravy Alexandra Litviněnka. Od letošního listopadu hru uvádí i Švandovo divadlo v Praze. Letos v červenci měla v Británii premiéru opera o Litviněnkově životě nazvaná The Life and Death of Alexander Litvinenko (Život a smrt Alexandra Litviněnka).

Video  Vladimir Putin svírá pevnou rukou Rusko: Věznění kritiků, vraždy a mizení odpůrců  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi