Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Europoslanci udělili Navalnému cenu za svobodu myšlení. Opozičník přežil otravu novičokem

Aktualizováno -
20. října 2021
15:50
Autor: ČTK - 
20. října 2021
15:20

Evropský parlament (EP) dnes udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Na plénu to oznámila místopředsedkyně EP Heidi Hautalová. Parlament hlasitého kritika ruského prezidenta Vladimira Putina ocenil za odvahu v boji za svobodu, demokracii a lidská práva. Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.

„Alexej Navalnyj ukázal velkou odvahu při pokusech opět zajistit ruskému lidu možnost svobodné volby. Po mnoho let bojoval za lidská práva a parlamentní svobodu ve své zemi. To ho stálo jeho svobodu a téměř i jeho život,“ řekla Hautalová. „Jménem Evropského parlamentu vyzývám k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění,“ dodala.

„Pane Putine, propusťte Alexeje Navalného.“

O letošním držiteli ceny rozhodli předsedové parlamentních politických skupin, Navalného přitom nominovali zástupci Evropské lidové strany (EPP) a frakce Obnova Evropy (Renew Europe). „Pane Putine, propusťte Alexeje Navalného,“ uvedla EPP na svém oficiálním twitterovém účtu. „Evropa volá po svobodě jeho i všech dalších politických vězňů,“ pokračuje prohlášení.

Ocenění pro Afghánky

Mezi dalšími nominovanými byla rovněž vězněná exprezidentka Bolívie Jeanine Áňezová a skupina afghánských aktivistek. Afghánské ženy se dnes EP rozhodl ocenit tím, že věnuje celý týden aktivitám, jejichž cílem bude povzbudit zájem veřejnosti o jejich situaci, oznámila Hautalová.

Navalnyj je ve vězení od ledna. Zatčen byl ihned po svém návratu z Německa, kde se léčil z otravy nervově paralytickou látkou, tedy novičokem. Opozičník útok na svou osobu připisuje Putinovi a ruské tajné službě FSB, Kreml však všechna obvinění odmítá.

Parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. Ocenění parlament oficiálně udělí při ceremonii naplánované na 15. prosince ve Štrasburku, Navalnyj ji však velmi pravděpodobně nebude moci osobně převzít.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Arany ( 20. října 2021 17:51 )

Myslet si může co chce, ale nesmí chcát proti větru. To se nesmí nikde. Všude na světě se musí poslouchat. Nebo ne?

gabreta ( 20. října 2021 17:42 )

To je stejný výsměch, jako když Obama, prezident, který rozpoutal nevětší množství válečných konfliktů, obdržel Nobelovu cenu za mír!!!

fotrpjotr ( 20. října 2021 16:58 )

Jak může rozvraceč státu dostat cenu,to slušný člověk nepochopí.

Zobrazit celou diskusi